Kaupunginhallitus, kokous 10.3.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 100 Kaupungin sitoutuminen kansalliseen kiertotalouden green dealiin 

TRE:5148/00.03.01/2024

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 5215198 ja erityisasiantuntija Irina Simola, puh. 040 503 1837, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asian tausta 

Suomessa kulutetaan selvästi enemmän raaka-aineita kuin EU-maissa keskimäärin ja materiaalien kiertotalousaste on matala. Kiertotalouden keinoin voidaan hillitä luonnonvarojen kulutusta ja haitallisia ympäristövaikutuksia samalla kun vahvistetaan taloutta.  

Vuonna 2021 valtioneuvosto julkaisi ”Uusi Suunta – Ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi” -edistämisohjelman, jossa asetettiin tavoitteeksi muun muassa resurssituottavuuden ja materiaalien kiertotalousasteen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä. Syksyllä 2024 ympäristöministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö lanseerasivat kansallisen kiertotalouden green deal -sitoumuksen tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tampereen kaupunki on osallistunut kansallisen kiertotalouden green dealin valmisteluun alusta lähtien (kaupunginhallitus 6.9.2021 § 399). 

Kyseessä on vapaaehtoisuuteen perustuva strateginen sitoumus, johon eri tahot, kuten kunnat ja yritykset, voivat liittyä. Green dealiin sitoutuvan toimijan on valittava oman toimintansa näkökulmasta merkittäviä toimenpiteitä ja asetettava kunnianhimoiset tavoitteet vuosille 2030 ja 2035 kiertotalouden edistämiseksi. 

Sitoumuksia ja niiden toimeenpanon vaikuttavuutta arvioi tutkijoista koostuva arviointiryhmä. 

Tampereen kaupungin oman sitoumuksen valmistelu 

Kaupungin omaa sitoumusehdotusta on valmisteltu vuoden 2024 aikana. Valmistelua on koordinoitu jätehuollon yksiköstä ja työssä on erityisesti hyödynnetty infraomaisuuden hallinnan, hankintapalveluiden sekä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän asiantuntijoita. Lisäksi Tampereen Infra Oy ja Tampereen Tilapalvelut Oy puoltavat sitoumusta.  

Tampereen kaupungin green deal -sitoumus kohdentuu resurssiviisaaseen rakennettuun ympäristöön. Kyseinen alue on valittu, koska Tampereen kaupunkiseutu kasvaa voimakkaasti ja rakentamiseen sitoutuu runsaasti pääomaa ja resursseja. Kaupungilla on myös paljon mahdollisuuksia ja toimijuutta vaikuttaa siihen, millaiseksi ja miten kaupunkia rakennetaan.  

Sitoumuksen kahdesta toimenpiteestä ensimmäinen koskee infrarakentamista ja siihen liittyviä hankintoja. Tampereen kaupunki sitoutuu siihen, että infrarakentamisen hankinnoissa lisätään kiertotalouskriteerien käyttöä. Tällä hetkellä arviolta noin 20 prosenttia hankinnoista on sisältänyt kiertotalouskriteereitä, mutta osuutta pyritään lisäämään noin 50 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi Tampereen kaupunki sitoutuu lisäämään uusio- ja kierrätysmateriaalien käyttöä kaupungin investointisuunnitelman mukaisissa infrarakentamisen kohteissa. Tämän tavoitteena on lisätä uusio- ja kierrätysmateriaalien osuutta nykyisestä, noin 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.  

Sitoumuksen toinen toimenpide koskee talonrakentamista. Siinä tavoitteena on rakennusosien ja -materiaalien uudelleenkäytön lisääminen sekä huomioon ottaminen kaupungin investointihankkeiden suunnittelussa, rakentamisessa ja purkamisessa. Tämä on tärkeää, koska ennakoiva inventointi mahdollistaa pitkäjänteisen suunnittelun ja parantaa ymmärrystä rakennuksista osana kaupungin omaisuuden hallintaa ja materiaalivarantoa.  

Tampereen kaupungin sitoumusehdotus on käsitelty tutkijoiden arviointiryhmässä marraskuussa 2024. Arviointiryhmän palautteen perusteella muokattu sitoumus on hyväksytty työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön edustajista koostuvassa sihteeristössä helmikuussa 2025.  

Sitoumuksen toimeenpano 

Sitoumuksen toimenpiteiden toteutumisesta raportoidaan ministeriöihin kolmen vuoden välein. Ensimmäisen kerran raportoidaan vuonna 2027, missä yhteydessä on myös mahdollista esittää sitoumukseen lisätoimenpiteitä.  

Sitoumuksen toimenpiteet sisältyvät pääosin kaupunginhallituksen 4.11.2024 (§ 429) hyväksymään Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan päivitykseen. Sitoumuksen toimeenpano voidaan toteuttaa nykyisten resurssien puitteissa ja jatkamalla tiivistä yhteistyötä eri yksiköiden kesken. Mahdollisuuksien mukaan sitoumuksen toteuttamisessa hyödynnetään myös ulkopuolista hankerahoitusta.  

Sitoumuksen hyödyt 

Sitoumus tukee kaupungin strategisia tavoitteita kestävästä kasvusta. Sitoumus systematisoi kiertotalouden edistämistä ja tekee kiertotalouteen liittyvää kokonaisuutta näkyvämmäksi. Valitut toimenpiteet ovat laajasti tunnistettuja keinoja edistää kiertotaloutta paikallisesti. Tampereella tehtävillä ratkaisuilla on merkitystä kiertotalouden kehittymiseen myös kansallisesti.  

Kiertotaloustoimet tuovat usein säästöjä ja vahvistavat omavaraisuutta. Kaupungin suunnittelu- ja hankintapäätöksillä vaikutetaan lisäksi yritysten toimintaympäristöön vahvistamalla kysyntää kiertotalouden mukaisille ratkaisuille.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki sitoutuu kansalliseen kiertotalouden green dealiin esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, ympäristöpäällikkö Kati Skipparille, ympäristöjohtaja Miira Riipiselle ja kehittämisasiantuntija Enni Leppälälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Lassi Kaleva ehdotti, että päätösehdotus hylätään. Aarne Raevaara kannatti Kalevan ehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty hylkäysehdotus, josta on äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Esittelijän pohjaehdotus JAA, Kalevan hylkäysehdotus EI. Äänestyksen tulos: Esittelijän pohjaehdotus hyväksyttiin äänin 11–2.

Äänestystulokset

  • Kyllä 11 kpl 85%

    Tapio Mitja, Järvisalo Vilma, Evilä Tommi, Lyly Lauri, Kummola Kalervo, Jussila Anne-Mari, Hanhilahti Vilhartti, Suoniemi Juhana, Kaivonen Kirsi, Rokosa Inna, Taina Anneli

  • Ei 2 kpl 15%

    Kaleva Lassi, Raevaara Aarne

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Miira Riipinen, Milko Tietäväinen, Virpi Ekholm, Kari Paju, Anu Toppila, Irina Simola, Lauri Niemi (Tampereen Infra Oy), Petri Mölsä (Tampereen Tilapalavelut Oy), Taina Nikula (ympäristöministeriö), Heikki Sorasahi (ympäristöministeriö)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.