Perustelut
Tampereen kaupungille on 17.2.2025 saapunut lehtorin oikaisuvaatimus koskien Annalan koulun vt. rehtorin päätöstä 31.1.2025 § 1 virkasuhteen purkamisesta. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että rehtorin päätös hänen virkasuhteensa purkamisesta tulee kumota lainvastaisena ja epätarkoituksenmukaisena. Lehtorin näkemyksen mukaan päättäjällä ei ole ollut kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 41 §:n mukaista perustetta virkasuhteen purkamiselle. Lehtori katsoo, että hänellä on ollut perusopetuslain mukaiset perusteet oppilaita kohtaan käyttämiinsä kurinpidollisiin toimiin. Hän myös kiistää nöyryyttäneensä oppilaita tai syrjineensä maahanmuuttotaustaista oppilasta.
Tampereen kaupunki toteaa, että lehtorin virkasuhteen purkaminen perustuu tapahtumiin Annalan koulun teknisen työn luokassa 22.1.2025. Lehtori on tällöin rangaistustarkoituksessa sulkenut kaksi oppilasta opettajan työtilaan, josta he eivät ole saaneet poistua. Oppilaat ovat olleet suljetussa tilassa jopa puolen tunnin ajan. Lehtori on samassa yhteydessä huutanut kyseisille oppilaille ja ainakin toinen oppilaista on puhjennut itkuun. Lisäksi lehtori on tämän jälkeen nöyryyttänyt oppilaita muun opetusryhmän edessä kaatamalla maahan puupalikoita ja käskemällä ko. oppilaita keräämään ja lajittelemaan lattialla olevat puupalikat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa siihen, että perusopetuslain mukaan opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulun järjestämästä tilaisuudesta ja hän katsoo toimineensa perusopetuslain mahdollistamien kurinpitomenettelyjen mukaisesti. Hän myös kiistää nöyryyttäneensä oppilaita ja kertoo puupalikoiden pudonneen sahauksen yhteydessä lattialle, mistä oppilaat auttoivat niitä keräämään.
Työnantaja katsoo, että lehtori ei ole toiminut tilanteessa perusopetuslain mukaisesti. Oppilaita ei ole poistettu luokasta, vaan lehtori on sulkenut kaksi oppilasta omaan työtilaansa estäen näin heitä poistumasta työtilasta tai luokkatilasta. Sulkeminen on tapahtunut muun opetusryhmän edessä ja näin lehtori on samalla sekä nöyryyttänyt työtilaan sulkemiaan oppilaita että aiheuttanut pelkoa työtilaan suljetuissa oppilaissa. Tilanne on aiheuttanut pelkoa myös työtilan ulkopuolella olevissa muissa ryhmän oppilaissa. Useat oppilaat ovat vahvistaneet tapahtumainkulun ja tapahtuneesta on myös olemassa oppilaiden kuvaamaa videomateriaalia. Lehtorilla olisi ollut käytettävissään perusopetuslain mukaisia sallittuja kurinpitotoimia kuten kasvatuskeskustelu ja jälki-istunto, mutta hän ei ole niitä käyttänyt. Kaikista kurinpitotoimista tulee ilmoittaa oppilaan huoltajille. Lehtori ei ole ilmoittanut tunnilla sattuneesta välikohtauksesta omalle esihenkilölleen eikä oppilaiden huoltajille. Lehtori oli yhteydessä oppilaiden huoltajiin vasta siinä vaiheessa, kun työnantaja harkitsi virkasuhteen purkamista.
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 41 §:n mukaan työnantaja saa purkaa viranhaltijan virkasuhteen noudatettavasta irtisanomisajasta tai määräajan pituudesta riippumatta päättyväksi heti vain erittäin painavasta syystä. Tällaisena syynä voidaan pitää laista tai määräyksistä johtuvien, virkasuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää virkasuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Perusopetuslain 29 §:n mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
Työnantaja katsoo, että lehtori on toiminut täysin vastoin perusopetuslakia ja rikkonut erittäin vakavalla tavalla virkasuhteeseensa olennaisesti vaikuttavia velvollisuuksiaan. Lasten ja nuorten opettajan tulee toimia virassaan kaikilta osin perusopetuslain mukaisesti ja taata oppilaille turvallinen opiskeluympäristö eikä hän voi omalla toiminnallaan vaarantaa oppilaiden turvallisuutta, aiheuttaa pelkoa oppilaissa eikä nöyryyttää oppilaita. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevältä viranhaltijalta edellytetään kaikissa tilanteissa lain mukaista ja asiallista toimintaa ja käytöstä. Opettaja on selkeässä auktoriteettiasemassa alaikäisiin oppilaisiin nähden, joten hänen tulee toimia erityisen vastuullisesti tässä asemassa. Lehtorin toimintaa 22.1.2025 voidaan arvioida jopa rangaistavana tekona eli kyseessä on selkeästi erittäin vakava, virkasuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvollisuuksien rikkominen. Työnantaja katsoo, että lehtori ei voi jatkaa virassaan vakavan rikkomuksen vuoksi edes irtisanomisajan pituista aikaa ja näinollen on ollut perusteltua purkaa lehtorin virkasuhde erittäin painavasta syystä päättymään välittömästi.
Oppilaat ovat kertoneet rehtorille myös lehtorin rasistisesta ja syrjivästä käytöksestä maahanmuuttajataustaista oppilasta kohtaan. Hän on huutanut oppilaalle, syyttänyt tätä muiden tekemistä virheistä ja samanaikaisesti osoittanut täyttä välinpitämättömyyttä oppilasta kohtaan. Lehtori ei esimerkiksi ole auttanut ko. oppilasta tämän pyytäessä apua, mutta hän on auttanut muita oppilaita. Useampi oppilas on vahvistanut tämän syrjivän toimintatavan.
Purkamispäätös tehtiin 22.1.2025 tapahtumien perusteella. Lehtorin toiminta virassaan ei ole ollut kuitenkaan muutoinkaan moitteetonta ja siitä on aiemminkin aiheutunut oppilaille turvallisuusriskejä. Lehtorille on annettu irtisanomisuhkainen kirjallinen varoitus 16.1.2024 virantoimitusvelvollisuuden rikkomisesta vastaavista asioista kuin mistä nyt on kyse. Työnantaja on tätä aikaisemminkin joutunut puuttumaan hänen käytökseensä ja viran hoitamiseen. Lehtorin kanssa on käyty useita ohjaavia keskusteluita, mutta keskustelut ja kurinpitotoimet eivät ole olleet riittäviä lehtorin ojentamiseksi.
Päätöksen liiteasiakirjat sisältävät henkilötietoja, joten niitä ei julkaista yleisessä tietoverkossa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Oikaisuvaatimus hylätään.