Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 24.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 48 Tampereen 4H-yhdistys ry:n avustushakemus liikkuvan BusinessLab:n toteuttamiseen vuodelle 2024 

TRE:1855/14.02.00/2024

Valmistelija

  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi
 

Perustelut

Tampereen 4H-yhdistys ry (Y-tunnus: 0288623-9) on osoittanut Tampereen kaupungille avustushakemuksen Liikkuvaan 4H BusinessLab -toimintaan vuodelle 2024. Haettava avustussumma on 9 000 euroa. Elinvoima- ja osaamislautakunta on aiemmin myöntänyt 9 000 euron avustuksen vuonna 2021 (24.2.2021 § 31), 2022 (26.1.2022 § 16) ja 2023 (18.1.2023 § 20) Tampereen 4H- yhdistykselle Liikkuvan BusinessLab:n toteuttamiseen. 

4H-järjestö on useissa maissa toimiva lasten- ja nuortenjärjestö, jonka toimintaan kuuluvat esimerkiksi kerhot. Järjestön tunnussanat tulevat sanoista "head, hands, heart and health", jotka on käännetty suomeksi "harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi". 4H-toimintaa järjestetään 6–28-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Järjestö tarjoaa nuorille esimerkiksi erilaisia koulutuksia ja kursseja, jotka opastavat nuorta kohti työelämää. 4H-järjestössä kehitetyn 4H-yrityksen voi perustaa jo 13-vuotiaana ja harrastuksenomaista yritystoimintaa voi jatkaa aina 28-vuotiaaksi asti. Nuori saa tuekseen yritysohjaajan ja hän käy 4H-yrityskurssin. 4H-yritystoiminta tapahtuu koulupäivän ulkopuolella omalla vapaa-ajalla. 4H-yrittäjyys on mahdollistanut yrittäjyyden myös sellaisille nuorille, joiden lähipiirissä ei ole yrittäjiä. 4H-yritysten lukumäärä on noussut vuosittain ja nykyisin Suomessa toimii yli 2000 4H-yritystä. 4H-toiminta kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja voi olla monelle nuorelle mahdollisuus saada ensimmäinen työpaikka, harjoitella myyntiosaamista ja asiakaspalvelua. Tämä helpottaa työpaikan saamista myös tulevaisuudessa. 4H-yrittäjyys on mahdollisuus myös vastavalmistuneelle, joka ei ole työllistynyt, tai välivuottaan pitävälle opiskelijalle.

Suomen 4H-liitto on kehittänyt 4H-yrittäjyyden laajentamiseen 4H BusinessLab -konseptin, jonka toiminta alkoi Tampereen seudulla syksyllä 2020. Tampereen kaupungin lisäksi mukana tukemisessa on ollut seitsemän muuta kuntaa. Tampereella on vuodesta 2017 lähtien perustettu noin 104 4H-yritystä. Tarkemmat toteutetut toimenpiteet löytyvät liitteenä olevasta avustushakemuksesta.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Tämän avustuksen osalta sovelletaan lisäksi Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteita (elinvoima- ja osaamislautakunta 20.3.2024 § 39).

Tampereen 4H-yhdistyksen BusinessLab-toiminta tukee kaupungin tavoitteita lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventamisessa sekä nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen varmistamisessa. Nuorten yrittäjyys alentaa kynnystä aikuisiän yrittäjyydelle ja tukee näin startup- toiminnan kasvattamista kaupungissa tulevaisuudessa, mikä kuuluu myös pormestariohjelman tavoitteisiin.

Tampereen 4H-yhdistykselle ehdotetaan myönnettäväksi elinvoiman ja kilpailukyvyn kohdeavustusta yhteensä 9 000 euroa vuodelle 2024.

Tampereen kaupunki maksaa avustuksen yhdessä tai useammassa erässä ilman avustuksen saajan laskutusta, kun päätös on lainvoimainen. Maksatukseen sovelletaan Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisiä periaatteita (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367). Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten, että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai periä takaisin,​ mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Hallintosäännön (1.3.2024) § 17 mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja

Tampereen 4H-yhdistys ry:n liikkuvaan BusinessLab-toimintaan myönnetään elinvoiman ja kilpailukyvyn kohdeavustusta yhteensä 9 000 euroa vuodelle 2024.

Kustannukset katetaan Elinkeinopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 154051.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tampereen 4H-yhdistys ry, Timo Antikainen, Irene Impiö, Tatjaana Julin, Kitia talous

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.