Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 172 EU:n sirusäädöksen mukaisen EU-pilottilinjan käynnistämisen ja rahoituksen tilannekatsaus 

TRE:2097/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja ohjelmajohtaja Petri Räsänen, puh. 040 772 3008, etunimi.sukunimi@businesstampere.com

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasianjohtaja Laura Klami, puh.040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Siruja Tampereelta -ohjelma käynnistettiin vuonna 2023 vahvistamaan seudun asemaa siruteknologiassa. Ohjelman toteutuksesta ja koordinaatiosta vastaa Business Tampere ja siihen sisältyvät työpaketit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Tampereen yliopiston, alan laajentuvan yritysekosysteemin ja Tampereen kaupungin kanssa.

Yksi ohjelman tärkeimpiä tavoitteita on puolijohteiden EU-pilottilinjan sijoittuminen Tampereelle. Tampereen yliopisto on mukana konsortiossa, jonka ehdotus EU:n sirusäädöksen mukaiseksi EU-pilottilinjaksi hyväksyttiin rahoitettavaksi 11.4.2024. Tampereen yliopiston rahoitus 40 milj. euroa koostuu sekä kansallisesta että EU-rahoituksesta, ja se on suurimpia suomalaiselle tutkimus- ja kehitystoiminnalle koskaan osoitettuja rahoituksia.

Yliopiston saama rahoitus käytetään sirujen paketointiin ja integrointiin keskittyvän SiPFAB-pilotointiympäristön rakentamiseen sekä ns. wide-bandgap (WBG) -puolijohdeteknologioiden kehittämiseen sekä niillä luotujen sirujen testaukseen ja integraatioon. Kyseessä ovat uuden sukupolven puolijohteet, joita tarvitaan useissa eri toimialojen järjestelmissä, kuten sähkömoottoreiden ohjaimet, akunhallintapiirit ja nopea lataus, aurinkoenergiajärjestelmät, tehokkaat virtalähteet ja tietoliikenteen tukiasemat. WBG-puolijohteiden markkinoiden ennakoidaan kasvavan nopeasti ja teknologiaan kohdistuu merkittäviä teollisia investointeja.

Pilottilinja vahvistaa seudun puolijohdeosaamista ja avaa merkittäviä reittejä TKI-rahoituksen ja -toiminnan kasvattamiseen yrityksissä ja yliopistossa. Pilottilinja kiinnittää Tampereen osaksi EU:n sirukehityksen ydinverkostoa, lisää teollista yhteistyötä ja avaa mahdollisuuksia alan teollisiin investointeihin. Siruja Tampereelta -ohjelma keskittyy jatkossa näiden mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

EU:n sirusäädöksen mukaisen EU-pilottilinjan käynnistämisen ja rahoituksen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, ohjelmajohtaja Petri Räsäselle ja yhteysjohtaja Maggie Keskiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Petri Räsänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)