Kaupunginhallitus, kokous 21.10.2024

§ 398 Seudullinen yhteistyösopimus tietohallinnon yhteistyöstä 

TRE:4503/00.01.07/2024

Valmistelija

  • Nikkilä Maria, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Maria Nikkilä, puh. 040 581 1477, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi ja Hämeenkyrö ovat yhteistyössä valmistelleet päivitetyn sopimuksen seudullisen tietohallintoyhteistyön tekemisestä. Edellinen sopimus on allekirjoitettu vuonna 2014. Sopimuksen uudistaminen on osa vuonna 2023 hyväksyttyä Tampereen seudun tietohallintostrategian toimeenpanoa.

Sopimuksen tarkoituksena on määrittää kuntien välinen yhteistyö tietohallinnon seudullisesta johtamisesta ja muusta yhteistyöstä kuntalain 49.1 §:n tarkoittamalla tavalla. Sopimuksella tavoitellaan yhteisen tietoteknisen ympäristön järjestämistä sekä sen kehittämistä yhtenäisen arkkitehtuurin mukaisesti. Sopimuksessa sovitaan myös osapuolien toisilleen tuottamista tietohallinnon palveluista.

Sopimuksen mukaisella yhteistyöllä tavoitellaan erityisesti kuntien yleisiin tehtäviin kuuluvien ICT-alan hankintojen tehostamista sekä taloudellisesti että toiminnallisesti. Lisäksi tavoitteena on käyttää tehokkaasti yhdessä kuntien tietohallinnon resursseja.

Sopimus jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä samojen järjestämisperiaatteiden mukaisesti. Sopimuksessa on täsmennetty mm. johtoryhmän keskeisiä tehtäviä ja vastuita, sopimuksen irtisanomisen vaikutuksia sekä kustannusten jakoa vahinkotilanteissa. Sopimukseen on lisätty kirjaukset tietoturvallisuudesta ja tietosuojasta, ja tähän liittyen valtuutus henkilötietojen käsittelyyn yhteisessä ympäristössä.

Sopimus on käsitelty ja hyväksytty Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajakokouksessa 20.9.2024 sekä Tampereen kaupunkiseudun seutuhallituksessa 25.9.2024.

Sopimuksen vastuuhenkilönä Tampereen osalta toimii digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän johtaja, jota vakanssia hoitaa tällä hetkellä Maria Nikkilä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 15 §:n 2 momentin 28)-kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää merkittävien sopimusten hyväksymisestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Seudullinen yhteistyösopimus tietohallinnon yhteistyöstä hyväksytään.

Sopimuksen vastuuhenkilönä Tampereen osalta toimii digitalisaatio ja tietohallinto -ryhmän johtaja, jota virkaa hoitaa tällä hetkellä Maria Nikkilä.

Tiedoksi

Maria Nikkilä, Jani Alakoski/Ylöjärvi, Tuukka Seppälä, Jan Kivinen