Perustelut
Kunta10-tutkimus on osa kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimusta, jossa seurataan henkilöstön hyvinvointia ja terveyttä sekä työtä ja siinä tapahtuvia muutoksia. Tutkimus on maan laajin ja pitkäaikaisin kunta-alan henkilöstöön kohdistuva tutkimus, joka on toteutettu vuodesta 1997 alkaen. Kunta10-tutkimuksessa on mukana kuusi yli 100 000 asukkaan kaupunkia ja niiden viisi lähikaupunkia: Espoo, Helsinki, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Raisio, Nokia, Valkeakoski, Naantali ja Virrat.
Kaupungin tulokset kyselyn eri osa-alueilla ovat pysyneet hyvällä tasolla. Työhön liittyvissä sisällöissä kehitys on pääosin myönteistä. Työn imu, työn mielekkyys ja työhön panostaminen ovat korkealla tasolla. Työpaineet ovat vähentyneet, mutta huolta aiheuttavat lisääntyneet kokemukset asiakasväkivalta- ja uhkatilanteista, erityisesti nuorilla sekä opettajilla ja varhaiskasvatuksen hoitajilla. Tärkeää on kiinnittää huomiota myös koettuun syrjintään puuttumiseen ja näiden tilanteiden selvittelyyn työpaikoilla.
Kokemukset päätöksenteon ja esihenkilön toiminnan oikeudenmukaisuudesta sekä valmentavasta johtamisesta kehittyvät myönteiseen suuntaan.
Työyhteisömittareissa on tasaista nousua. Työyhteisöt ovat tavoitteellisia, yhteistyökykyisiä ja kehittämismyönteisiä. Työyhteisöt näyttäytyvät voimavaroina, kun koettu sosiaalinen pääoma ja psykologinen turvallisuus ovat korkealla tasolla. Aiempaa useampi uskoo jatkavansa työssä eläkeikään saakka. Lähes 80 prosenttia suosittelisi työnantajaa ystävälleen.
Pormestarin toimeksiannon mukaisesti yksiköt ovat tunnistaneet vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Yksiköissä on suunniteltu konkreettisia toimenpiteitä muun muassa työn mielekkyyden ja merkityksellisyyden edistämiseksi, yhteistyökykyisen ja turvallisen työyhteisön ylläpitämiseksi, työntekijöiden osaamisen kehittämiseksi sekä johtamisen ja esihenkilötyön vahvistamiseksi.
Tulosten yhteinen käsittely työyhteisöissä, vahvuuksien tunnistaminen, konkreettiset kehittämistoimenpiteet ja vaikutusten seuranta auttavat luomaan parempia työolosuhteita ja tukemaan henkilöstön hyvinvointia myös pitkällä aikavälillä.
Hallintosäännön (1.1.2025) 36 § mukaan kaupunginhallituksella on yleistoimivalta henkilöstöasioissa, mikäli niistä ei ole säädetty laissa tai määrätty hallintosäännössä. Lisäksi kaupunginhallituksen tehtävänä on hallintosäännön 14.1 § 11. kohdan mukaan edustaa kaupunkia työnantajana ja 13. kohdan mukaan ohjata johtamisen kehittämistä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupungin vuoden 2024 Kunta10-tutkimuksen tulokset ja toimenpiteet merkitään tiedoksi.