Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 171 Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman vuosikatsaus 2023 

TRE:2082/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasianjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa toimeenpannaan valtuustokaudella 2021-2025 pormestariohjelman sekä Tampereen strategian linjauksia digitaalisen murroksen toteuttamisen osalta. Kehitysohjelmassa keskitytään hyödyntämään dataa, teknologioita ja tekoälyä aiempaa tehokkaammin kaupungin, kaupunkilaisten ja yritysten hyväksi.

Kehitysohjelman visio on Ihmisten Tampere - Älykkäämpi Tampere, jolla halutaan korostaa ihmislähtöisyyden merkitystä älykaupunkikehityksessä. Kaupunginhallitus hyväksyi kehittämiskokouksessaan 28.3.2022 § 136 kehitysohjelman painopisteet valtuustokaudelle 2021-2025. Kehitysohjelmaa toteutetaan yhdessä yli organisaatiorajojen kaupungin eri palveluissa toimivien asiantuntijoiden, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Toiminta kattaa tunnistettujen viiden edelläkävijän, Lippulaivojen, kautta kaupungin kaikki palvelualueet. Lippulaivojen teemat ovat Datasta palveluja yrityksille, International and Inclusive city, Kasvun ja opin polun tietojohtaminen, Turvalliseksi koettu kävelijöiden kaupunki sekä Kestävän kaupungistumisen reseptejä. Näiden konkreettisten toteutusten ja niistä saatavien oppien avulla kehitetään ihmislähtöistä, digitalisaatiota hyödyntävää toimintamallia kaupungin uutena toimintatapana. 

Kehitysohjelma eteni vuonna 2023 ohjelmasuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Toiminnallisena painopisteenä oli Tampereen kaupungin tekoälyn eettisten periaatteiden sekä hallintamallin laatiminen. Tavoite toteutettiin onnistuneesti monialaisena yhteistyönä, johon osallistui asiantuntijoita tietohallinnosta, muista konserniyksiköistä sekä palvelualueilta. 

Kaikki viisi Lippulaivaa etenivät merkittävästi. Vuoden 2023 aikana julkaistiin myös ensimmäiset Lippulaivojen uudet palvelut kaupunkilaisille ja yrityksille. Ihmisvirtoja keskusta-alueella kuukautta etukäteen ennustavan Tampereen Pulssi -palvelun on ottanut käyttöön ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 100 yritystä, käyttäjäpalaute siitä on ollut erinomainen ja kansainvälinen kiinnostus suurta. Marraskuun lopussa julkaistiin International House Tampereen sivuilla maahan muuttavia neuvova Chatbot Tam. Käyttäjäpalautetta kerätään systemaattisesti, ja Tam on tarkoitus yhdistää Kamu-botin (Migri), Kela-Kelpon (Kela) ja Aino-botin (Business Finland) kanssa turvallisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. 

Osaamisen ja oppimisen tukea on järjestetty yksikkörajat ylittävillä räätälöidyillä koulutuksilla muun muassa tekoälyn etiikasta, tekoälystä ja osaamismuotoilusta yhteensä yli 70 asiantuntijalle. Kehitystyö pysyvän toimintamallin rakentamiseksi tukemaan kaupunkiorganisaatiota tekoälyn ja teknologioiden hyödyntämisessä on projektoitu (Uudistuva Tampere).  

Tampereen kansainvälinen tunnettavuus on lisääntynyt ja strategiset yrityskumppanuudet syventyneet. Kaupunki on menestynyt erinomaisesti EU:n rahoitushauissa sisältöjen, kumppaniverkostojen ja talouden näkökulmasta. Jo pidempään jatkunut yhteistyö Nokian kanssa mahdollisti yhdessä osallistumisen strategiseen EU-hankehakuun, jossa tavoitteena on määritellä ja pilotoida eurooppalaista Metaversumin kehitystä (Cityverse). Microsoftin kanssa yhteistyö syveni paitsi Suomen, myös globaalin organisaation kanssa. Tampereen tunnettavuutta ovat lisänneet erityisesti arvostettu Smart City World Award 2023 Enabling Technologies -kategoriasta sekä kevään aikana valmisteltu ja kesäkuussa julkaistu Metaverse Visio 2040.  

Vuonna 2023 valmistui tietohallinnon johtamana Tampereen ensimmäinen datastrategia. Kehitysohjelma osallistui aktiivisesti sen valmisteluun ja toimeenpanoon.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman vuosikatsaus 2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle ja ohjelmapäällikkö Outi Valkamalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Outi Valkama, Nina Mustikkamäki, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)