Kaupunginhallitus, kokous 28.10.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 414 Urakkasopimus koskien nollakuidun poistoa Näsijärven Lielahdesta 

TRE:2872/02.07.01/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankejohtaja Tero Tenhunen, puh. 050 540 2860, hankekehitysjohtaja Juha Kaivonen, puh. 040 680 0179, erityisasiantuntija Katariina Rauhala, puh. 040 159 8808, rakennuttajainsinööri Petri Leppänen, puh. 050 305 1402 ja talous- ja hankintavastaava Pekka Ranta, puh. 050 564 6637, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiedanrannasta kehitetään uusi ja vetovoimainen 18 500 asukkaan kaupunginosa Näsijärven rannalle. Yhdessä Lielahden kanssa se muodostaa modernin, kestävän ja älykkään kaupunginosakeskuksen vain 15 minuutin päästä Keskustorilta. Alueella on aiemmin toiminut metsäteollisuutta, jonka Näsijärveen päästämä puuaines eli nollakuitu rajoittaa tällä hetkellä vesialueen virkistyskäyttöä. Nollakuidun poistamisella kaupunki tavoittelee uuden kaupunginosan ympäristön laadun parantumista, hyvän elinympäristön varmistamista sekä kasvihuonepäästöjen pienentämistä. Kun järven olosuhteita aiemman teollisen käytön jäljiltä ennallistetaan vastuullisesti, on sillä merkittävä imagovaikutus sekä uudelle kaupunginosalle että sitä kautta myös koko Tampereelle. Ympäristön laadun parantuessa kasvaa myös alueen ja kaupungin kiinteistöomaisuuden arvo. 

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 7.3.2022 Hiedanrannan kehitysohjelman valtuustokauden 2021–2025 tavoitteet ja niiden mittarit. Yksi tavoitteista on nollakuidun vaikutusten vähentäminen, ja mittarina on, että nollakuidun nosto Näsijärvestä ja sen käsittely on kilpailutettu vuodesta 2022 alkaen.  

Nollakuidun poisto kilpailutettiin vuonna 2022. Urakoitsijaksi valittiin hankejohtajan päätöksellä 8.2.2023 § 6 Fortum Waste Solutions Oy:n (Y-tunnus 0350017-4). Samalla päätöksellä tilattiin urakkasisältöön kuuluvat suunnittelun ja lisäselvitysten, lupamenettelyjen sekä tiedotuksen, monitoroinnin ja raportoinnin työvaiheet.  

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi hankintaan liittyvä varsinainen urakkasopimus. KVR-urakkasopimuksessa on kohdassa 25 ehdollisuuksia, kuten ehdollisuus tarvittaville ympäristö- ja vesiluville. Hankinnan eteneminen rakennusurakan toteuttamiseen edellyttää, että hanke saa tarvittavat viranomaisluvat ja että ne saavat lainvoimaisuuden. Toteutumisen ehtona on myös, että Tampereen kaupunginvaltuusto myöntää hankkeelle tarvittavan määrärahan talousarviokäsittelyn yhteydessä. Hankkeessa tehtävät sopimukset tulevat olemaan ehdollisia toteutettavuudelle. Maksuerät sovitaan suoriteperusteisiksi sillä tavalla, että vain toteutuneet osasuoritukset tulevat laskutuskelpoisiksi ja jäljellä oleville maksuerille ei ole maksu- tai korvausvelvollisuutta, mikäli hankintayksikkö perustellusta syystä keskeyttää hankkeen missä vaiheessa tahansa. Mikäli sopimus puretaan, poikkeuksena yleisistä sopimusehdoista korvausta urakoitsijan saamatta jääneestä voitosta ei suoriteta.

Tampereen kaupunki haki Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolta lupaa nollakuidun osittaiseen ruoppaukseen, vesistötäyttöihin, ruoppausmassojen kuivaukseen, kuivatusveden käsittelyyn ja takaisin järveen johtamiseen. Lupahakemus perustuu vesilain (587/2011) 3 luvun 3 §:ään (kohta 8, vesialueen ruoppaaminen ruoppausmassan määrän ylittäessä 500 m3). Samalla päätöksellä haettiin vesilain 3 luvun 16 §:n mukaista valmistelulupaa (kiinteistöjohtaja 19.4.2024 § 242).  

Tampereen kaupunki täydensi hakemusta (kiinteistöjohtaja 27.5.2024 § 353) AVI:n täydennyspyynnön pohjalta (LSSAVI/8318/2024) ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaisella hakemuksella, jolla haetaan lupaa nostettavan nollakuitumassan sekä kuivatusvesien käsittelyyn. 

Tarvittavia lupia odotetaan ensi vuoden alussa. Rahoitus sisältyy Hiedanrannan kehitysohjelmaa sitovaan asunto- ja kiinteistölautakunnan talousarvioesitykseen vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmavuosille 2026–2028. Nollakuidun noston luvat ja toimeenpanon käynnistäminen sisältyy Hiedanrannan kehitysohjelman vuoden 2024 talousarvioon. 

Sopimuksen vastuuhenkilö on Hiedanrannan kehitysohjelman hankekehitysjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Juha Kaivonen. Varahenkilö ja sopimusmuutosten sekä työsuoritukseen liittyvien asioiden vastuuhenkilöt on nimetty urakkasopimuksessa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 15 § 28. kohdan mukaisesti kaupunginhallitus päättää merkittävien sopimusten hyväksymisestä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Urakkasopimus koskien nollakuidun poistoa Näsijärven Lielahdesta hyväksytään. 

Urakan toteutus on ehdollinen määrärahan myöntämiselle talousarviossa sekä vesi- ja ympäristöluvan myöntämiselle. 

Strateginen hankekehitys -yksikön hankejohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan urakkasopimus. 

Sopimuksen vastuuhenkilö on Hiedanrannan kehitysohjelman hankekehitysjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Juha Kaivonen.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, hankejohtaja Tero Tenhuselle, hankekehitysjohtaja Juha Kaivoselle sekä projektiliiketoiminnan johtaja (Fortum Recycling & Waste) Antti Kaartokalliolle ja suunnittelujohtaja (Sitowise) Tomi Pulkkiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Jouni Markkanen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Asian käsittelyn kuluessa Lauri Lyly ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Anne-Mari Jussila, Lassi Kaleva, Aarne Raevaara ja Vilhartti Hanhilahti kannattivat Lylyn ehdotusta. Puheenjohtaja tiedusteli Jussilan pöydällepanoehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Juha Kaivonen, Vesa-Matti Kangas, Petri Leppänen, Mikko Koskela, Mikko Nurminen, Pekka Ranta, Teppo Rantanen, Katariina Rauhala, Tero Tenhunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)