Kaupunginvaltuusto, kokous 29.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 12 Valtuustoaloite kesätyöpaikkojen tarjoamiseksi nuorille vieraslajien torjuntaan – Oras Tynkkynen ja Sofia Julin ym. 

TRE:8502/01.00.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö, kati.skippari@tampere.fi

Perustelut

Oras Tynkkynen, Sofia Julin ja 13 muuta valtuutettua esittävät 19.12.2022 jättämässään valtuustoaloitteessa, että Tampereen kaupunki työllistäisi tulevina kesinä nuoria luonnon monimuotoisuudelle haitallisten vieraslajien torjuntaan.

Valtuutetut tuovat esille aloitteessaan mm. että vieraslajien torjuntaan tarvitaan laajaa joukkoa toimijoita, kuten valtion ja kuntien viranomaisia, yrityksiä, luonto- ja asukasyhdistyksiä sekä kaupunkilaisia. Vuosina 2018–19 apua saatiin Tampereen työllisyyspalveluiden kautta tulleista kuntouttavan työtoiminnan ryhmistä, joita ohjasi Tampereen Sarka Oy:n kaksi ryhmänjohtajaa. Torjuntaan osallistui parhaimmillaan noin 180 henkilöä. Vuosina 2020–22 yhteistyötä vieraslajien torjunnassa tehtiin Sopimusvuoren yksiköiden kanssa. Vuonna 2022 oli myös maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama hanke, jossa kaupunki tilasi torjuntatöitä mm. Sarkalta. 

Kuntouttavan työtoiminnan ja työllistettävien hyödyntämistä vieraslajien torjuntaan kannattaa valtuustoaloitteen mukaan jatkaa. Yhden lisän työhön voisivat tarjota nuoret kesätyöntekijät. Vieraslajien torjunta sopii hyvin kesätyöntekijöiden tehtäväksi, kun työ on suunniteltu ja ohjattu kunnolla. Kesätyöntekijät voisivat myös neuvoa kaupunkilaisia ja järjestää asukkaille suunnattuja talkoita. Kesätyöpaikkojen osoittaminen vieraslajien torjuntaan auttaisi sekä työllistämään nuoria että torjumaan luontokatoa. Osallistuvat nuoret saisivat myös mahdollisuuden vaikuttaa ympäristöön käytännöllisellä ja mielekkäällä tavalla.

Tampereen kaupunki on lisännyt panostustaan vieraslajitorjuntaan viime vuosina. Kaupunki on mm. palkannut ympäristönsuojeluyksikköön vieraslajikoordinaatiota kaupunkiorganisaatiossa sekä sidosryhmien kanssa tekevän ympäristösuunnittelijan. Kaupungissa on tekeillä vieraslajien torjunnan priorisointisuunnitelma torjunnan luontohyötyjen tehostamiseksi. Vieraslajien torjuntaa on lisätty luonnonsuojelualueilla ja muilla arvokkailla luontokohteilla, jättiputket ja lännenpalsamit torjutaan kaikkialta kaupungin hallinnoimilta alueilta, myös kurtturuusuistutuksia poistetaan, rakentamisen yhteydessä torjutaan haitallisia vieraslajeja ja maa-ainesten käsittelyssä pyritään huomioimaan vieraslajit niin, ettei niitä levitetä uusille alueille.

Kaupunki kehittää mm. vieraslajihavaintojen ja -torjuntatietojen tiedonhallintaa. Esimerkiksi kesällä 2023 kaupunki käytti apunaan joukkoistamisen keinoja vieraslajihavaintojen saamiseksi. Yli 450 kaupunkilaista kartoitti vieraslajeja mobiilipelin avulla, ja havaintoja kertyi lähes 3000. Tavoitteena olisi kokeilla joukkoistamisen avulla myös vieraslajitorjuntaa lähivuosina.

Varsinaista vieraslajien torjuntatyötä kaupunki tilaa lähinnä Tampereen Infralta palvelusopimuksen myötä. Tampereen Infra tekee myös oppilaitosyhteistyötä, mikä on yksi keino innostaa nuoria hakeutumaan alalle ja lisätä nuorten työllistymistä kunnossapitoon sekä vieraslajitorjuntaan. Tampereen Infralla on ollut peruskouluikäisiä nuoria tekemässä vieraslajitorjuntatyötä yksittäisinä päivinä, jolloin heillä on ollut ohjaaja sivistyspuolelta mukana. Tällainen toimintatapa, jossa kouluikäisillä nuorilla on ohjaaja mukanaan, helpottaa niin nuoria kuin varsinaista vieraslajityötä ohjaavaa tahoa.

Ympäristönsuojeluyksikössä on kokeilumielessä työllistetty nuoria vieraslajitorjuntaan kesällä 2023. Torjuntatyön lisäksi nuoret osallistuivat muihinkin ympäristönsuojelun avustaviin tehtäviin. Kokemuksen perusteella voidaan sanoa, että osa nuorista ei välttämättä koe vieraslajitorjuntatyötä aina niin mielekkääksi. Työtä tehdään välillä hankalissa maasto-olosuhteissa ja työ on fyysisesti raskasta. Työn teettäminen edellyttää hyvää ohjaamista ja sopivien kohteiden valintaa.

Kaupunki järjestää vuosittain lupiinitalkoita (kolmella eri kohteella), järjestettyjen talkoiden lisäksi tarjotaan omatoimiseen soolotalkoiluun kohteita ja mahdollisuuksia, lainataan puutarhavälineitä ja hoidetaan tarvittaessa vieraslajien jätteenkuljetus. Talkootyö on hyvä lisä vieraslajityöhön, mutta sen varaan ei voi laskea ongelman laajuuden ja torjuntatyön luonteen vuoksi. Torjuntaa tulee toistaa samalla kohteella usean vuoden ajan ja useamman kerran kasvukauden aikana. Ympäristönsuojelutyön avustukset ovat hyvä tuki talkootyöhön, avustuksen avulla lisätään myös nuorten osallistumista esim. järjestökentän kautta.

Ympäristönsuojeluyksikkö jatkaa yhdessä kaupungin muiden yksiköiden, työllisyys- ja kasvupalveluiden ja Tampereen Infran kanssa vieraslajitorjunnan kehittämistä ja mm. nuorten työllistämistä vieraslajitorjunnassa. Nuoret voisivat tehdä torjunnan lisäksi esimerkiksi luonto- ja luonnon monimuotoisuusopastusta sekä toimia esimerkiksi luonto- tai vieraslajiagentteina samaan tapaan kuin Tampereen kaupungin, Ohjaamon ja Tampereen Infran kesällä 2023 palkkaamat vastuullisuusagentit, joiden tehtävänä oli huolehtia kaupungin puhtaudesta ja levittää positiivista kuvaa vastuullisuudesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Oras Tynkkysen ja Sofia Julinin ym. valtuustoaloite ja siitä annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Oras Tynkkysen ja Sofia Julinin ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 521 5198, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Oras Tynkkysen ja Sofia Julinin ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oras Tynkkynen, Sofia Julin, Kati Skippari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)