Perustelut
Varsanpuisto ja Huhmarpelto sijaitsevat Takahuhdin ja Ruotulan kaupunginosien välissä sijaitsevassa Vuohenojan purolaaksossa. Alue rajautuu pääosin omakotiasutukseen ja toimii alueen asukkaiden lähivirkistysalueena. Alueella on myös viljelypalstoja. Suurelta osin avoin alue on vanhaa peltoa. Se on arvioitu alueellisesti merkittäväksi avoimeksi maisematilaksi.
Varsanpuistoa ja Huhmarpeltoa uudistetaan rakentamalla sinne tulvaniittyjä. Niiden avulla varaudutaan ilmastonmuutoksen ja yläpuolisen alueen maankäytön muutosten myötä kasvaviin vesimääriin sekä vähennetään valuma-alueella todettuja tulvia jo nykytilanteessa. Tulvaniityillä parannetaan hulevesien hallintaa ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Viheralueesta tehdään viihtyisämpi käyttäjille. Asukkaiden toiveita alueen kehittämiseksi kerättiin työpajassa maaliskuussa 2024, ja ne on otettu huomioon suunnitelmassa.
Vuohenojan ranta-alueita muokataan, ja ojaan rakennetaan pohjapato, jotta hulevedet leviävät tilapäisesti tulvaniittyalueille voimakkaiden sateiden ja lumien sulamisen aikana. Reunustoille perustetaan hulevesien laatua parantavia kosteikkoja. Vuohenojaan rakennetaan myös pieni pyörrelampi, joka edistää kiintoaineen laskeutumista. Tulvaniityiltä kaivettavat maamassat hyödynnetään loivissa maisemakumpareissa nykyistä maanpintaa mukaillen.
Alueelle istutetaan paikallisten lajien taimia ja siemeniä. Viheralueelta poistetaan vieraslajeja kuten komealupiinia ja jättipalsamia. Niittyjen perustamisessa hyödynnetään soveltuvin osin myös paikalta kaivetun pintamaan siemenpankkia. Niittyalueet tarjoavat elinympäristöjä pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä linnuille ja pieneläimille. Poistettavien puiden tilalle istutetaan uusia erityisesti Vuohenojan varteen.
Pyörrelammelle tarvittavan huoltotien kautta muodostuu uusi kulkuyhteys Huhmarinkadulta Metsänsyrjänkadun päähän. Metsänsyrjänkadulta rakennetaan uusi Vuohenojan ylittävä puistokäytävä. Nykyisten käytävien pintarakenne kunnostetaan.
Alueen luoteiskulmassa kulkevan puistoreitin huonokuntoinen rumpusilta puretaan ja korvataan uudella puurakenteisella sillalla. Sillan tuntumaan lisätään oleskelualue, joka varustetaan penkki-pöytä-yhdistelmällä. Käytävien varteen lisätään penkkejä ja roskakoreja. Liikennemerkit tarkistetaan ja täydennetään sekä uusitaan tarvittaessa. Muut puiston toiminnot sekä nykyiset valaisimet, kalusteet ja varusteet säilyvät ennallaan.
Varsanpuiston ja Huhmarpellon yleissuunnitelma on laadittu osana kansainvälistä City Blues -projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Itämeren alueen Interreg-ohjelmasta. Myös rakentamiseen on myönnetty tukea. Varsanpuiston ja Huhmarpellon alue on projektin pilottikohde Tampereella.
Yleissuunnitelmaluonnos oli 13.–26.5.2024 nähtävillä Tampereen palvelupisteessä, kaupungin nettisivuilla ja maastossa. Kirjaamoon saatiin neljä palautetta, joista kaksi oli yksityishenkilöiltä, yksi Huikkaan-Ruotulan omakotiyhdistyksen edustajalta ja yksi Tampereen kaupungin liikuntapalvelujen edustajalta. Palautteista on tehty kooste ja vastineet teemoittain. Alkuperäiset palautteet on myös koottu yhdeksi palauteliitteeksi, joka näkyy yhdyskuntalautakunnan jäsenille. Liite sisältää henkilötietoja ja sen verkkojulkisuutta on rajoitettu.
Palautteet koskivat muun muassa puustoa, viljelypalstojen kuivatusongelmia, tulvimista ja rumpujen kuntoa, lammen laajennusta, uutta puusiltaa, latuja, roskakoreja ja penkkejä. Palautteiden vuoksi yleissuunnitelmaa ei muutettu, mutta palautteet otetaan soveltuvin osin huomioon jatkosuunnittelussa.
Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Uudistettava pinta-ala on noin 86 200 neliömetriä ja kustannusarvio noin 262 000 euroa (alv 0 %), joten neliökustannukseksi muodostuu noin 3 euroa. Rakennustöitä tullaan esittämään vuoden 2025 talousarvioon. Toteutukseen on varattu rahaa City Blues -projektin budjetissa 175 000 euroa, josta EU-tuen ja kansallisen vastinrahan osuus on 164 500 euroa ja kaupungin omarahoitusosuus on 10 500 euroa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Varsanpuiston ja Huhmarpellon yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22566/2, hyväksytään kustannusarvioineen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.