Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 21.5.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 56 LISÄPYKÄLÄ: Kaupunkiympäristön palvelualueen rakennusvalvontaviranomaisen toimenpiteet rakentamisen vauhdittamiseksi heikossa suhdannetilanteessa (lisäpykälä) 

TRE:1594/10.03.00/2024

Valmistelija

  • Henttonen Juha, Rakennusvalvontapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen, puh. 040 549 7055, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asuntorakentamisen aloitukset ovat vähentyneet merkittävästi ja odotettavissa on, että asuntoja ei vähäisten aloitusten vuoksi valmistu kuluvana vuonna ja sitä seuraavina lähivuosina kaupungin tarvetta vastaavasti. Tampereella vuonna 2024 aloitettuja asuntoja oli toukokuun alkuun mennessä ainoastaan 309. Jotta pystymme vastaamaan kasvavan kaupungin asuntotarpeisiin tulevina vuosina, esitetään määräaikaista toimenpidettä asuntotuotannon edistämiseksi ja turvaamiseksi 30.6.2025 saakka. Toimenpiteellä annetaan konkreettinen viesti elinkeinotoimijoille kaupungin asuntotuotannon nopeuttamisen tarpeesta sekä kannustetaan hankkeiden nopeaan käynnistymiseen. Rakennuslupamaksun määräaikainen alentaminen yhdessä kaupunginhallituksen hyväksymien linjausten ja aikaisemman päätöksen kanssa tukevat osaltaan asuntorakentamista vaikeassa suhdannetilanteessa.

Esitetyn toimenpiteen vaikutus rakennusvalvonnan tuloja pienentävästi on noin 24 % vuoden 2023 tietojen mukaan laskettuna. Kate kääntyy negatiiviseksi perinteisen positiivisen sijaan ollen noin -456 t€ kun vuoden 2023 kate oli +394 t€.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 17 §:n mukaan lautakunnan tehtävänä on päättää palveluista ja tuotteista perittävistä maksuista. Hallintosäännön 18 §:n mukaan lautakuntien jaostojen ratkaisuvaltaan noudatetaan soveltuvin osin 17 §:n säännöksiä sen lisäksi mitä jäljempänä säädetään. Maankäyttö- ja rakennuslain sekä asetuksen tarkoittamista viranomaistehtävistä perittävistä maksuista päättäminen kuuluu edellä mainitun perusteella yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston toimivaltaan.

Esitetään lisättäväksi Tampereen rakennusvalvonnan ja kiinteistönmuodostuksen taksa maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen tarkoittamista lupa-, tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä 1.1.2022 taksaan pykälään 17 uudeksi kohdaksi numero 6 seuraava määräaikainen alennus: Mikäli rakennuslupa asuinrakennuksen rakentamiseen myönnetään 30.6.2025 mennessä, kokonaisalan (e/m2) mukaista maksua alennetaan 50 %. Lupahakemus on jätettävä vireille 31.3.2025 mennessä. Alennus lasketaan 3 §:n Rakennuslupamaksut kohdan 1 rakennuksen rakentaminen alakohtien a ja b kokonaisalan maksusta (e/m2). Muita 3 §:n mukaisia alennuksia ei huomioida.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Henttonen Juha, Rakennusvalvontapäällikkö

Perusteluissa esitetty lisäys taksaan hyväksytään.

Tampereen rakennusvalvonnan ja kiinteistönmuodostuksen taksa maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen tarkoittamista lupa-, tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä 1.1.2022 kumotaan.

Taksa tulee voimaan 1.6.2024

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Pentti Hupanen

Kokouskäsittely

Milla Lehti ehdotti, että asia hylätään. Pentti Hupanen kannatti ehdotusta.

Koska oli tehty kannatettu hylkäysehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: esittelijän päätösehdotus = JAA, hylkäysehdotus = EI.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin äänin 7-2.

Mikko Nurminen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 78%

    Hellsten Matti, Majuri Katriina, Höyssä Matti, Eskelinen Riina-Eveliina, Salonen Antti, Heino Leena, Huhtala Anne

  • Ei 2 kpl 22%

    Lehti Milla, Hupanen Pentti

Tiedoksi

Rakennusvalvonta, Mikko Nurminen, Jukka Lindfors, Mika Näykki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.