Kaupunginhallitus, kokous 15.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 162 Ahvenisjärven koulun toteutussuunnitelma ja toteutussopimus 

TRE:6348/10.03.07/2022

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja
  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja hankeinsinööri Panu Hirvonen, puh. 040 806 4055, etunimi.sukunimi@tilapa.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasianjohtaja Laura Klami, puh.040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ahvenisjärven koulun hankesuunnitelma on hyväksytty sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 5.10.2022 sekä asunto- ja kiinteistölautakunnassa 12.10.2022. Toteutussuunnittelu on tehty hankesuunnitelman pohjalta lukuun ottamatta musiikkitiloja, joita on lisätty toiminnallisista syistä noin 100 m2 rakennuksen sisäisiä tiloja järjestämällä.

Rakennushanke käsittää Ahvenisjärven koulun uudisrakennuksen rakentamisen osoitteeseen Opiskelijankatu 25b, 33720 Tampere. Vanha vuonna 1975 valmistunut koulurakennus on purettu uuden tieltä. Rakennusaikaisina väistötiloina toimivat Etelä-Hervannan koulun uudisrakennus ja Tampereen yliopiston Hervannan kampukselta vuokratut väistötilat.

Rakennuksen pääkäyttäjä on perusopetus (luokat 1-9) ja varhaiskasvatus (esiopetus). Tilat on suunniteltu 1100 oppilaalle (sisältäen esiopetuksen). Henkilökunnan määrä on yhteensä noin 140 henkeä. Keittiön ja ruokasalien mitoituksessa on huomioitu mahdollisesti myöhemmin rakennettavan päiväkodin tarpeet. Kouluterveyden- ja oppilashuollon tilat on mitoitettu oppilasmäärien ja alueen tarpeen mukaisesti. Rakennukseen toteutetaan iso liikuntasali sekä pienempi monitoimisali, jotka palvelevat pääkäyttäjän lisäksi ilta- ja viikonloppukäyttäjiä sekä tulevaa päiväkotia. Liikuntatilojen pääkäyttäjä on perusopetus ja varhaiskasvatus päiväaikaan. Muina aikoina saleja käyttävät mm. alueen asukkaat ja urheiluseurat. Liikuntasalit ovat olennainen osa kaupungin liikuntapalveluverkkoa.

Kohteelle on hyväksytty uusi asemakaava. Pysäköinti- ja saattopaikat 19 kpl/koulu ja 8 kpl/päiväkoti sijoitetaan tontin pohjoisreunalle. Polkupyöräpaikkoja on yhteensä 386 kpl, joista puolet on katettuna. Tontin pohjoispuolella sijaitsevat laajemmat viheralueet säilytetään ja kunnostetaan maisemanhoidollisin toimenpitein. Tontin reunoilla sijaitsevat viheralueet säilytetään ja kunnostetaan sekä istutetaan uusia puita, jotka tuovat lisää varjopaikkoja. Piha-alueelle rakennetaan uusia sade- ja aurinkokatoksia, vanha pihakatos säilytetään.

Rakennus on 2-3 -kerroksinen, betonirunkoinen ja tiiliverhoiltu sekä jakautuu kolmeen rakennusosaan. Länsipuolen kaksikerroksiseen siipeen sijoittuu käsityön tilat, keittiö ja linjastot, päiväkodin ruokailutila, liikuntatilat, musiikkiluokka, henkilökunnan työ-, tauko- ja sosiaalitilat sekä kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon tilat. Keskimmäiseen osaan sijoittuu koulun ruokasali, opetusporras, iltakäytön pääsisäänkäynti sekä vahtimestarin tila. Itäpuolen kolmekerroksiseen osaan sijoittuvat esi- ja perusopetuksen luokkatilat sekä aineopetuksen tiloja. Ullakkokerroksessa sijaitsee iv-konehuone. Rakennus on kengätön koulu. Lähtökohtaisesti kaikki tilat suunnitellaan iltakäytön mahdollistaviksi. Tiloissa huomioidaan esteettömyys, kuulo- ja näkövammaisten sekä erityislasten tarpeet.

Rakennuksen katolle asennetaan aurinkosähköjärjestelmä, jossa aurinkopaneeleilla saavutetaan teholuokka 60 kWp. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on A ja E-luku 77 (kWhE/m²vuosi). Toteutussuunnitelmien perusteella laskettu rakennuksen kokonaishiilijalanjälki on yhtensä 18,69 kg CO2e/m2/a (10 767 t CO2e).

Arkkitehtisuunnitelmat on laatinut Arkkitehtitoimisto Lehtonen Peltonen Valkama Oy, joka on toiminut myös hankkeen pääsuunnittelijana. Rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta sekä kiertotalouskonsultoinnista on vastannut A-Insinöörit Suunnittelu Oy, pohjarakennesuunnittelusta Taratest Oy, LVIA-suunnittelusta Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy ja sähkösuunnittelusta Rejlers Rakentaminen Oy. Pihasuunnittelun on tehnyt Maisema-arkkitehtitoimisto Studio Terra Oy, keittiösuunnittelun Design Lime Oy ja palokonsulttina on toiminut Jensen Hughes Oy.

Hankkeen rakennuttamisesta vastaa Tampereen Tilapalvelut Oy ja projektipäällikkönä toimii hankepäällikkö Panu Hirvonen. Hankkeen rakennuttamisesta ja valvonnasta laaditaan Tampereen kaupungin ja Tampereen Tilapalvelut Oy:n kesken toteutussopimus osapuolten välisen palvelu- ja yhteistyösopimuksen mukaisesti.

Vanhan rakennuksen purkutyöt valmistuvat maaliskuussa 2024. Uudisrakennuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa toukokuussa 2024 ja niiden on tarkoitus valmistua toukokuussa 2026, jotta tilat voidaan ottaa käyttöön elokuussa 2026.

Rakennus- ja talotekniikkaurakat kilpailutettiin avoimina hankintakyselyinä 10.1.2024 – 11.3.2024. Toteutuskustannusarvio on laadittu hinnaltaan halvinten hyväksyttyjen urakkatarjousten perusteella. Toteutussuunnitelman hankinta-arvoerittelyn mukaisesti toteutuskustannukset ovat yhteensä 28 100 000 euroa. Hankesuunnitelmassa hyväksytty kustannusarvio oli yhteensä 34 095 000 euroa. Hankkeelle on vuoden 2024 talousarviossa varattu määrärahaa yhteensä 34 280 000 euroa. Suunnitelmien mukainen rakennuksen laajuus on 11 845 brm2, jonka mukaan toteutuksen neliöhinnaksi tulee 2 372 €/brm2.

Taidehankinta sisältyy toteutuskustannuksiin. Pirkanmaan Voimia Oy:n kilpailuttaa ja hankkii keittiölaitteet. Toteutuskustannusten lasku selittyy pääosin kilpailutilanteen kiristymisellä ja rakennusmateriaalien hintojen laskulla.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm.

Pohjakuvaliite on salassa pidettävä (laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, 621/1999, 24.1 §:n 7-kohta).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Ahvenisjärven koulun uudisrakennuksen toteutussuunnitelma ja toteutussopimus hyväksytään.

Kiinteistöjohtaja valtuutetaan tekemään toteutussopimukseen tarvittaessa pieniä teknisiä korjauksia ja allekirjoittamaan toteutussopimus.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Pekka Salmi poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Lauri Savisaari, Jarmo Viljakka, Anna-Maija Väänänen, Niko Suoniemi, Anu Tiira, Anni Andrejeff, Jenni Rämälä, Elina Kalliohaka, Kristiina Järvelä, Ville Raatikainen, Elli Rasimus, Tanja Moisala, Riikka Lahtinen, Elina Lahti, Hanna Sandström,  Petri Mölsä, Tommi Kärkelä, Panu Hirvonen, Tilapalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.