Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 531 Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontamaksutaksa 

TRE:6534/02.04.03/2020

Valmistelija

  • Ojanen Olli-Pekka, Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, puh 03 5656 2100 ja johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen, puh 040 569 8981, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pelastuslain (379/2011) 96 §:n mukaan pelastuslaitos voi periä maksun muun ohella valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta. Pelastusviranomainen voi periä maksun myös kemikaaliturvallisuuslain (390/2005) nojalla suoritetuista toimenpiteistä noudattaen ao. lainsäädännössä säädettyjä periaatteita (131 §).

Perittävien maksujen suuruudesta päättää alueen pelastustoimi. Suoritteista perittävät maksut tulee määrätä siten, että ne vastaavat suuruudeltaan enintään suoritteen tuottamisesta alueen pelastustoimelle aiheutuneiden kokonaiskustannusten määrää. (Pelastuslaki 96.2 §, kemikaaliturvallisuuslaki 131 §, valtion maksuperustelaki (150/1992) 6.1 §).

Pirkanmaan alueen pelastustoimen päätösvaltaa käyttää Pirkanmaan kuntien välisen sopimuksen (Pirkanmaan pelastustoimen yhteistoimintasopimus) perusteella Tampereen kaupunginhallitus.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen nykyinen valvontamaksutaksa on hyväksytty Tampereen kaupunginhallituksessa 12.5.2014 § 220. Valvontatoiminnassa on muutamien viime vuosien aikana otettu käyttöön kohteiden omatoimiseen palo- ja henkilöturvallisuuden arviointiin pohjautuvia toimintamalleja (paloturvallisuuden itsearviointi), kohdennettu valvontaa yhä enemmän riskiperusteisesti sekä kiinnitetty erityistä huomiota jälkivalvontaan. Paloturvallisuuden itsearvioinnin ohella myös muu asiakirjoihin pohjautuva valvonta, sekä valvontaan liittyvä hallinnollinen työ on koko ajan lisääntynyt.

Edellä todetuista toiminnallisista muutoksista ja kustannuskehityksestä johtuen valvontamaksuja on tarpeen tarkistaa sekä maksujen määräytymisperusteiden että kustannuksia vastaavan tuntihinnan osalta vastaamaan nykyistä paremmin toiminnasta aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää, huomioiden eri tyyppiset ja kokoiset valvontakohteet. Muutamien valvontatoimenpiteiden osalta hinnoittelua tarkistetaan tästä syystä myös hieman aiempaa edullisemmaksi. Määräaikaisen valvonnan maksujen laajentuessa kattamaan osin myös asuinrakennuksia, pientalojen määräaikaiset palotarkastukset on kuitenkin tarkoituksenmukaista jättää edelleen maksuttomaksi toiminnan ensisijaisesti ohjaavan ja neuvovan luonteen vuoksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Liitteenä oleva Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontamaksutaksa hyväksytään astuvaksi voimaan 1.1.2021.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojaselle sekä johtava palotarkastaja Pekka Mutikaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Olli-Pekka Ojanen, Teemu-Taavetti Toivonen, Pekka Mutikainen, Matti Isotalo, Kari Alanko, Jutta Heikkilä, Krista Kurppa, Sanna Latosaari, Terhi Kouhia, Johanna Saalasti, Sirkku Pispala, Saija Micklin

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.