Kaupunginhallitus, kokous 10.3.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 99 Kaupungin Green City Accord – sitoumus, lähtötila ja tavoitteet 2030 

TRE:1191/11.01.00/2025

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöpäällikkö Kati Skippari, puh. 050 521 5198, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Green City Accord (GCA) on Euroopan komission vuonna 2020 julkistama ympäristönsuojeluun sitoutuneiden eurooppalaisten kaupunkien aloite. Aloitteen visiona on terveempi, puhtaampi ja vihreämpi kaupunki, jossa kaupunkilaisilla on turvallista asua ja työskennellä ja jossa ympäristö edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Aloitteen allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat tehostamaan toimiaan vuoteen 2030 mennessä seuraavilla aloitteen osa-alueilla:

  1. IImanlaadun merkittävä paraneminen pohjaten WHO:n ohjeistukseen ja EU:n ilmanlaatustandardeihin.
  2. Merkittävä edistyminen vesistöjen laadun parantamisessa ja vedenkäytön tehokkuudessa.
  3. Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden suojelu ja vahvistaminen muun muassa lisäämällä viheralueiden kokoa ja laatua kaupungissa sekä pysäyttämällä kaupunkien ekosysteemien väheneminen ja elvyttämällä jo menetettyjä ekosysteemejä.
  4. Siirtyminen kohti kiertotaloutta parantamalla huomattavasti kotitalouksien kunnallisjätteen hallintaa, vähentämällä jätteen tuottamista ja kaatopaikoille päätyvää jätettä sekä lisäämällä merkittävästi uudelleenkäyttöä, korjaamista ja kierrättämistä.
  5. Merkittävä melusaasteen väheneminen lähemmäs WHO:n suositustasoja.


Tampereen kaupunki on sitoutunut edistämään Green City Accordin tavoitteita (kaupunginhallitus 31.1.2022 § 31). Aloitteeseen on sitoutunut 117 kaupunkia Euroopassa, joista Suomessa kahdeksan kaupunkia. Sitoumus tukee Tampereen kaupungin strategiaa 2030, jossa keskeisinä tavoitteina on muun muassa vähentää ilmastopäästöjä, edistää kestävien liikkumismuotojen kulkutapaosuuden kasvua ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.

Green City Accord -sitoutumisen jälkeen kaupungin tulee asettaa kunnianhimoiset määrälliset tavoitteet edellä mainituilla viidellä Green City Accord -aloitteen osa-alueella sekä määrittää vertailutasot, jotka kuvastavat kunkin aihepiirin lähtötilannetta. Tavoitteet asetetaan samoille indikaattoreille kaikissa sitoutuneissa kaupungeissa. Kaupungin tulee suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisia toimenpiteitä ja ohjelmia saavuttaakseen tavoitteensa vuoteen 2030 mennessä. Kaupunki raportoi edistyksestä kolmen vuoden välein Euroopan komissiolle (Green City Accord -sitoumuksen kautta). 

Sitoumuksen yhteyshenkilönä toimii kehittämispäällikkö Sanna Mari Huikuri. Ympäristönsuojeluyksikkö on koordinoinut tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittämistä ja lisäksi tavoitteiden vertailutasot lähtötilanteessa on selvitetty. Määritystyötä on tehty yhteistyössä eri hallintokuntien kanssa muun muassa LUMO-työryhmässä ja meluntorjunnan toimintasuunnitelman työryhmässä. Tavoitteiden määrittämiseen ovat osallistuneet myös Pirkanmaan Jätehuolto (kiertotalous) ja Tampereen Vesi (veden käytön tehokkuus). Hiilineutraali Tampere -tiekarttatyö, luonnon monimuotoisuusohjelman toimeenpano sekä kiertotalouden kehittäminen kaupungilla ovat tukeneet valmistelua. Työn yhteydessä on tunnistettu myös muita keskeisiä ohjelmia ja linjauksia, jotka tukevat tavoitteiden saavuttamista.

Tavoitteet, niitä edistävät keskeiset toimenpiteet, vastuutahot ja toimeenpanoon liittyvät keskeiset ohjelmat esitellään pykälän liitteenä olevassa esityksessä tarkemmin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Green City Accord -sitoumuksen nojalla asetetut tavoitteet vuodelle 2030 hyväksytään ja tavoitteiden lähtötilanne merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, ympäristöpäällikkö Kati Skipparille, ympäristöjohtaja Miira Riipiselle ja kehittämisasiantuntija Enni Leppälälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Lassi Kaleva ehdotti, että päätösehdotus hylätään. Aarne Raevaara kannatti Kalevan ehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty hylkäysehdotus, josta on äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Esittelijän pohjaehdotus JAA, Kalevan hylkäysehdotus EI. Äänestyksen tulos: Esittelijän pohjaehdotus hyväksyttiin äänin 11–2.

Äänestystulokset

  • Kyllä 11 kpl 85%

    Järvisalo Vilma, Tapio Mitja, Hanhilahti Vilhartti, Evilä Tommi, Suoniemi Juhana, Kummola Kalervo, Jussila Anne-Mari, Taina Anneli, Lyly Lauri, Kaivonen Kirsi, Rokosa Inna

  • Ei 2 kpl 15%

    Kaleva Lassi, Raevaara Aarne

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Miira Riipinen, Sanna Mari Huikuri, Laura Inha, Anu Toppila, Kati Skippari, Jukka Lindfors, Milko Tietäväinen, Ari Vandell, Mika Periviita, Tampereen Vesi Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tampereen Infra Oy, Ekokumppanit Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.