Perustelut
Marika Puolimatka esittää 27.1.2025 yhdessä muiden valtuutettujen kanssa jättämässään aloitteessa, että Tampereen kaupunki päivittää ruokapalveluissa käytettävien raaka-aineiden valintakriteerit siten, että ne tukevat kotimaisuutta, lähituotantoa, terveellisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta.
Perusopetus
Aloite nostaa esiin ruoan alkuperän, laadun ja vastuullisuuden merkityksen osana kaupungin ruokapalveluita. Oppilaiden hyvinvointi, ravitsemus ja ruokakasvatus ovat keskeisiä perusopetuksen tavoitteita, ja Pirkanmaan Voimia Oy:lla on tässä työssä merkittävä rooli.
Perusopetuksessa on tärkeää, että oppilaille tarjottava ruoka tukee lasten ja nuorten kasvua, oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Valtuustoaloitteessa esitetyt näkökulmat kotimaisuuden, lähituotannon, elintarvikkeiden puhtauden ja ravitsemuksellisen laadun merkityksestä ovat perusteltuja ja linjassa perusopetuksen arvojen kanssa. Erityisesti huoltovarmuuden, ravintoaineiden saannin ja ruokailun mielekkyyden korostaminen ovat tärkeitä huomioita.
Voimia tarjoaa päivittäin sekä sekaruoka- että kasvisvaihtoehdon kaikille oppilaille ja noudattaa kansallisia ravitsemussuosituksia. Tämä tukee oppilaiden valinnanvapautta ja ruokailun saavutettavuutta. Lisäksi Voimia huomioi ruoan ekologiset ja sosiaaliset ulottuvuudet, kuten hiilineutraaliustavoitteet, ruokahävikin vähentämisen ja ruokailun sosiaalisen kokemuksen merkityksen.
Voimian näkemys siitä, että ruokailun kehittämisessä on edettävä maltillisesti ja osallistavasti, on kannatettava. Oppilaiden osallisuus ruokalistasuunnittelussa ja ruokakasvatuksessa on keskeistä, jotta ruokailu koetaan mielekkääksi ja ravitseva ruoka myös syödään. Tuettava on myös ajatus siitä, että ruokapalveluiden suunnittelussa tehdään yhteistyötä oppilaiden kanssa esimerkiksi kyselyjen ja ruokaraatien avulla.
Tampereella toimii kouluruokatyöryhmä, joka seuraa kaupungin kouluruokailuun ja ruokakasvatukseen liittyviä teemoja sekä tekee ehdotuksia kaupunkitasoisiksi kehittämiskohteiksi. Työryhmässä on edustettuna oppilaita, opettajia, rehtoreita, kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijoita, vanhempia, valtuutettuja, Voimian edustaja sekä puheenjohtajana apulaispormestari.
Valtuustoaloitteen tavoite päivittää raaka-aineiden valintakriteerejä siten, että ne tukevat ravitsemuksellista laatua, kotimaisuutta, ekologisuutta ja oppilaiden hyvinvointia, on perusopetuksen näkökulmasta kannatettava. Voimia ohjaa hankintoja vastuullisesti tuotettujen kotimaisten elintarvikkeiden suuntaan käyttämällä ravitsemuksellisia, ekologisia ja sosiaalisia kriteerejä, mikä tukee myös perusopetuksen arvoja.
Kouluruokailun kehittämisessä on tärkeää löytää tasapaino ravitsemuksellisten, ekologisten, taloudellisten ja sosiaalisten näkökulmien välillä. Yhteistyö Voimian, oppilaiden ja huoltajien kanssa on keskeinen osa onnistunutta kouluruokailua.
Aloitteen pohjalta perusopetus ryhtyy seuraaviin toimenpiteisiin:
- Arvioidaan nykyiset raaka-aineiden valintakriteerit yhteistyössä Voimian ja kouluruokatyöryhmän kanssa, huomioiden ravitsemukselliset, ekologiset ja sosiaaliset näkökulmat.
- Vahvistetaan oppilaiden osallisuutta ruokalistasuunnittelussa ja ruokakasvatuksessa lisäämällä kyselyjä, ruokaraatitoimintaa ja oppilaslähtöistä kehittämistä.
- Tuodaan esiin kehittämistarpeet kaupungin ruokapalveluiden strategisessa ohjauksessa, erityisesti kouluruokatyöryhmän kautta.
Näillä toimenpiteillä perusopetus edistää aloitteen tavoitteita ja varmistaa, että kouluruokailu tukee oppilaiden hyvinvointia, oppimista ja kestävää tulevaisuutta.
Varhaiskasvatus ja esiopetus
Varhaiskasvatus ja esiopetus on sitoutunut edistämään omassa toiminnassaan Tampereen kaupunkistrategian mukaisia hiilineutraalisuustavoitteita. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on lain mukaan järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen, tarpeellinen ja täysipainoinen ravinto. Kuten aloitteentekijät esittävät, kasvuikäisten on erityisen tärkeää saada ateriastaan riittävä määrä ravintoaineita.
Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tarjottava ruoka on kansallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Tarjolla on päivittäin sekaruokaa ja kasvisruokaa. Toiminnassa tunnistetaan pedagogisen ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen merkitys myönteisen ruokasuhteen ja terveellisten elintapojen luomisessa. Voimian näkemys siitä, että syömättä jäänyt ruoka on aina ekologisesti, ravitsemuksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestämätöntä, on paikkansa pitävä.
Valtuustoaloite on kannatettava edellyttäen, että lähiruoan tuottamisen kustannukset lasketaan tarkasti ja huomioidaan kaupungin taloudelliset mahdollisuudet ja niiden vaikutukset palveluryhmään. Myös Voimian esiin nostama laki julkisista hankinnoista tulee ottaa asiassa huomioon.
Päätösehdotus
Esittelijä
Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Marika Puolimatkan ym. valtuustoaloite ja siihen annettu kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.