Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 21.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 55 Äänentoisto yleisötapahtumissa Tampereella -periaatteiden tarkistaminen 

TRE:1627/11.02.03/2024

Valmistelija

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Valmistelijan yhteystiedot: Heidi Hokkanen p. 050 5215186 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.

Perustelut

Erityisen häiritsevää melua aiheuttavista yleisötapahtumista tulee tehdä kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen meluilmoitus, jonka perusteella ympäristönsuojeluviranomainen tekee melupäätöksen. Ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva ympäristö- ja rakennusjaosto on delegoinut melupäätösten hyväksymiseen liittyvää toimivaltaansa ympäristönsuojelun viranhaltijoille. Yleisötapahtumien ja äänentoistolaitteiden käytön meluilmoitusvelvollisuutta arvioitaessa ja melupäätöksiä valmisteltaessa on noudatettu voimassa olevien ympäristönsuojelumääräysten lisäksi ympäristö- ja rakennusjaoston 7.5.2019 hyväksymiä periaatteita äänentoistosta yleisötapahtumissa. Periaatteet ovat kaupungin internet-sivuilla nähtävillä ja niitä on käytetty neuvonnassa ja ohjeistuksessa. Avoimesti nähtävillä olevat periaatteet lisäävät päätösten ennakoitavuutta ja tasapuolisuutta, sekä luottamusta tapahtumajärjestäjän ja viranomaisen välillä, ja lisäksi ne sujuvoittavat yhteistyötä muiden viranomaistahojen välillä. Periaatteiden tavoitteena on mahdollistaa Tampereen kaupungin vetovoimaisuutta lisäävien tapahtumien järjestäminen ja samalla kuitenkin turvata kaupungin asukkaiden viihtyisyys ja lepo.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräysten meluilmoitusvelvollisuutta koskevia säädöksiä on päivitetty 1.5.2023 voimaan tulleissa ympäristönsuojelumääräyksissä. Sen vuoksi meluilmoitusten käsittelyn periaatteita sekä äänentoiston käytön ohjeistusta on nyt tarpeen päivittää vastaamaan nykykäytäntöä. Ympäristönsuojelumääräysten päivitystyön yhteydessä tehtiin kaupunkilaisille kysely kokemuksista terassien äänentoistoon liittyen. Kyselyn tulokset ovat osittain sovellettavissa yleisötapahtumiakin koskevien periaatteiden valmistelussa, ja etenkin viikonpäiväkohtaisia desibelirajoja koskevien periaatteiden osalta kyselyn tuloksia on hyödynnetty.

Tarkennettuja periaatteita on valmisteltu ympäristönsuojelussa talven 2023-2024 aikana, ja valmistelutyöhön on osallistunut ympäristönsuojelun meluasioiden asiantuntijat sekä ympäristöpäällikkö. Lisäksi uusien periaatteiden pääkohdat on esitelty tapahtumamelua koskevassa viranomaisyhteistyöpalaverissa helmikuussa 2024, ja tapahtumatoimistolle on varattu mahdollisuus kommentoida linjauksia. Periaatteiden taustalla on ympäristönsuojelumääräysten lisäksi valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (VNp 993/1992).

Jatkossa periaatteet kulkevat nimellä: Tampereen kaupungin periaatteet äänentoistolaitteiden käytölle ulkoilmatapahtumissa ja terasseilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Skippari Kati, Ympäristöpäällikkö

Tampereen kaupungin yleisötapahtumia ja äänentoistolaitteiden käyttöä koskevat liitteen mukaiset periaatteet ”Tampereen kaupungin periaatteet äänentoistolaitteiden käytölle ulkoilmatapahtumissa ja terasseilla” hyväksytään otettavaksi käyttöön melupäätösvalmisteluun ja meluilmoitusvelvollisuuden arviointiin. Melua koskevista periaatteista voidaan poiketa vain erityisen perustellusta syystä, ympäristönsuojeluviranomaisen antamalla melupäätöksellä. Nämä periaatteet korvaavat 7.5.2019 § 74 ympäristö- ja rakennusjaostossa hyväksytyt periaatteet äänentoistosta yleisötapahtumissa Tampereella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkanmaan ELY-keskus, Tampereen kaupungin terveydensuojeluviranomainen, Länsi- ja Sisä-Suomen Poliisi, Pirkanmaan Hyvinvointialue (pelastuslaitos), Tampereen kaupungin Tapahtumapalvelut, Tampereen kaupungin Kiinteistötoimi
 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)