Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 23.10.2024

§ 74 Joukkoliikenteen palvelutaso syyskaudella 2024 - Linjan 93 reitti 

TRE:6263/08.01.01/2023

Valmistelija

  • Häyrynen Juha-Pekka, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen, puh. 050 552 6124, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nyssen bussiliikenteessä otettiin 5.8.2024 alkaneelle syysaikataulukaudelle käyttöön uusi linjareitti 93 Keskustori - Sorila - Eerolansuorantie - Kämmenniemi - Teiskon kirkko - Terälahti - Mäntylä. Linja korvasi Pohjois-Tampereella aiemmat linjat 93 Kämmenniemi - Teiskon kirkko - Terälahti - Mäntylä ja 94 Kämmenniemi - Maisansalo - Terälahti - Mäntylä. Syy uuden linjareitin 93 käyttöön oli tarjota myös Kämmenniemen pohjoispuolelta vaihdoton yhteys Tampereen keskustaan.

Uuden linjan 93 suunnittelussa oli tavoitteena palvella ensisijaisesti koululaisia Teiskon kirkkotien ja Petääjärventien varrelta. Alueen alakoululaiset kulkevat bussilla pohjoiseen Terälahden koulutalolle ja yläkoululaiset etelään Kämmenniemen koulutalolle. Liikenteen käynnistyttyä havaittiin, että reittiin kuuluva Petääjärventie on paikoin liian kapea kahden vastakkaiseen suuntaan kulkevan bussin kohtaamiseen. Petääjärventie on sorapintainen valtion tie. Tien reuna petti elokuussa kahdesti bussin renkaan alta bussien kohtaamistilanteessa niin, että linja-auto on täytynyt nostaa ojasta hinausauton avulla. Tapauksista aiheutui vähäisiä aineellisia vahinkoja, merkittävää haittaa joukkoliikennepalvelulle sekä lisäkustannuksia linjan liikennöitsijälle. Lisäksi tämän kaltaisiin tapahtumiin liittyy aina myös riski henkilövahingoista.

Lisävahinkojen välttämiseksi Nysse-liikenteen tilaaja sopi liikennöitsijän kanssa, että 30.8.2024 alkaen osa linjan 93 vuoroista ajettiin suoraan Terälahdentietä kiertämättä Petääjärventien kautta. Tällä toimenpiteellä vältettiin bussien kohtaamistilanteiden riskit ja mahdollistettiin kuitenkin alakoululaisten kulkeminen bussilla kouluun. 16.9. alkaen Nyssen reittidataan ja asiakasinfoon otettiin käyttöön linjalle 93 kaksi reittivariaatiota 93A suoraan Terälahdentietä ja 93B Teiskon kirkkotien ja Petääjärventien kautta. 21.10. alkaen vuoromäärää reitillä 93B lisätään niin, että myös yläkoululaisten ja 2. asteen opiskelijoiden matkat bussilla Teiskon kirkkotieltä ovat mahdollisia. 21.10. käyttöön otettavalla aikataululla on tarkoitus liikennöidä toukokuun 2025 loppuun asti.

Vaihtoehtona reittimuutokselle tarkasteltiin bussien kohtaamisen siirtämistä aikataulumuutoksilla Teiskon kirkkotielle ja vastaan tulevan bussin odotussäännön muodostamista kuljettajille. Ajatuksesta luovuttiin toteutuksen onnistumiseen liittyvien useiden epävarmuustekijöiden vuoksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Vahvistetaan 16.9.2024 tilapäisesti käyttöön otetut Nysse-linjan 93 reittivariaatiot 93A ja 93B pysyväksi linjareitiksi liitteenä olevan palvelutasosuunnitelman mukaisesti.

Tiedoksi

KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, Sanna Pasanen, Maiju Lieskivi, Leena Huhtala, Pohjolan Liikenne Oy Ab/Tapani Tarnanen, Jetta Leino, Turo Häkämies