Kaupunginhallitus, kokous 8.3.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 96 Kulttuuritilojen kehittäminen (kehittämiskokousasia) 

TRE:1555/10.03.06/2021

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja
  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Jaakko Laurila, puh. 044 430 9014 ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kulttuuristrategia, tilaomaisuuden linjaukset sekä uudistunut laki kuntien kulttuuritoiminnasta ohjaavat Tamperetta kehittämään kulttuurin toimintaedellytyksiä osana kaupungin kehitystä. Kulttuuritilojen mahdollistamilla luovilla aloilla on merkittävät mahdollisuudet toimia kaupungin strategisena voimavarana ja vetovoimatekijänä sekä lisätä luovien alojen työllisyyttä ja vahvistaa ihmisten hyvinvointia. 

Tampereen kaupungin tila- ja kulttuuriasiantuntijoista sekä paikallisista kulttuurialan edustajista koottu työryhmä kartoitti kulttuuritilojen nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita. Kartoituksen tuloksena syntyi selvitys, joka osoittaa selvästi, että kulttuuritilatilanne Tampereella on huono. Tampere ei ole hyödyntänyt luovien alojen mahdollisuuksia kaupunkikehittämisessä. Kaupunki mahdollistaa vaihtelevin hallinnollisin järjestelyin tilaa toimijoille, mutta nykyiset järjestelyt eivät vastaa tarvetta eivätkä ole kestäviä. Tampereella on pulaa erityisesti yksityisistä taiteilijoiden työhuoneista ja esittävien taiteiden esitystiloista. Tilojen puute rajoittaa ammatin harjoittamista, alan kehittymistä ja harrastamisen mahdollisuuksia. Tiloja kaipaavat erityisesti kulttuurialan ammattilaiset, mutta myös ei-ammatillisilla organisaatioilla ja harrastajilla on tarvetta tiloille. Tilojen tulisi olla turvallisia ja vuokratasoltaan kohtuullisia. Niiden tulisi sijaita hyvin kulkuyhteyksien varrella.

Selvityksessä ehdotetaan useita ratkaisumahdollisuuksia tilanteen parantamiseksi ja Tampereen säilyttämiseksi vetovoimaisena kulttuurikaupunkina:

  • Yhteisöllisten kulttuuritilakeskittymien perustaminen
  • Nykyisten ja tulevien tilojen hallinnointimallin kehittäminen
  • Väliaikaistilojen käytön mahdollistaminen
  • Kaupungin muussa toiminnassa olevien tilojen tehokkaampi hyödyntäminen
  • Keskusteluyhteyden tiivistäminen.


Esitetyt ratkaisumahdollisuudet linkittyvät käynnissä oleviin kaupunkikehittymishankkeisiin ja tilakysymyksiin. Toimenpiteiden toteuttamisen aikajänne on koko 2020-luku. Ensimmäisinä toimenpiteinä esitetään tarveselvityksen käynnistämistä Nekalan koulun muuttamisesta kulttuurikäyttöön, Hirvitalon, Kurpitsatalon, Tahmelan huvilan, Rajaportin saunan ja Hatanpään pesulan siirtämistä ulkoisesta vuokrauksesta sisäiseen vuokraukseen kulttuurin palveluryhmän vuoden 2022 talousarvion kehyksen yhteydessä ja yhteistyömallien kehittämistä tila- ja kulttuuriasiantuntijoiden välillä. Kulttuuritilojen kehittäminen vaatii kaupungilta investointeja, toiminnan uudelleenjärjestelyä ja uutta roolia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tarveselvitys Nekalan koulun muuttamisesta kulttuurikäyttöön käynnistetään.

Valittujen kulttuuritilojen Rajaportin sauna, Hirvitalo, Kurpitsatalo ja Tahmelan huvila hallinnointimuutoksen valmistelu vuoden 2022 talousarvion kehykseen aloitetaan.​

Tilojen väliaikaiskäytön mallin kehittäminen kulttuurin palveluryhmän ja kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän yhteistyönä käynnistetään.

Päätös

Tarveselvitys Nekalan koulun muuttamisesta kulttuurikäyttöön käynnistetään.

Asemakaavamuutos Nekalan koulun tontin täydennysrakentamiseksi asumiskäyttöön käynnistetään.

Valittujen kulttuuritilojen Rajaportin sauna, Hirvitalo, Kurpitsatalo ja Tahmelan huvila hallinnointimuutoksen valmistelu vuoden 2022 talousarvion kehykseen aloitetaan.

Tilojen väliaikaiskäytön mallin kehittäminen kulttuurin palveluryhmän ja kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän yhteistyönä käynnistetään.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle, kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille sekä kehittämispäällikkö Jaakko Laurilalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian esittelijä konsernijohtaja Juha Yli-Rajala lisäsi päätösehdotukseensa uuden 2. ponnen, joka kuuluu seuraavasti: ”Asemakaavamuutos Nekalan koulun tontin täydennysrakentamiseksi asumiskäyttöön käynnistetään.”

Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Jaakko Stenhäll palasi kokoukseen esittelyn aikana.

Tiina Elovaara poistui kokouksesta.

Yrjö Schafeitel poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Jaakko Laurila, Niko Suoniemi, Teemu Alavenetmäki, Elise Pedersen, Pirkko Lindberg 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.