Kaupunginhallitus, kokous 8.3.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 94 Smart Tampere -ohjelman tilannekatsaus 2020, Digiohjelman loppuraportti 2017-2020 ja Puurakentamisen edistämisohjelman loppuraportti 2016-2020 (kehittämiskokousasia) 

TRE:1557/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi. sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Smart Tampere -ohjelma on kaupunginvaltuuston vuosille 2017-2021 käynnistämä strateginen kehitysohjelma, jonka tavoitteena on kehittää palveluja ja toimintatapoja digitalisaatiota hyödyntämällä, rakentaa yritysekosysteemejä ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Ohjelman tavoitteena on, että vuonna 2021 Tampereella toimii elinvoimainen älykkään ja kestävän kaupungin ekosysteemi, jossa jäsenet toimivat aktiivisesti ja tuottavat arvoa.

Koko ohjelman johtajana toimii elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja. Ekosysteemiohjelman toteuttaja on Business Tampere Oy, mikä mahdollistaa läheisen yhteistyön muun elinkeinopolitiikan ja yritysten kanssa. Kestävä Tampere 2030 -ohjelman toteutus on kaupunkiympäristön palvelualueen kestävä kaupunki -palveluryhmässä, mikä mahdollistaa hiilineutraaliustoimien liittymisen kaupunkisuunnitteluun ja -rakentamiseen. Kullakin osaohjelmalla on oma ohjausryhmänsä ja lisäksi koko ohjelmalla on yhteinen johto- ja neuvonantajaryhmä.

Smart Tampere -ohjelma on edennyt syksyllä 2018 hyväksytyn ohjelmasuunnitelman mukaisesti. Ohjelman tilannekatsauksessa arvioidaan osaohjelmittain (Ekosysteemiohjelma ja Kestävä Tampere 2030 -ohjelma), miten ne ovat edenneet ohjelmille asetettujen, tavoiteltavaa muutosta kuvaavien hyötytavoitteiden suuntaan. Etenemistä arvioidaan tavoitteille asetetuilla mittareilla sekä vuosittaisten talousarviotavoitteiden ja toimenpiteiden etenemisellä. Lisäksi tilannekatsauksessa nostetaan esiin osaohjelmien budjettien toteumat, ohjelmien haasteet ja riskit sekä painopisteet yleisellä tasolla vuodelle 2021. Digiohjelman tilannekatsauksen korvaa Digiohjelman loppuraportti 2017-2020.

Vuonna 2020 ekosysteemiohjelmassa jatkettiin yhteiskehittämistä mm. nopeiden kokeilujen prosessilla, missä hyödynnettiin sekä kaupunkia alustana sekä kaupungin kehityshankkeita. Kestävä Tampere 2030 -ohjelmassa jatkettiin hiilineutraalin rakentamisen, asumisen, liikkumisen ja energian tuotannon projekteja ja vakiinnutettiin niiden parhaita käytäntöjä. Kaupunginhallituksessa 28.11.2016 perustettu ja vuonna 2018 osaksi Kestävä Tampere-ohjelmaa sisällytetty Puurakentamisen edistämisohjelma päättyi. Yhteistyössä kaupungin eri yksiköiden kanssa valmisteltu Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartta hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 31.8.2020.

Nelivuotinen Digiohjelma päättyi suunnitellusti vuoden 2020 lopussa. Ohjelmassa edistettiin kaupungin palveluiden digitalisointia ja uusia työskentelytapoja nopeiden kokeiluiden, osaamisen kehittämisen ja toiminnan muutosprojektien avulla. Digipalveluiden kehittämisellä saatiin aikaan taloudellista vaikuttavuutta, onnistuneista paikallisista kokeiluista siirryttiin sujuvasti laajoihin kansallisesti rahoitettuihin muutoshankkeisiin, kaupungin osaamista kehitettiin monipuolisesti ja digipalveluiden kokonaistilanteen mittaamiseen kehitettiin mittaristo. Ohjelmassa luotu kokeilukulttuuri osoitti toimivuutensa, kun monimutkaisia ongelmia ratkottiin pala kerrallaan kokeilemalla. Korona-pandemia on opettanut konkreettisesti, että kaupungin digiratkaisuja voidaan ja pystytään hyödyntämään entistä laajemmin sekä kuntalaisten palveluissa, että sisäisessä toiminnassa. Kokemamme kriisi on kiihdyttänyt digiloikkaa ja olemme hyvällä polulla kohti kaupunkistrategiassa määriteltyä tavoitetta kaikki käyttävät ensisijaisesti digitaalisia palveluita.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Smart Tampere -ohjelman tilannekatsaus 2020, Digiohjelman loppuraportti 2017-2020 ja Puurakentamisen edistämisohjelman loppuraportti 2016-2020 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Seppo Haatajalle, projektiasiantuntija Merja Maijalalle, ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaalalle, kehityspäällikkö Laura Inhalle, tietohallintojohtaja Jarkko Oksalalle, johtaja Mikko Nurmiselle sekä tietohallintosuunnittelija Mia Vaelmalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Kalle Kiili liittyi kokoukseen.

Pekka Salmi saapui kokoukseen esittelyn aikana.

Jaakko Stenhäll poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Kari Kankaala, Jarkko Oksala, Seppo Haataja, Laura Inha, Mia Vaelma, Merja Maijala, Tiia Joki 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)