Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 19.3.2025

§ 32 Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman katsaus tammi-joulukuu 2024 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3749/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Salmi Pekka, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Maaret Kastelli, puh. 040 806 3309 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2024 aikana. Elinvoima- ja osaamislautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat toteutuneet vuoden aikana erittäin hyvin. Kaikkiaan 20 kokonaisuudesta 17 toteutui suunnitellusti ja kolme osittain.

Osittain toteutuneisiin kokonaisuuksiin lukeutuu muun muassa kaupungin ja hyvinvointialueen välisten yhdyspintojen luominen, jossa ei vuoden 2024 aikana päästy sopimukseen työllistymistä edistävänä monialaisen asiakastyön resursointiin liittyvistä kysymyksistä. Muissa kokonaisuuksissa poikkeamat ovat vähäisiä ja liittyvät pääsääntöisesti toimenpiteiden aikatauluihin tai ulkoisiin tekijöihin.

Vuoteen on mahtunut useita merkittäviä onnistumisia. Te-palveluiden siirtoon liittyvät keskeiset toimenpiteet saatiin toteutettua onnistuneesti ja asiakkaiden palvelut ja etuudet on kyetty siirtymävaiheessa turvaamaan. Kuntakokeilussa monipuolisilla työllisyystoimilla onnistuttiin työttömyyden kasvusta huolimatta pitämään työttömyysturvan kustannukset alle vuoden 2023 tason. Kansainvälisyyden vahvistamiseen sekä yrityspalveluiden ja yritysekosysteemien vahvistamisen liittyvät toimenpiteet onnistuivat niin ikään hyvin. Toisen asteen koulutuksessa on toteutettu onnistuneesti useita projekteja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä uusien digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseksi.  Raportointikauden poikkeamia ja onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan talous muodostuu pääosin neljästä palvelukokonaisuudesta (ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, työllisyys- ja kasvupalvelut sekä elinkeinopalvelut). 1.3.2024 tehdyssä organisaatiomuutoksessa vetovoima- ja edunvalvonta sekä strateginen hankekehitys -palvelukokonaisuudet ja kehitysohjelmat siirtyivät konsernihallintoon. Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimintakate toteutui -89,3 milj. eurona, joka on 11,6 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toimintatuotot toteutuivat 3,3 milj. euroa muutettua talousarviota pienempinä ja toimintakulut alittivat muutetun talousarvion 14,8 milj. eurolla.

Ammatillisen koulutuksen toimintatuotot ylittyivät 0,3 milj. euroa. Toimintaan saatiin lisärahoitusta 0,1 milj. euroa, joka ei sisältynyt muutettuun talousarvioon. Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoituksessa tavoitteeksi asetettiin 8 683 opiskelijavuotta, mikä ylittyi noin sadalla opiskelijavuodella. Työllisyys- ja kasvupalveluiden toimintatuotot alittavat 3,6 milj. euroa suunnitellun. Työllistämistuet toteutuivat 0,9 milj. euroa suunniteltua pienempinä kesällä 2023 voimaan tulleen palkkatukiuudistuksen takia. Myös vastaanottokeskuksen toiminnan päättyminen 31.7.2024 vähensi toimintatuottoja.

Toimintakulut toteutuivat 14,8 milj. euroa muutettua talousarviota pienempinä. Budjetoitua pienempi toteuma kohdistui etenkin henkilöstökuluihin ja palvelujen ostoihin. Henkilöstökulut toteutuivat 9,7 milj. euroa suunniteltua pienempinä. Työllisyys- ja kasvupalveluissa henkilöstökulut toteutuivat 3,9 milj. euroa suunniteltua pienempinä, koska kaikki suunnitellut rekrytoinnit eivät toteutuneet. Ammatillisessa koulutuksessa henkilöstökulut toteutuivat 4,8 milj. euroa suunniteltua pienempinä, koska toiminnassa varauduttiin tiedossa olevan rahoituksen pienenemiseen tulevina vuosina ja rekrytointeja toteutettiin kriittisesti. Lukiokoulutuksen henkilöstökulut toteutuivat 1,0 milj. euroa budjetoitua pienempinä.

Palvelujen ostot toteutuivat 4,9 milj. euroa suunniteltua pienempinä. Alitus kohdistui pääasiassa työllisyys- ja kasvupalveluihin, jossa palvelujen ostot alittuivat 4,6 milj. euroa mahdollisimman täysimääräisestä valtion työllistämismäärärahojen käytöstä hankintoihin sekä kaikki suunnitellut projektit eivät toteutuneet. 
Avustusten tiliryhmän osalta toteuma -29,3 milj. euroa, oli 1,3 milj. euroa budjetoitua suurempi. Työmarkkinatuen kuntaosuus toteutui 1,4 milj. euroa suunniteltua suurempana, vaikka se on alhaisempi kuin vuoden 2023 toteuma.

Lautakunnan investoinnit muodostuvat ammatillisen ja lukiokoulutuksen sekä työllisyys- ja kasvupalveluiden investoinneista, joita toteutettiin vuonna 2024 yhteensä 2,2 milj. eurolla. Investointimenot toteutuivat 0,4 milj. euroa suunniteltua pienempinä. Ammatillisen koulutuksen investointeja toteutui 1,7 milj. eurolla, lukiokoulutuksen 0,4 milj. eurolla sekä työllisyys- ja kasvupalvelujen 39 t eurolla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Saari Regina, Työllisyys- ja kasvujohtaja

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman katsaus tammi-joulukuu 2024 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tuomas Huhtala ja Maaret Kastelli olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistuivat kokouksesta päätöksen jälkeen.

Tiedoksi

Pekka Salmi, Regina Saari, Mari Aalto, Kirsi Viskari, Timo Antikainen, Mikko Koskela, Tuomas Huhtala, Max Liikka, Maaret Kastelli

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)