Yhdyskuntalautakunta, kokous 2.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 126 Järvensivunpuiston, Turjanpuiston, Turjanpuistikon ja Soininpuiston yleissuunnitelmat 

TRE:235/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, puh. 040 139 9288, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Suunnitelma koskee neljää Järvensivun alueella sijaitsevaa puistoa rajautuen Iidesranta-kadun, Turjankadun, Tiirantaipaleen ja junaradan väliseen alueeseen. Puistojen suunnittelu koskee peruskorjausta, ja pääasiallinen kohde on Järvensivunpuisto, joka toimii aluepuistona. Puistojen suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään kestävän ympäristörakentamisen periaatteita ja tuetaan luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi toimintoja parannetaan ja keskitetään Järvensivunpuistoon.

Järvensivunpuisto

Järvensivunpuistossa uusitaan leikkipaikka; huonokuntoiset välineet poistetaan ja tilalle tulee uusia monipuolisempia leikkivälineitä. Hyväkuntoiset vanhat välineet säilytetään tai siirretään leikkialueella uuteen paikkaan. Hiekkakentälle pystytetään päätyaidat ja kentän etelälaidalle matalampi aita rajaamaan ohimenevää kulkua puiston läpi. Kentän valaistus uusitaan. Kentän luoteispuolelle on suunniteltu valaistu kuntoilupaikka painopakallisilla kuntoiluvälineilllä. Puiston keskiosaan istutetaan kukkivia puita ja muuta kukkivaa kasvillisuutta, sekä lisätään riippukeinuja ja aurinkotuoleja. 

Huonokuntoisia puita ja vieraslajeja poistetaan. Puiston reunojen nurmialueita luonnonmukaistetaan ja muutetaan niityiksi. Niittyalueille muotoillaan matalia maisemakumpareita paikalta saaduilla massoilla. Järvensivunpuiston kunnossapitoluokat ovat toiminnallisilla alueilla R2, nurmialueilla R3 sekä niityillä A3.

Turjanpuistikko

Turjanpuistikon kasvillisuutta monipuolistetaan kukkivilla puilla ja nurmialueita muutetaan niityiksi. Puiston keskelle muotoillaan matalia maisemakumpareita, joiden ympärille uudet puut istutetaan ja niittyalueet kylvetään. Puiston valaisimet uusitaan. Turjanpuistikon kunnossapitoluokka on R3, niittyalueen luokka on A3.

Turjanpuisto

Turjanpuiston vanha leikkipaikka puretaan leikkipaikkaohjelman mukaisesti. Jatkossa Järvensivunpuiston monipuolistuva leikkipaikka palvelee koko Järvensivun alueen leikkipaikkatarpeita. Turjanpuiston vanhan leikkipaikan tilalle perustetaan kuiva niitty ja istutetaan kukkivia puita. Puiston penkit säilytetään ja siirretään käytävän laidalle. Puiston valaisimet uusitaan. Turjanpuiston kunnossapitoluokka on R3, niittyalueen luokka on A3.

Soininpuisto

Soininpuisto säilyy jatkossakin luonnonmukaisena viheralueena, jonka länsiosa on varattuna palstaviljelykäyttöön. Soininpuiston puistoraitin ympäristö siistitään ja raitin varrelle istutetaan puita parantamaan etelä-pohjoissuuntaista ekologista yhteyttä. Soininpuiston kunnossapitoluokka on R4.

Puiden, istutusten, toimintojen, valaisinten, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat, mallit ja määrät ovat ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana. Kunnossapitoluokat ovat alustavia ja tarkentuvat parin-kolmen kasvukauden aikana.

Neljää puistoa koskeva yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä 11.–25.3.2024 kaupungin nettisivuilla ja puistossa. Saadut palautteet ja niihin laaditut vastineet on koottu aihepiireittäin erilliseen liitteeseen. Alkuperäiset palautteet on koottu yhdeksi palauteliitteeksi, joka näkyy yhdyskuntalautakunnan jäsenille. Liite sisältää henkilötietoja ja sen verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Palautteen seurauksena tehtiin välinemuutos kuntoilualueelle, poistettiin istutettavaa puustoa Soininpuistossa ja muutettiin pensasistutukset Turjanpuistossa.

Neljän puiston peruskorjauksessa käsiteltävää pinta-alaa on yhteensä noin 3,1 hehtaaria.

Puistojen yleissuunnitelman kustannusarvio on yhteensä 393 000 euroa. Siitä muodostuu neliökustannus noin 12,7 euroa.

Yleissuunnitelmassa yhdistettynä esitetyt piirustukset ovat numeroiltaan 18/22435/2, 18/22436/2, 18/22437/2 ja 18/22438/2.

Puistojen rakentaminen ajoittuu vuosille 2024 - 2025.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Järvensivunpuiston, Turjanpuiston, Turjanpuistikon ja Soininpuiston yleissuunnitelmat hyväksytään kustannusarvioineen rakennussuunnittelun pohjaksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Marika Viinanen poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Palautteen antajat, Marika Viinanen, Anna Levonmaa, Timo Koski, Janne Syrjä, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Titta Holmala-Kylmäkoski (Tampereen Infra), Maria Virta (Tampereen Infra)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.