Kaupunginhallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 312 Edunvalvonnan tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:3896/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145 ja edunvalvonta-asiantuntija Tiina Elovaara puh. 040 547 1030, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtion hallituksen budjettiriihi käydään 3.–4.9.2024. Julkisen talouden yhä heikentyvät näkymät asettavat riihelle haasteensa. Menolisäyksiä ei juurikaan ole odotettavissa. Kehysriihessä päätettiin jo useista leikkauksista, minkä lisäksi valtiovarainministeriön budjettiesityksessä kuntiin kohdistuu 58 milj. euron lisäleikkaus kotoutumiskorvauksiin. Kehysriihen päätöksistä erityisesti kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset heikentävät kulttuuripalvelujen toimintaedellytyksiä Tampereella.

Tampereen kaupungille keskeiset budjettiriihitavoitteet ovat VT 9:n Alasjärvi-Käpykangas -yhteyden parantaminen (valtion osuus 95 milj. euroa), osaavan työvoiman varmistaminen, kotoutumiskorvausten peruminen sekä kulttuurisektorin toimintaedellytysten turvaaminen.

Valtionosuusjärjestelmän uudistus etenee, ja hallituksen esitys valmistuu luonnoksille syyskauden aikana. Järjestelmää on tarkoitus uudistaa ennakoitavammaksi ja selkeämmäksi. Kuitenkaan rahoituskokonaisuuteen ei ole tulossa enempää rahaa, joka haastaa jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevaa kuntataloutta. Tampereen kaupungin kannalta tärkeää on varmistaa, että kasvavilla kaupunkiseuduilla on taloudelliset edellytykset huolehtia hyvinvoinnista ja palveluista, sekä kyky edistää talouden kasvua ja kilpailukykyä alueensa elinvoimaa kehittämällä.

MAL-sopimusten ennakoidaan valmistuvan syksyn aikana ennakoiden Tampereen ratikan jatkamista. Kuuden suurimman kaupungin ja valtion välinen allianssiyhteistyö on edistynyt erityisesti varhaiskasvatuksen osaajapulan ratkaisemisen osalta. Muita käsiteltäviä teemoja ovat nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen ehkäisy sekä työllisyyden edistäminen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Edunvalvonnan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden edunvalvonta-asiantuntija Tiina Elovaaralle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle, yhteysjohtaja Maggie Keskiselle ja johtaja Teppo Rantaselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen ja Kerttu Kajander poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Lauri Savisaari, Pekka Salmi, Anna-Kaisa Heinämäki, Maggie Keskinen, Tiina Elovaara, Neea Loimuvirta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)