Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 22.1.2025

§ 12 Muutos nuorisopalvelujen palveluverkkosuunnitelmaan 2021-2035 - Linnainmaan Nuorten tila Murun toiminnan siirtäminen Koilliskeskuksesta uuteen kiinteistöön 

TRE:5151/12.05.01/2024

Valmistelija

  • Vehkalahti Tiina-Liisa, Nuorisopalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti, puh. 040 806 3239, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nuorten tila Muru on toiminut Koilliskeskuksessa yhteisissä, seinättömissä tiloissa kirjaston kanssa vuodesta 2016 alkaen. Toimijoiden välinen yhteistyö on ollut koko ajan hyvää, mutta yhteiset tilat ovat erittäin haastavat molemmille palveluille. Kirjaston asiakkaat toivovat luku- ja työskentelyrauhaa, kun taas nuorisotilan nuoret toivovat tilaa pelailla, liikkua, soittaa musiikkia tai vetäytyä omaan rauhaan.

Nuorisopalveluiden henkilöstö ei ole ollut aikanaan mukana Murun nuorten tilan suunnittelussa, jonka vuoksi tila ei vastaa nuorisotilatoiminnan tarpeita. Tila on pieni, huonosti muunneltavissa eikä mahdollista toiminnallisia tekemisiä, joissa nuoret voisivat purkaa energiaa, kuten liikunta- ja musiikkitoimintaa. Toisaalta tilassa ei ole myöskään lainkaan mahdollista vetäytyä omaan rauhaan, jota nuoret myös kaipaavat. Nuoret levittäytyvät nuorten tilasta oleskelemaan kirjaston alueelle, erityisesti lasten osastolle. Erillinen liikuntatila Kallio on iltakäytössä haastava, koska jokaisessa tilassa on oltava riittävä ohjausresurssi, eikä liikuntatilan käyttö siksi ole aina mahdollista henkilöstön vähyydestä johtuen.

Sekä kirjaston että nuorisopalveluiden henkilöstö kokee yhteisissä tiloissa työskentelyn hyvin haastavana. Koilliskeskuksen henkilöstössä onkin ollut koko kahdeksan vuoden ajan runsaasti vaihtuvuutta sekä tavanomaista enemmän sairaupoissaoloja. Pirten toteuttamassa työpaikkaselvityksessä on nostettu esiin huolta työpisteen kuormittavuudesta. Erikseen on nostettu esiin myös toimipaikan melukuormitus. Korkeassa avoimessa tilassa kaikki äänet nuorten tilan puolelta kaikuvat koko kirjastoon. Lisäksi nuorten tilan parvi on kevytrakenteinen ja aiheuttaa alakertaan huomattavaa meluhaittaa. Sen alapuolella on mm. kirjaston ja nuorison yhteiset toimisto- ja taukotilat. Taukotilaan kuuluvat kaikki nuorisotilan äänet ja yläpuolinen parvi rymisee. Nuoria on ohjeistettu, että parvella ei saa juosta eikä hyppiä, mutta tätä on käytännössä mahdotonta valvoa. Se on lisäksi täysin vastoin sitä, mitä nuorisotiloissa pitäisi voida tehdä. Käytännössä nuorten tilassa ei voi toteuttaa laadukasta nuorisotoimintaa, vaan työntekijöiden aika kuluu siihen, että nuoret olisivat mahdollisimman hiljaa, eivätkä aiheuttaisi häiriötä kirjastolle. Tämä passivoi nuoria toimintaan, jossa vain istutaan sohvilla ruutujen ääressä.

Koilliskeskukseen liittyen tulee runsaasti negatiivista asiakaspalautetta. Erityisesti lapsiperheet antavat palautetta, että lastenosastolla oleminen on lapsille liian pelottavaa, koska nuorten nurkkauksen äänet, mm. kiroilu kuuluvat tilaan hyvin. Myöskään lukevat nuoret eivät halua asioida kirjastossa iltaisin. Työntekijät kirjaavat säännöllisesti Näkymä-työkaluun havaintojaan. Koillisen perhekeskustiimissä (PEKE) on käsitelty säännöllisesti Koilliskeskuksessa tilannetta ja nuorten käyttäytymiseen liittyviä huolia ja koitettu löytää monialaisesti niihin ratkaisuja. Myös nuorisopalveluiden ja kirjaston esihenkilöt ovat tiivisti yhteydessä ja tukevat työntekijöiden yhteistyötä. Nuorisopalveluiden ja kirjaston johdolla on yhteinen näkemys, että tilanteen rauhoittamiseksi on kahdeksan vuoden aikana kokeiltu kaikki sellaiset keinot, joita toiminnan järjestäjinä on ollut käytettävissä. Kiinteistössä olevan Prisman vartijat jalkautuvat myös kirjaston alueelle, mutta tämä ei ollut riittävää, jonka vuoksi kirjasto ostaa myös itse vartioitipalvelua.

Koilliskeskuksen haastavaa tilannetta käsiteltiin sivistyspalveluiden johtoryhmässä 11.9.2024, jossa nuorisopalveluille annettiin tehtävänannoksi selvittää vaihtoehtoja nykyiselle tilalle. Tämän jälkeen nuorisopalvelut on ollut yhteydessä asiasta kiinteistöpalveihin ja alueen tiloja on kartoitettu yhdessä heidän kanssaan. Alueella on yleisesti varsin vähäisesti nuorisotoimintaan sopivia tiloja. Lokakuussa kuitenkin vapautui Linnakeskus Oy:n kiinteistöstä (Korpikodinkatu 3, 33580 Tampere) tilaa, joka olisi nuorisokäyttöön erittäin sopivaa. Tilan koko on 407 neliömetriä ja se sijaitsee kiinteistön toisessa kerroksessa. Tilan omistaja, Linnakeskus Oy, on halukas tekemään tarvittavat toimenpiteet tilan muuttamiseksi nuorisokäyttöön ja tilan kokonaisvuosivuokra olisi 88 000 euroa, alv 0. Tähän ei ole varauduttu vuoden 2025 budjetissa erikseen, mutta nuorisopalvelut ja kirjastopalvelut ovat yhdessä sopineet maksavansa vuokrasumman puoliksi omista budjeteistaan. Vuodelle 2026 tilan vuokra tulee saada osaksi talousarviovalmistelua.

Samaan aikaan on kartoitettu myös mahdollisuutta ratkoa nykyiseen tilaan liittyviä haasteita tekemällä tilamuutoksia nykyisiin tiloihin. Tilapalveluiden rakennuttajainsinööri, akustikko ja kiinteistömanageri tekivät kohdekäynnin tiloissa 6.11.2024. Kohdekäynnillä todettiin, että tilaan ei ole rakennusteknisesti helposti toteutettavissa äänen kulkemiseen liittyviä ratkaisuja, kuten väliseiniä. Myöskään kevytrakenteiseen parveen ja sen aiheuttamaan meluun ei ole ratkaisua, ellei koko parvea lähdetä purkamaan. Tilapalveluiden arvion mukaan nykyisten tilojen äänien ja häiriöiden vähentämiseksi parhain ratkaisu olisi rakentaa tilojen sisälle nuorisotoimintaa varten ns. ”huone huoneeseen”. Kustannusarvio tällaiselle työlle olisi noin 200 000 euroa. On huomattava, että tämä ratkaisu voi vähentää tilan ääneen kantautumiseen ja yleiseen melutasoon liittyviä haasteita, mutta ei ydinongelmaa siitä, että nuorille suunnatut tilat ovat liian pienet ja toimintaan huonosti sopivat. Nuorisopalveluiden näkemyksen mukaan näin kalliit muutostyöt eivät ole taloudellisesti järkeviä, koska niillä saadaan vain pientä ensiapua haasteisiin ja pitkällä tähtäimellä nuorisotoiminta siirtyy joka tapauksessa jossain vaiheessa uusiin, sopivampiin tiloihin. Nyt tarjotut vuokratilat mahdollistaisivat laadukkaan, toiminnallisen nuorisotyön, joka antaa alueen lapsille ja nuorille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja järkevää tekemistä. Uudet tilat palvelisivat liikunnan ja nuorison palveluryhmää myös laajemmin, sillä liikuntapalvelut voisivat käyttää tiloja päiväaikaan omien liikuntaryhmiensä toteuttamiseen. Tällä hetkellä liikuntapalvelut vuokraa liikuntatilaa alueella ulkopuoliselta yrittäjältä, mutta näistä voitaisiin luopua nuorisokeskukselle tulevan vuokratilan myötä. Liikunnan ja nuorison palveluryhmä on systemaattisesti kehittänyt yhdessä toimintoja, joiden avulla saataisiin liikkumaan seuratoiminnan ulkopuolella olevia, vähän liikkuvia nuoria ja uusi tila, jossa liikuntatila on osana nuorisotilaa, antaisi tämän toiminnan toteuttamiseen erinomaiset mahdollisuudet.

Uusiin tiloihin siirtymisen kustannusvaikutus on 88 000 euroa vuodessa, joka muodostuu kokonaisuudessaan tilavuokrasta ja hoitovuokrasta. Henkilöstökulut ja muut toiminnan kulut pysyvät samoina. Kustannusten arvioinnissa on huomioitu liikuntapalveluiden vuokratilatarpeen poistumisesta säästyvät kustannukset. Siirtymisen ennakoidaan tuovan pitkällä jänteellä säästöä myös työterveys-, sijais- ja rekrytointikustannusten vähenemisenä, kun sekä nuorisopalveluiden että kirjaston henkilökunnan työhyvinvointi ja pysyvyys paranisi muutoksen johdosta. Muutos rauhoittaisi todennäköisesti kirjaston toimintaa ja takaisi alueen asukkaille turvallisen ja miellyttävän asioinnin kirjastossa. Kirjastopalvelut on myös ideoinut nuorisotilasta vapautuvalle tilalle yhteisöllistä käyttöä alueen asukkaiden hyödyksi. Kirjaston lausunto asiaan on esityksen liitteenä.

Tämän asian liitteessä on kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkankaan lausunto 22.12.2024 sekä koillisen alueen nuorten kuulemisesta koottu yhteenveto.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 16 §:n mukaan lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä ohjata toiminnan ja talouden suunnittelua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Hyväksytään Nuorten tila Murun siirtäminen Koilliskeskuksen tiloista ehdotettuun Linnakeskus Oy:ltä (Korpikodinkatu 3) vuokrattavaan tilaan kevään 2025 aikana.

Kustannusvaikutus on 88 000 euroa vuodessa, mikä katetaan nuorisopalveluiden ja kirjastopalveluiden budjeteista vuonna 2025.

Vuodelle 2026 tilan vuokra tulee saada osaksi talousarviovalmistelua.

Tiedoksi

Tiina-Liisa Vehkalahti, Liisa Hietamaa, Jukka Etu-Seppälä, Lauri Savisaari, Kirsi Suominen, Kirsi Koivisto, Päivi Lehtinen, Leila Lahti, Jaana Hartman, Niina Salmenkangas