Yhdyskuntalautakunta, kokous 2.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 125 Linnainmaanpuiston yleissuunnitelma 

TRE:241/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelijat Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911 ja Salla Leppänen puh. 044 423 5406, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Linnainmaanpuisto sijaitsee Linnainmaan itäosassa. Linnainmaanpuisto rajautuu pitkälti omakotitaloalueisiin ja toimii alueen asukkaiden lähivirkistysalueena. Puiston pohjoispuolinen alue on vanhaa metsää ja metsitettyä peltoa. Puiston eteläosassa sijaitsevat pellot ovat osa laajempaa Linnainmaan peltoaluetta. Linnainmaanpuistoa uudistetaan rakentamalla sinne tulvaniittyjä. Niiden avulla varaudutaan ilmastonmuutoksen myötä kasvaviin vesimääriin sekä vähennetään valuma-alueella todettuja tulvia jo nykytilanteessa. Tulvaniityillä parannetaan hulevesien hallintaa ja lisätään luonnon monimuotoisuutta, ja viheralueesta saadaan myös maisemaltaan miellyttävä paikka asukkaille ja ohikulkijoille.

Vesi nostetaan tulva-alueille patorakenteilla vain rankkasateilla ja lumien sulaessa. Viivytyksellä tasataan virtaamahuippuja ja niistä aiheutuvaa eroosiota Linnainmaanojassa sekä alapuolisessa Pyhäojassa. Tulvaniityiltä kaivettavat maamassat hyödynnetään loivissa maisemakumpareissa ja itäpuolisella peltoalueella.

Niittyjen perustamisessa hyödynnetään paikalta kaivetun pintamaan siemenpankkia, jolloin kasvillisuuden alkuperä on paikallista. Niittyjen kasvillisuuskirjoa täydennetään siemenkylvöin, jolloin saadaan lajirikkaampaa kaupunkiluontoa. Niittyalueet tarjoavat elinympäristöjä pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä linnuille ja pieneläimille. Viheralueelta poistetaan vieraslajit kuten komealupiini ja jättiputki sekä niiden kasvupaikalta kaivetut maamassat. Ojan ja asuinalueen väliselle pellolle perustetaan joko niittyä tai maisemapeltoa. Uuden, mutkittelevan ojauoman länsireunalle istutetaan lajistoltaan ja kooltaan vaihtelevia lehtipuiden taimia.

Paikalta poistetut puut ja vesaikot käytetään lahopuuna luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Lahopuut sijoitellaan ojauomaan ja sen luiskiin niin, että sijoittelu ei tuki veden virtausta ja uoma on visuaalisesti miellyttävä. Lisäksi uomaan sijoitellaan isoja kiviä eroosiosuojaukseksi, maisemaelementiksi sekä tarjoamaan suojapaikkoja eliöstölle.

Linnainmaanpuiston puistoraitin pohjoispuolella kulkevan ladun huonokuntoinen ja jo käytöstä poistunut hiihtosilta puretaan uuden patorakenteen tieltä. Muut puiston toiminnot sekä nykyiset valaisimet, kalusteet ja varusteet säilyvät ennallaan. Jalankulkureittiä puiston luoteisreunan metsässä korotetaan, jottei polku tulvi rankkasateilla.

Yleissuunnitelmaluonnos oli 11.-25.3.2024 nähtävillä Tampereen palvelupisteessä, kaupungin nettisivuilla ja maastossa. Suunnitelmaluonnoksesta ei saatu palautetta.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet istutukset ja pintamateriaalit. Uudistettava pinta-ala on noin 11 800 neliömetriä ja kustannusarvio noin 47 000 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu noin 3 euroa. Linnainmaanpuiston puistoraitin pohjoispuolinen patorakenne ja jalankulkureitin korotus ovat vuoden 2024 talousarviossa ja rakennetaan loppuvuodesta 2024. Muita rakennustöitä tullaan esittämään vuoden 2025 talousarvioon.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Linnainmaanpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22306/2, hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Milja Nuuttila, Timo Koski, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Titta Holmala-Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy), Janne Syrjä ja Salla Leppänen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.