Perustelut
Lassi Kaleva on 27.1.2025 yhdessä muiden valtuutettujen kanssa tehnyt aloitteen, jossa esitetään ultraprosessoidun ruoan poistamista Tampereen koulujen ruokailusta sekä sen korvaamista ravitsemuksellisesti laadukkaammilla, vähemmän prosessoiduilla ja kotimaisilla vaihtoehdoilla. Aloitteessa korostetaan lasten terveyden, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemista sekä paikallisen ruokatuotannon merkitystä huoltovarmuudelle ja kestävälle kehitykselle.
Perusopetus
Aloitteessa esitetyt tavoitteet ovat linjassa perusopetuksen kasvatuksellisten ja hyvinvointia tukevien tehtävien kanssa. Ruokailu on olennainen osa koulupäivää ja oppimisympäristöä, ja sillä on merkittävä rooli lasten ravitsemuksessa, terveystottumusten muodostumisessa ja ruokakasvatuksessa.
Valtuustoaloitteen tavoite tarjota lapsille ja nuorille ravitsemuksellisesti laadukasta, terveellistä ja mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa on kannatettava. Voimian lausunnon perusteella voidaan todeta, että nykyinen kouluateria täyttää kansalliset ravitsemussuositukset ja että ultraprosessoituja tuotteita, kuten valmispizzoja tai virvoitusjuomia, ei tarjota.
Perusopetuksessa oppilaille opetetaan ruoan ravitsemuksellisesta merkityksestä ja prosessoinnin vaikutuksista osana terveystietoa ja kotitaloutta.
Koulut tekevät tiivistä yhteistyötä Voimian kanssa, jotta voidaan huomioida sekä ravitsemukselliset tavoitteet että oppilaiden toiveet ja ruokailutottumukset.
Perusopetus on valmis osallistumaan pilottihankkeisiin, joissa testataan vähemmän prosessoituja ja kotimaisista raaka-aineista valmistettuja aterioita.
Voimia painottaa hankinnoissa ravitsemuksellista laatua, eläinten hyvinvointia ja ekologisuutta, ottaen huomioon julkisten hankintojen sääntely. Tämä on perusopetuksen näkökulmasta kannatettavaa.
Kouluruokailun kehittäminen jatkuvasti ravitsemuksellisesti laadukkaampaan ja vastuullisempaan suuntaan on perusopetuksen näkökulmasta tärkeää. Täydellinen siirtyminen pois ultraprosessoiduista tuotteista vaatii kuitenkin nykyresurssien uudelleenarviointia. Muutokset voivat vaikuttaa ruoan hintaan, valmistusaikaan ja varastointimahdollisuuksiin. Samalla on varmistettava, että ratkaisut ovat toteuttamiskelpoisia opetuksen arjessa, huomioivat oppilaiden tottumukset ja tukevat ruokakasvatuksen tavoitteita.
Varhaiskasvatus ja esiopetus
Varhaiskasvatus ja esiopetus on sitoutunut edistämään omassa toiminnassaan Tampereen kaupunkistrategian mukaisia hiilineutraalisuustavoitteita. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on lain mukaan järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen, tarpeellinen ja täysipainoinen ravinto. Tarjottava ruoka on kansallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Tarjolla on päivittäin sekaruokaa ja kasvisruokaa. Toiminnassa tunnistetaan raaka-aineiden laadun lisäksi pedagogisen ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen merkitys myönteisen ruokasuhteen ja terveellisten elintapojen luomisessa. Syömättä jäänyt ruoka on aina ekologisesti, ravitsemuksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestämätöntä.
Aloitteessa esitetyt tavoitteet ovat monin osin kannatettavia. Laadukas ja mahdollisimman ravitsemuksellinen ruoka edistää lasten terveyttä. Ruoan laadun lisäksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työssä keskeisessä roolissa on myös kasvatuksellinen näkökulma, jotta lapset maistavat ja syövät kaikkia ateriaosia. Hankinnassa on huomioitava sekä lainsäädäntö että kaupungin taloudelliset mahdollisuudet ja niiden vaikutukset palveluryhmään.
Päätösehdotus
Esittelijä
Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Lassi Kalevan ym. valtuustoaloite ja siihen annettu kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.