Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 238 Vuoden 2025 talousarvion kehyksen valmistelun tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:554/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja
  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610 ja talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus hyväksyi 18.3.2024 vuoden 2025 talousarviovalmisteluperiaatteet, jotka koskettivat koskevat mm. talousarviopohjan korjauksia, kustannustason muutosten huomioimista ja lisäystarpeiden esittämistä. Keskeisenä tavoitteena vuoden 2025 talousarviokehyksen valmistelussa on pitää nettomenojen hyvin kasvu maltillisena.

Kaupunginhallitus linjasi 29.4.2024 vuoden 2025 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtötien käsittelyssä, että talousarviovalmistelussa pidättäydytään käyttömenoja lisäävistä toiminnoista tai toimintojen laajentamisista. Lisäksi kaupunginhallitus linjasi, että strategisesti tärkeitä investointeja toteutetaan, mutta investointeja priorisoidaan ja jaksotetaan aiempaa pidemmälle aikajaksolle.

Talousarviokehyksen valmistelua on aloitettu kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti. Valmistelussa on ollut käytettävissä kuluvan vuoden tilinpäätösennuste, valtiovarainministeriön alustavat valtionosuuslaskelmat ja tuoreet verotuloarviot. Lisäksi yksiköt ovat esittämässä lukuisan määrän merkittäviä menojenlisäyksiä, joita ei talouden näkökulmasta ole mahdollista ottaa huomioon kuin hyvin pieneltä osin. Talousarviokehyksen valmisteluun sisältyy poikkeuksellisen suuria ongelmia talouden tasapainon kannalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Vuoden 2025 talousarvion kehyksen valmistelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Reija Linnamaalle, talousjohtaja Jukka Männikölle, johtaja Mikko Nurmiselle ja johtaja Lauri Savisaarelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Aarne Raevaara palasi kokoukseen.

Sari Tanus ja Kerttu Kajander poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Vesa-Matti Kangas, Reija Linnamaa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)