Perustelut
Green City Accord (GCA) on Euroopan komission vuonna 2020 julkistama ympäristönsuojeluun sitoutuneiden eurooppalaisten kaupunkien aloite. Aloitteen visiona on terveempi, puhtaampi ja vihreämpi kaupunki, jossa kaupunkilaisilla on turvallista asua ja työskennellä ja jossa ympäristö edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia.
Aloitteen allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat tehostamaan toimiaan vuoteen 2030 mennessä seuraavilla aloitteen osa-alueilla:
- IImanlaadun merkittävä paraneminen pohjaten WHO:n ohjeistukseen ja EU:n ilmanlaatustandardeihin.
- Merkittävä edistyminen vesistöjen laadun parantamisessa ja vedenkäytön tehokkuudessa.
- Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden suojelu ja vahvistaminen muun muassa lisäämällä viheralueiden kokoa ja laatua kaupungissa sekä pysäyttämällä kaupunkien ekosysteemien väheneminen ja elvyttämällä jo menetettyjä ekosysteemejä.
- Siirtyminen kohti kiertotaloutta parantamalla huomattavasti kotitalouksien kunnallisjätteen hallintaa, vähentämällä jätteen tuottamista ja kaatopaikoille päätyvää jätettä sekä lisäämällä merkittävästi uudelleenkäyttöä, korjaamista ja kierrättämistä.
- Merkittävä melusaasteen väheneminen lähemmäs WHO:n suositustasoja.
Tampereen kaupunki on sitoutunut edistämään Green City Accordin tavoitteita (kaupunginhallitus 31.1.2022 § 31). Aloitteeseen on sitoutunut 117 kaupunkia Euroopassa, joista Suomessa kahdeksan kaupunkia. Sitoumus tukee Tampereen kaupungin strategiaa 2030, jossa keskeisinä tavoitteina on muun muassa vähentää ilmastopäästöjä, edistää kestävien liikkumismuotojen kulkutapaosuuden kasvua ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.
Green City Accord -sitoutumisen jälkeen kaupungin tulee asettaa kunnianhimoiset määrälliset tavoitteet edellä mainituilla viidellä Green City Accord -aloitteen osa-alueella sekä määrittää vertailutasot, jotka kuvastavat kunkin aihepiirin lähtötilannetta. Tavoitteet asetetaan samoille indikaattoreille kaikissa sitoutuneissa kaupungeissa. Kaupungin tulee suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisia toimenpiteitä ja ohjelmia saavuttaakseen tavoitteensa vuoteen 2030 mennessä. Kaupunki raportoi edistyksestä kolmen vuoden välein Euroopan komissiolle (Green City Accord -sitoumuksen kautta).
Sitoumuksen yhteyshenkilönä toimii kehittämispäällikkö Sanna Mari Huikuri. Ympäristönsuojeluyksikkö on koordinoinut tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittämistä ja lisäksi tavoitteiden vertailutasot lähtötilanteessa on selvitetty. Määritystyötä on tehty yhteistyössä eri hallintokuntien kanssa muun muassa LUMO-työryhmässä ja meluntorjunnan toimintasuunnitelman työryhmässä. Tavoitteiden määrittämiseen ovat osallistuneet myös Pirkanmaan Jätehuolto (kiertotalous) ja Tampereen Vesi (veden käytön tehokkuus). Hiilineutraali Tampere -tiekarttatyö, luonnon monimuotoisuusohjelman toimeenpano sekä kiertotalouden kehittäminen kaupungilla ovat tukeneet valmistelua. Työn yhteydessä on tunnistettu myös muita keskeisiä ohjelmia ja linjauksia, jotka tukevat tavoitteiden saavuttamista.
Tavoitteet, niitä edistävät keskeiset toimenpiteet, vastuutahot ja toimeenpanoon liittyvät keskeiset ohjelmat esitellään pykälän liitteenä olevassa esityksessä tarkemmin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Green City Accord -sitoumuksen nojalla asetetut tavoitteet vuodelle 2030 hyväksytään ja tavoitteiden lähtötilanne merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.