Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 535 Tampereen kaupungin liittyminen GeoForum Finland ry:n jäseneksi ja yhdistyksen siemenrahoitussopimuksen hyväksyminen 

TRE:1159/00.01.05/2020

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Matias Ansaharju, puh. 050 500 2447, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Eduskunta on 29.11.2018 hyväksynyt Valtioneuvoston paikkatietopoliittisen selonteon VNS 2/2018 vp johdosta. Paikkatietopoliittisessa selonteossa on linjattu, minkälaisia paikkatietoja yhteiskunnassa tarvitaan sekä miten niiden tuottamista, hallintaa ja jakelua kehitetään ja miten niiden käyttöä edistetään. Selonteon yhtenä toimenpiteenä on tehostaa yhteistyötä uudella yhteistyöelimellä. Maa- ja metsätalousministeriö on selonteon toimeenpanevana viranomaisena päätynyt tehdyn jatkoselvitystyön perusteella ehdottamaan uuden yhteistyöelimen perustamista. Yhteistyöelimeksi on 11.6.2020 perustettu GeoForum Finland ry (Suomen paikkatietoverkosto). Yhdistyksen missiona on edistää paikkatiedon yhteiskunnallista hyötyvaikutusta.

Yhteistyöelimenä toimivan GeoForum Finland ry:n toimintaan odotetaan osallistuvan yli 200 organisaatiota, joista lähes puolet ovat kuntia. KEHTO-paikkatieto-ohjausryhmä puoltaa KEHTO-kaupunkien liittymistä tukemaan yhdistyksen käynnistystä siemenrahoittajina. "KEHTO" on kuntainfran toimijoiden yhteistyöfoorumi, jossa on mukana 21 Suomen kaupunkia Tampere mukaan lukien. Myös Suomen Kuntaliitto puoltaa kuntien suoraa liittymistä GeoForum Finland ry:n toimintaan.  

Yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta tulee vastaamaan sihteeristö. Toiminnan käynnistäminen ja ylläpito, mukaan lukien sihteeristön palkkakustannukset, edellyttävät kaksi tai kolme vuotta kestävää siemenrahoitusta, joka kootaan alan keskeisten toimijoiden avulla. Tämän jälkeen yhdistys pystyy toimimaan itsenäisesti riippumattomana toimijana, joka rahoittaa toimintaansa jäsenmaksutuloista sekä seminaari- ja koulutustoiminnasta saatavilla tuloilla.

Käynnistysvaiheessa yhdistyksen hallituksessa on edustus kahdesta kunnasta (Tampere ja Kirkkonummi). Kuntien osuus siemenrahoituksesta on noin 25 prosenttia. Selvityksen mukaan Tampereen osuus olisi ensimmäisen 2-3 vuoden ajan 5 000 euroa/vuosi ja tämän jälkeen 2 500 euroa/vuodessa.

Rahoitus kohdistuu toiminnan käynnistämiseen 2020-2023. Rahoitettava toiminta alkaa 1.9.2020 ja jatkuu määräaikaisena kaksi toimintavuotta aina 31.8.2022 asti. Tämän jälkeen on vielä optiona kolmas siemenrahoitettava toimintavuosi 1.9.2022 - 31.8.2023.

Yhdistys tekee samansisältöisen rahoitussopimuksen tai vastaavan samansisältöisen sitoumuksen jokaisen siemenrahoittajan kanssa. Sopimuksen tarkoituksena on sopia yhdistyksen siemenrahoituksen keräämisestä ja siihen liittyvistä sopijapuolten vastuista ja velvollisuuksista. Siemenrahoittajan rahoitusosuus perustuu sopimuksen liitteessä 2 määriteltyihin rahoitusperusteisiin. Sen mukaisesti siemenrahoittajan rahoitusosuus on 5 000 euroa/toimintavuosi.

Yhdistyksen siemenrahoitusosuus ja myöhemmin jäsenmaksu maksetaan kaupunkiympäristön palvelualueen paikkatiedon kustannuspaikalta 111887.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki liittyy GeoForum Finland ry:n jäseneksi.

GeoForum Finland ry:n siemenrahoitussopimus hyväksytään. Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen ja kun päätös on saanut lainvoiman.

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

mari.laakso(at)mmm.fi, Matias Ansaharju, Mikko Nurminen, Anna Mustajoki, Katri Naulo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.