Kaupunginhallitus, kokous 15.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 161 Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus 

TRE:1828/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Iina Ojala, puh. 040 801 6189 ja erityisasiantuntija Max Liikka, puh. 041 730 8868, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kansainvälisyyden tukemiseksi ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittämiseksi. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön välistä kumppanuutta syvennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 solmitulla strategisella kumppanuussopimuksella. Laajalla valmistelulla valmisteltu kumppanuussopimus linjaa yhteistyön pohjaksi yhteistyön toiminnallisia ja tutkimus- ja koulutusyhteistyön painopisteitä. Sopimus päivitettiin lokakuussa 2022 ja nykyinen sopimuskausi kestää vuoden 2025 loppuun asti. Kumppanuussopimuksen toimintaa ohjaavat kumppaniorganisaatioista muodostuva ohjausryhmä ja seurantaryhmä.

Kumppanuussopimuksen toimeenpanon tueksi valmisteltiin keväällä 2021 toimeenpanosuunnitelma, joka linjaa toiminnallisten painopisteiden toteutuksesta. Toimeenpanosuunnitelman päivitystyötä on tehty vuoden 2023 loppupuolella ja 2024 keväällä. Lisäksi kumppanuudella on kolme tutkimuksellista painopistettä: muuttuva yhteiskunta ja sen vaikutukset, kestävä kaupunki suunnannäyttäjänä ja hyvinvoiva kaupunkilainen kaiken lähtökohtana. Osana tutkimuksellisten painopisteiden edistämistä on käynnistetty kaupungin tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetusyhteistyön malli (TKIO-mallin) rakentaminen. Osana mallin rakentamista on tarkoitus koota hajallaan oleva Tampereen kaupungin tutkimusrahoitus yhteen TKIO-toiminnan vaikuttavuuden lisäämiseksi. 

Edellinen korkeakouluyhteistyön ajankohtaiskatsaus on käsitelty kaupunginhallituksessa 20.11.2023 § 464, jonka yhteydessä todettiin, että laajempi ajankohtaiskatsaus tuodaan kaupunginhallituksen tiedoksi keväällä 2024. Elinvoima- ja osaamislautakunnassa korkeakouluyhteistyökatsaus merkittiin tiedoksi 20.3.2024 § 35.

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus on tämän asian liitteenä. Katsaus keskittyy opiskelijaystävällisyysohjelman toimeenpanon tilanteeseen, kansainväliseen Tampereeseen ja yhteisen TKIO-toiminnan ja TKIO-mallin sekä kaupungin tutkimusrahoituksen tilannekuvaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteistyön tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, erityisasiantuntija Max Liikalle ja kilpailukykyjohtaja Iina Ojalalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Iina Ojala, Max Liikka, Nina Suvinen, Anna-Kaisa Heinämäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)