Tampereen nuorisovaltuusto, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 LISÄPYKÄLÄ: Lausunto ylimääräisen opetustunnin käytöstä perusopetuksessa (lisäpykälä) 

TRE:5916/00.01.03/2023

Valmistelijan yhteystiedot

Nuoriso-ohjaaja Jenna Naukkarinen, puh. 050 385 0222, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Nuoriso-ohjaaja Jenna Naukkarinen, puh. 050 385 0222, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nuorisovaltuustolta on pyydetty lausuntoa koskien perusopetukseen sijoitettavan ylimääräisen viikko-opetustunnin käyttöä, joka lisätään 7. luokkalaisten opetukseen yhtenä lisätuntina viikossa. Nuorisovaltuusto muodostaa kantansa lausunnoksi, joka lähetetään kasvatus- ja opetuslautakunnalle 6.5. klo 12 mennessä käsittelyyn toukokuun kokoukseen.

Päätösehdotus oli

Nuorisovaltuusto muodostaa kantansa aiheesta ja valitsee lausunnon työstäjät.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ehdotettiin lisätunnin sisällyttämistä digitalisaatiokasvatukseen, josta on jo tehty nuorisovaltuuston aloite. Lisäksi ehdotettiin tunnin lisäämistä tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetteluun sekä ATK-taitojen lisäämiseen.

Ehdotettiin myös tunnin lisäämistä jo olemassa olevaan aineeseen (esim. ruotsi tai matematiikka) eikä uuden opetettavan aiheen opettamiseen.

Lisäksi ylimääräisellä tunnilla voitaisiin lisätä terveystiedon opetusta, jota opetetaan 7. luokalla vain 0,5 vuosiviikkotuntia, jonka seurauksena terveystietoa opetettaisiin täysi vuosiviikkotunti joka vuosiluokalla koko yläkoulun ajan. Näin opetuksen saatavuus säilyisi tasaisena vuoden ympäri joka vuosiluokalla. Terveystiedon opetus koetaan myös 7. vuosiluokalla todella tärkeäksi ikävaiheenkin takia.

Lisäopetustunnin voisi sisällyttää ruotsin kielen opetukseen, sillä sen laatu koetaan huonoksi, mikä johtaa huonoihin oppimistuloksiin.

Ehdotettiin myös opinto-ohjauksen opettamisen poistamista 7. luokalta, ja siirrettäisiin sen paukut 8. ja 9. luokalle, jossa sen rooli tulee olemaan työelämätoiminnan kautta vahvempi.

Lausuntoa työstämään ilmoittautui ehdolle Venla Taubert, Voitto Vellamo ja Eetu Hukkanen. Heidät valittiin tehtävään yksimielisesti.

Tiedoksi

Jenna Naukkarinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)