Kaupunginhallitus, kokous 13.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 204 Tampereen kaupunkikehityksen mahdollistavien pysäköintiratkaisujen toteutusmalli 

TRE:2249/10.03.02/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja
  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankejohtaja Tero Tenhunen, puh. 050 540 2860 ja hankekehityspäällikkö Mervi Huhtelin, puh. 040 354 0560, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasianjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen vetovoimaa ja kasvutavoitteita edistävät suuret asuinalueet ja kaupunkikehityshankkeet eri puolilla kaupunkia edellyttävät keskitettyjen pysäköintilaitosten toteuttamista. Tavoitteena on siirtää vaiheittain keskustan vanhanaikainen maanpäällinen ja tulevaisuudessa liikennemäärien kasvaessa yhä vaikeammin saavutettava erillisissä laitoksissa sijaitseva pysäköintikapasiteetti sujuvammin keskustan kehän ulkopuolelta saavutettavaan maanalaiseen pysäköintiverkostoon. Kaupunginhallituksen kehittämiskokoukselle esitettiin 25.3.2024 tilannekatsauksena Tampereen kaupunkikehityksen mahdollistavien pysäköintiratkaisujen toteutusmalli (§ 134, TRE:7293/00.01.03/2022). Kaupunginhallituksen kehityskokous merkitsi tilannekatsauksen tiedoksi.

Tampereen kaupunkikehityksen mahdollistavien pysäköintiratkaisujen toteutusmalli 

Selvitysten perusteella on päädytty esittämään mallia, jossa kaupunki edistää kaupunkikehityksen edellyttämien pysäköintilaitosten toteuttamista, jos ne eivät markkinaehtoisesti toteudu, käyttäen välineenä konserniyhteisöä (Finnpark). Esitettävällä toteutusmallilla on ensi vaiheessa tarkoituksena mahdollistaa keskustan itäpuolen maanalaisen pysäköinnin seuraava vaihe eli P-Hämpin ensimmäisen laajennuksen toteutuminen. Ensimmäisen vaiheen mahdollistamiseksi toteutusmallin mukaisia lähtökohtia ja edellytyksiä kaupungille ovat: 

  • Perustetaan Finnpark-konserniin tytäryhtiö (Finnpark Parkisto Oy), jolla on yleisen edun mukainen tehtävä ja joka on Tampereen kaupungin ohjauksessa (kaupunginhallituksen konsernijaosto antoi 23.4.2024 omistajan ennakkokantana luvan tytäryhtiön perustamiseen).
  • Luovutetaan perustetulle yhtiölle kolme keskustan maanpäällisten pysäköintilaitosten tonttia, joihin Finnpark-konsernin yhtiöillä on pitkät vuokrasopimukset. Luovutus rahoitetaan sijoitetun vapaan oman pääoman (svop) avulla, jossa Tampereen kaupunki antaa Finnpark Parkisto Oy:lle tonttien arvoa vastaavan svopia rahana.
  • Yhteishankinnan toteutussopimus ja vastaava kaupungin osuus kustannusarviosta. Finnpark Parkisto Oy ja Tampereen kaupunki hankkivat yhteishankintana Viinikankadun maanalaisen ajoyhteyden ja maanalaisen liikenneympyrän sekä P-Hämpin ensimmäisen laajennuksen, vastaten kumpikin oman osuutensa kustannuksista.
  • Kaupungin 100-prosenttinen takaus perustettavan yhtiön lainoille koskien ensimmäisessä vaiheessa P-Hämpin ensimmäisen laajennuksen lainoja. 


Esitetyn mallin kustannukset ja talousvaikutukset

P-Hämpin ensimmäisen laajennuksen yhteydessä toteutettavaksi esitettävä Viinikankadun maanalainen ajoyhteys on merkittävä investointi. Finnpark-konsernin maanpäällisten pysäköintilaitosten vapautuessa kehitettäväksi kaupunki voi saada tuloja maankäyttösopimuskorvauksina. Kaupungin on arvioitu saavuttavan lisäksi merkittävästi säästöjä sekä merkittävästi pienemmät päästövaikutukset, kun Viinikanlahden alueen järvitäyttöihin tarvittava louhe saadaan oikea-aikaisesti ja läheltä. Lisäksi Finnpark Parkisto Oy osallistuu Viinikankadun maanalaisen ajoyhteyden ja liikenneympyrän toteutuskustannuksiin, mikä tuottaa oikeuden jatkaa liikenneympyrän ajohaarasta ajoyhteyden omaan pysäköintilaitokseensa. Taloudellisesti esitettävä toteutusmalli on kustannuksiltaan kaupungille edullisempi kuin pysäköinnin toteuttaminen suoraan omana toimintana.

Finnpark Parkisto Oy:n osakkaiden ensisijaisena tavoitteena on rakennuttaa Tampereen kaupungin alueella maanalaisia ja maanpäällisiä, ei markkinaehtoisesti toteutettavia, pysäköintilaitosrakennuksia tai -alueita sekä vuokrata niitä kolmansille hankintalain edellyttämin tavoin. Edistämällä kaupungin 100-prosenttisesti omistaman Finnpark-konsernin maanpäällisten pysäköintilaitosten kapasiteetin siirtämistä maanalaisiin pysäköintiluoliin, kaupungin tavoitteena on mahdollistaa maanpäälliset kaupunkikehityshankkeet.

Viinikankadun maanalaisen ajoyhteyden ja liikenneympyrän suunnittelu tulee aloittaa nyt, jotta saadaan kokonaisuudelle rakentamisvalmius 2025. Keskustan suuret maanalaiset vuoropysäköintilaitokset sekä pysäköintiliikenteen ohjaaminen maan alle jo ennen hitaan liikkumisen aluetta mahdollistavat erityisesti keskustan saavutettavuuden palveluiden, kaupan, työpaikkojen sekä tapahtumien osalta henkilöautoilla. Tavoitteena on samalla kehittää maanpäällistä kaupunkia viihtyisänä ja sujuvana liikkumisen ympäristönä. Maanalaisten vuoropysäköintilaitosten toteutuessa voidaan maanpäällisten pysäköintilaitosten kiinteistöjä kehittää palvelemaan vetovoimaisempaa keskustaa. Maanalainen ajoyhteys tukee myös tulevaisuuden maanalaisia hankkeita, sillä maanalaisesta liikenneympyrästä on mahdollista toteuttaa ajoyhteyksiä myös muihin maanalaisiin toimintoihin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunkikehityksen mahdollistavien pysäköintiratkaisujen sekä Viinikankadun maanalaisen ajoyhteyden kokonaisratkaisu merkitään tiedoksi ja etenemissuunnitelma hyväksytään jatkovalmistelujen pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, hankejohtaja Tero Tenhuselle ja hankekehityspäällikkö Mervi Huhtelinille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Aarne Raevaara ehdotti, että päätösehdotus hylätään. Lassi Kaleva kannatti ehdotusta.
Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu hylkäysehdotus, josta on äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: esittelijän päätösehdotus JAA, Raevaaran hylkäysehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Lausunnot

Konsernijuristi Janne Kytö:
Ei huomautettavaa.

Äänestystulokset

  • Kyllä 11 kpl 85%

    Järvisalo Vilma, Rokosa Inna, Jussila Anne-Mari, Taina Anneli, Lyly Lauri, Tapio Mitja, Markkanen Jouni, Kummola Kalervo, Järvinen Matti, Kaivonen Kirsi, Krasniqi Brigita

  • Ei 2 kpl 15%

    Raevaara Aarne, Kaleva Lassi

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Teppo Rantanen, Tero Tenhunen, Mervi Huhtelin, Ari Vandell, Jouni Sivenius, Milko Tietäväinen, Janne Kytö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)