Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 20.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 14 Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeiden myynti Pirkanmaan hyvinvointialueelle 

TRE:3175/02.04.00/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tuomi Logistiikka Oy on hankinta-, materiaali-, logistiikka- ja henkilökuljetuspalveluita omistajilleen tarjoava yhtiö. Tuomi Logistiikka oli vielä alkuvuonna 2022 Tampereen kaupungin tytäryhtiö (omistus 50,2 %). Tuomi Logistiikan ja Kanta Logistiikka Oy:n 1.7.2022 fuusion myötä Tuomi Logistiikan tytäryhtiöasema loppui. Fuusion jälkeen kolme suurinta Tuomen omistajaa ovat Tampereen kaupunki (44,1 %), Pirkanmaan hyvinvointialue (42,1 %) ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue (12,0 %).

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston päätöksen 22.2.2022 § 18 Tuomi Logistiikka Oy:n yhtiöjärjestys ja osakassopimus hyväksymisen perusteluteksteissä todettiin mm., että 1.1.2023 toteutuva sote-​uudistus tulee vaikuttamaan Tuomi Logistiikka Oy:n palveluiden ostojen jakautumiseen uudella tavalla ja erityisesti siten,​ että muodostuvan hyvinvointialueen ostot tulevat muodostamaan merkittävimmän osan yhtiön liikevaihdosta. Tampereen kaupunki on ilmaissut muille osakkaille tahtotilansa tutkia vaihtoehtoja (osakkeiden myyntiä), jolla tasapainotettaisiin Tampereen omistus lähelle tulevaa liikevaihto-osuutta. Tampereen kaupungin osuus liikevaihdosta on tällä hetkellä alle 10 prosenttia. Tampereen kaupungin omistusosuuden tasapainottamiseksi ei kuitenkaan ole toistaiseksi tapahtunut konkreettista etenemistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue on tehnyt päätöksen Tuomi Logistiikan osakkeiden ostosta (Pirkanmaan hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaosto, kokous 13.6.2023 § 59 Tuomi Logistiikka Oy:n osakkeiden hankinta). Pirkanmaan hyvinvointialue päätöksellään lisäisi omistusta siten, että jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialueen omistusosuus olisi noin 57,1 prosenttia ja Tuomi Logistiikasta tulisi näin ollen Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiö. Pirkanmaan hyvinvointialue ostaisi Tampereen kaupungilta 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikan osakkeita jonka jälkeen Tampereen kaupungin omistus olisi 29,2 prosenttia. Osakkeen hinta on määritetty Pirkanmaan hyvinvointialueen hyväksymässä kauppakirjaluonnoksessa perustuen viimeisen vahvistetun tilinpäätöksen 2022 substanssiarvoon, jonka mukainen hinta on 6,96 euroa/osake, yhteensä 1 782 038,40 euroa. Tilinpäätös 2023 on vielä vahvistamaton mutta tilikauden 2023 tulos vaikuttaa osakkeen substanssiarvoon ja tämä tullaan huomioimaan osakekaupan yhteydessä. Substanssiarvoon 2023 tuloksen myötä tapahtunut nousu tulee jakaa 2024 keväänä osinkoina, jolloin kauppa voidaan toteuttaa 2022 tilinpäätöksen substanssiarvon ja Pirkanmaan hyvinvointialueen viime vuotisen päätöksen mukaisesti.

Osakkeiden hankintaa koskeva kauppakirjaluonnos on liitteenä.

Hallintosäännön 16 § mukaan konsernijaosto päättää yhtiön tai yhteisön perustamisesta, purkamisesta sekä osakkeiden ostamisesta, merkitsemisestä ja myymisestä lukuun ottamatta konserniohjeessa määriteltyjä, strategisesti tai taloudellisesti merkittäviä yhtiöitä. Konsernijohtaja oikeutetaan hyväksymään osakkeiden lopullinen kauppakirja. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkanmaan hyvinvointialueelle myydään 256 040 kappaletta Tuomi Logistiikka Oy:n osaketta hintaan 6,96 euroa/osake edellyttäen, että Tuomi Logistiikka Oy ennen kaupan toteutusta jakaa osinkona vuoden 2023 tulostaan vastaavan summan.

Liitteenä oleva osakkeiden kauppakirjaluonnos hyväksytään.

Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään pieniä teknisluonteisia muutoksia kauppakirjaluonnokseen ja hyväksymään osakkeiden lopullinen kauppakirja. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Olga Haapa-aho ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella. Haapa-aho poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Vilma Järvisalo oli Haapa-ahon varajäsenenä läsnä kokouksessa asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Anne Liimola päätti 10 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Sanna Kareinen, Jukka Männikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue/Timo Tiainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.