Kaupunginhallitus, kokous 24.6.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 275 Juhannuskylän asemakaavamuutoksen nro 8839 valmisteluvaiheen palaute 

TRE:6196/10.02.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 14.9.2020 § 369, että kaupungin aloitteesta käynnistetään Juhannuskylän arvoaluetta koskevan asemakaavan laatiminen. Kaava sisällytetään tulevaan kaavoitusohjelmaan. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti,​ että valtuuston hyväksymiä asunto-​ ja maapoliittisia linjauksia tarkennetaan tilanteissa,​ jossa maanvuokrasopimus päättyy ja saamaan aikaan on asemakaava valmisteilla ko. tontilla.

Valtuuston 13.6.2022 hyväksymien linjausten mukaan, mikäli asuntotontilla, jonka asemakaavan mahdollistamasta rakennusoikeudesta on käytetty vähemmän kuin 80 %, eikä rakennusoikeuden hyödyntäminen ole esim. rakennusteknisistä, suojelullisista, kaupunkikuvallisista tai RKY-arvioista johtuvista syistä mahdollista, voi kaupunki kohtuullistaa maanvuokraa sopimusta uudistettaessa tai erillisestä anomuksesta.

Uuden asemakaavan saatua lainvoiman, päivitetään maanvuokrasopimus vastaamaan lainvoimaista asemakaavaa.

Juhannuskylän asemakaavamuutoksen (8839) valmisteluvaiheen aineisto oli nähtävillä 18.1.–8.2.2024. Valmisteluaineistoa esiteltiin kaupungin verkkosivuilla julkaistussa esittelyvideossa. Lisäksi suunnittelijat olivat tavattavissa Siluetissa 1.2.2024, missä osallisilla oli mahdollisuus keskustella aineistosta.

Valmisteluaineistoon sisältyi kaksi vaihtoehtoista kaavaluonnosratkaisua, joissa asemakaavan tavoitteita alueen kulttuuriympäristön suojelusta ja täydennysrakentamisesta oli käsitelty erilaisin painotuksin. Suunnittelualue on maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä sekä Tuomiokirkon ja keskuspaloaseman ympäristöjen osalta valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Nähtävillä olon aikana saatiin 10 lausuntoa ja 204 mielipidettä. Enemmistö palautteesta kannatti kaavaluonnosvaihtoehtoa 1 sekä olevien rakennusten suojelua. Palautteissa nousi esiin huoli vaihtoehdossa 2 esitetyn täydennysrakentamisen myötä häviävästä kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta rakennuskannasta sekä yleisesti täydennysrakentamisen vaikutuksista alueen arvoihin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Juhannuskylän asemakaavamuutoksen nro 8839 valmisteluvaiheen palaute merkitään tiedoksi.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Esteellisyys

Inna Rokosa ja Mitja Tapio ilmoittivat olevansa asianosaisina esteellisiä. Esteellisyys todettiin hallintolain 28.1 §:n 5) kohdan perusteella ja he poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle ja asemakaavapäällikkö Elina Karppiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Lauri Lyly esitti, että asia jätetään pöydälle. Anne-Mari Jussilla kannatti Lauri Lylyn ehdotusta.

Puheenjohtaja tiedusteli Lylyn pöydällepanoehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektiarkkitehti Eveliina Hyvönen, puh. 044 423 5512, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasianjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asia jäi pöydälle 17.6.2024 kokouksessa.

Esittelijä uudisti päätösehdotuksensa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Juhannuskylän asemakaavamuutoksen nro 8839 valmisteluvaiheen palaute merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

​​​Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:
Kaupunginhallitus edellyttää, että Juhannuskylän asemakaavamuutoksen valmistelua jatketaan kolmannen eli uuden kaavaluonnoksen mukaan, jossa uutta rakennusoikeutta olisi 4000–5000 kerrosneliömetriä. Jatkovalmistelussa huomioidaan alueen kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskanta ja yleinen täydennysrakentamisen vaikutus alueen arvoihin, sekä asemakaavamuutoksen luonnosvaiheesta saatu palaute.

Esteellisyys

  • Inna Rokosa ja Mitja Tapio ilmoittivat olevansa asianosaisina esteellisiä. Esteellisyys todettiin hallintolain 28.1 §:n 5) kohdan perusteella ja he poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Varajäsenet Anne Liimola ja Sinikka Torkkola saapuivat kokoukseen tämän asian käsittelyn alkaessa.

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden asemakaavapäällikkö Elina Karppiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Anne-Mari Jussila teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen: "Kaupunginhallitus edellyttää, että Juhannuskylän asemakaavamuutoksen valmistelua jatketaan kolmannen eli uuden kaavaluonnoksen mukaan, jossa uutta rakennusoikeutta olisi 4000–5000 kerrosneliömetriä. Jatkovalmistelussa huomioidaan alueen kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskanta ja yleinen täydennysrakentamisen vaikutus alueen arvoihin, sekä asemakaavamuutoksen luonnosvaiheesta saatu palaute." Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Varajäsenet Anne Liimola, Yrjö Schafeitel ja Sinikka Torkkola poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Elina Karppinen, Eveliina Hyvönen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)