Perustelut
Kunnallisen nuorisotyön verkostona ja osaamiskeskuksena toimii tällä hetkellä Kanuuna-niminen verkosto (www.nuorisokanuuna.fi). Kanuunan taustalla on kuntien nuorisotoimien johtajien perustama verkosto vuodelta 2006. Alussa kehittämisverkostoon kuuluivat kymmenen suurimman kaupungin nuorisotoimenjohtajat, jotka olivat tavanneet ja pitäneet jo aiemmin yhteyttä epävirallisesti. Verkosto kasvatti jäsenmääräänsä melko nopeasti ja vakiintui vuosiksi yli 40 000 asukkaan kuntien (yhteensä 28) kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämisverkostoksi. Lahden kaupunki hallinnoi kehittämisverkostoa opetus- ja kulttuuriministeriön pienehköillä erityisavustuksilla. Verkoston toiminta oli aktiivista alusta lähtien.
Kehittämistoiminnan laajentaminen myös pienemmille paikkakunnille mahdollistui keväällä 2018, kun Kanuuna valittiin yhdeksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamista valtakunnallisista nuorisoalan osaamiskeskuksista. Osaamiskeskuksena Kanuunan opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama rahoitus myös kasvoi. Osaamiskeskuksena Kanuuna on tarjonnut palvelujaan, kuten koulutuksia, seminaareja ja vertaisverkostoja kaikkien suomalaisten kuntien nuorisotyöntekijöille ja kehittänyt yhdessä kunnallisen nuorisotyön kentän kanssa arviointimallia, jossa kerätään laadullista ja määrällistä tietoa nuorilta, nuorisotyöntekijöiltä ja kuntalaisilta. Lahden kaupunki on hallinnoinut Kanuunan kehittämisverkosto- ja sittemmin osaamiskeskustoimintaa.
Toisella osaamiskeskuskaudella 1.3.2020–31.3.2024 opetus- ja kulttuuriministeriö edellytti nuorisoalan osaamiskeskuksilta järjestäytymistä osin hyvin laajoiksikin yhteenliittymiksi. Osaamiskeskusrahoitus on nuorisoalalla tiukasti ohjattua valtionavustusta. Lahden kaupunki on ilmaissut tilanteen olleen hallinnollisesti ja toiminnallisesti hankala ja verkoston sekä osaamiskeskustoiminnan koordinoinnin olleen toiminnan kasvaessa lopulta kaukana kaupungin perustehtävästä. Kaikilta osin kuntien kehittämistarpeet ja osaamiskeskusohjaus eivät ole myöskään enää kohdanneet. Kunnat maksavat nuorisotyönsä rahoituksesta noin 85–90 prosenttia lopun rahoituksen ollessa valtionosuuksia ja erilaisia hankerahoituksia. Lopputuloksena nuorisoalan osaamiskeskukset päättivät lopettaa nykymuotoisen toimintansa vuoden 2024 maaliskuussa.
Entisen Kanuuna-verkoston vakiintuneen ja hyväksi havaitun toiminnan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi pidettiin tärkeänä uuden yhdistyksen perustamista. Joulukuussa 2023 perustettiin Kunnallisen nuorisotyön yhdistys ry, jonka toiminta vertautuu osin valtakunnallisia nuorisoyhdistyksiä tukevan Allianssi ry:n toimintaan. Perustajajäseniä Kunnallisen nuorisotyön yhdistyksessä ovat Espoon, Oulun, Lappeenrannan ja Jyväskylän kaupungit. Yhdistys edustaa jäseniään kansallisesti ja kansainvälisesti sekä toimii jäsentensä kehittämiskumppanina. Yhdistys järjestää koulutuksia, seminaareja ja vertaisverkostoja kaikkien suomalaisten kuntien nuorisotyöntekijöille ja kehittää yhdessä kunnallisen nuorisotyön kentän kanssa arviointimallia, jossa kerätään laadullista ja määrällistä tietoa nuorilta, nuorisotyöntekijöiltä ja kuntalaisilta. Vuoden 2024 jäsenmaksu määräytyy vuoden 2022 nuorten lukumäärän mukaisesti (0,10 euroa/nuori). Yhdistyksen säännöt ovat tämän asian liitteenä.
Vuoden 2022 lopussa Tampereella asui 88 633 alle 29-vuotiasta henkilöä. Jäsenyyttä esitetään alkavaksi 1.7.2024, jolloin vuoden 2024 jäsenmaksu on puolet kokonaisen kalenterivuoden jäsenmaksusta eli 4 431,65 euroa. Jäsenmaksun suuruus voi vaihdella hieman vuosittain riippuen Tampereella asuvien alle 29-vuotiaiden nuorten määrästä. Vuonna 2025 jäsenmaksun arvioidaan olevan noin 9 000–10 000 euroa.
Jäsenmaksu maksetaan vuosittain sivistyspalvelujen palvelualueen liikunta ja nuorisopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 137320, Nuoriso- ja ohjauspalvelut.
Tampereen kaupungin yhteyshenkilö on nuorisopalvelujohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Tiina-Liisa Vehkalahti.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 15 § kohdan 34 mukaisesti kaupunginhallitus päättää yhdistyksiin liittymisestä ja eroamisesta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupunki liittyy valtakunnallisen Kunnallisen nuorisotyön yhdistys ry:n jäseneksi 1.7.2024 alkaen.
Yhdistyksen jäsenmaksu määritellään kertomalla jäsenkunnan alle 29-vuotiaiden lukumäärä kertoimella, joka on tällä hetkellä 0,10 euroa/nuori. Tampereen kaupungin jäsenmaksu vuonna 2024 (ajalta 1.7.–31.12.2024) on noin 4 431,65 euroa. Vuonna 2025 jäsenmaksun arvioidaan olevan noin 9 000–10 000 euroa. Jäsenmaksu maksetaan vuosittain sivistyspalvelujen palvelualueen liikunta ja nuorisopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 137320, Nuoriso- ja ohjauspalvelut.
Tampereen kaupungin yhteyshenkilö on vt. nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.