Perustelut
Asian tausta
Suomessa kulutetaan selvästi enemmän raaka-aineita kuin EU-maissa keskimäärin ja materiaalien kiertotalousaste on matala. Kiertotalouden keinoin voidaan hillitä luonnonvarojen kulutusta ja haitallisia ympäristövaikutuksia samalla kun vahvistetaan taloutta.
Vuonna 2021 valtioneuvosto julkaisi ”Uusi Suunta – Ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi” -edistämisohjelman, jossa asetettiin tavoitteeksi muun muassa resurssituottavuuden ja materiaalien kiertotalousasteen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä. Syksyllä 2024 ympäristöministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö lanseerasivat kansallisen kiertotalouden green deal -sitoumuksen tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tampereen kaupunki on osallistunut kansallisen kiertotalouden green dealin valmisteluun alusta lähtien (kaupunginhallitus 6.9.2021 § 399).
Kyseessä on vapaaehtoisuuteen perustuva strateginen sitoumus, johon eri tahot, kuten kunnat ja yritykset, voivat liittyä. Green dealiin sitoutuvan toimijan on valittava oman toimintansa näkökulmasta merkittäviä toimenpiteitä ja asetettava kunnianhimoiset tavoitteet vuosille 2030 ja 2035 kiertotalouden edistämiseksi.
Sitoumuksia ja niiden toimeenpanon vaikuttavuutta arvioi tutkijoista koostuva arviointiryhmä.
Tampereen kaupungin oman sitoumuksen valmistelu
Kaupungin omaa sitoumusehdotusta on valmisteltu vuoden 2024 aikana. Valmistelua on koordinoitu jätehuollon yksiköstä ja työssä on erityisesti hyödynnetty infraomaisuuden hallinnan, hankintapalveluiden sekä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän asiantuntijoita. Lisäksi Tampereen Infra Oy ja Tampereen Tilapalvelut Oy puoltavat sitoumusta.
Tampereen kaupungin green deal -sitoumus kohdentuu resurssiviisaaseen rakennettuun ympäristöön. Kyseinen alue on valittu, koska Tampereen kaupunkiseutu kasvaa voimakkaasti ja rakentamiseen sitoutuu runsaasti pääomaa ja resursseja. Kaupungilla on myös paljon mahdollisuuksia ja toimijuutta vaikuttaa siihen, millaiseksi ja miten kaupunkia rakennetaan.
Sitoumuksen kahdesta toimenpiteestä ensimmäinen koskee infrarakentamista ja siihen liittyviä hankintoja. Tampereen kaupunki sitoutuu siihen, että infrarakentamisen hankinnoissa lisätään kiertotalouskriteerien käyttöä. Tällä hetkellä arviolta noin 20 prosenttia hankinnoista on sisältänyt kiertotalouskriteereitä, mutta osuutta pyritään lisäämään noin 50 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi Tampereen kaupunki sitoutuu lisäämään uusio- ja kierrätysmateriaalien käyttöä kaupungin investointisuunnitelman mukaisissa infrarakentamisen kohteissa. Tämän tavoitteena on lisätä uusio- ja kierrätysmateriaalien osuutta nykyisestä, noin 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.
Sitoumuksen toinen toimenpide koskee talonrakentamista. Siinä tavoitteena on rakennusosien ja -materiaalien uudelleenkäytön lisääminen sekä huomioon ottaminen kaupungin investointihankkeiden suunnittelussa, rakentamisessa ja purkamisessa. Tämä on tärkeää, koska ennakoiva inventointi mahdollistaa pitkäjänteisen suunnittelun ja parantaa ymmärrystä rakennuksista osana kaupungin omaisuuden hallintaa ja materiaalivarantoa.
Tampereen kaupungin sitoumusehdotus on käsitelty tutkijoiden arviointiryhmässä marraskuussa 2024. Arviointiryhmän palautteen perusteella muokattu sitoumus on hyväksytty työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön edustajista koostuvassa sihteeristössä helmikuussa 2025.
Sitoumuksen toimeenpano
Sitoumuksen toimenpiteiden toteutumisesta raportoidaan ministeriöihin kolmen vuoden välein. Ensimmäisen kerran raportoidaan vuonna 2027, missä yhteydessä on myös mahdollista esittää sitoumukseen lisätoimenpiteitä.
Sitoumuksen toimenpiteet sisältyvät pääosin kaupunginhallituksen 4.11.2024 (§ 429) hyväksymään Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan päivitykseen. Sitoumuksen toimeenpano voidaan toteuttaa nykyisten resurssien puitteissa ja jatkamalla tiivistä yhteistyötä eri yksiköiden kesken. Mahdollisuuksien mukaan sitoumuksen toteuttamisessa hyödynnetään myös ulkopuolista hankerahoitusta.
Sitoumuksen hyödyt
Sitoumus tukee kaupungin strategisia tavoitteita kestävästä kasvusta. Sitoumus systematisoi kiertotalouden edistämistä ja tekee kiertotalouteen liittyvää kokonaisuutta näkyvämmäksi. Valitut toimenpiteet ovat laajasti tunnistettuja keinoja edistää kiertotaloutta paikallisesti. Tampereella tehtävillä ratkaisuilla on merkitystä kiertotalouden kehittymiseen myös kansallisesti.
Kiertotaloustoimet tuovat usein säästöjä ja vahvistavat omavaraisuutta. Kaupungin suunnittelu- ja hankintapäätöksillä vaikutetaan lisäksi yritysten toimintaympäristöön vahvistamalla kysyntää kiertotalouden mukaisille ratkaisuille.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupunki sitoutuu kansalliseen kiertotalouden green dealiin esityksen mukaisesti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.