Yhdyskuntalautakunta, kokous 18.1.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 8 Pohjois-Tampereen yhdyskuntarakenteen seuranta 

TRE:7582/10.00.02/2021

Valmistelija

  • Hastio Pia, Yleiskaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio, puh. 040 801 6917, kaavoitusarkkitehti Anna-Maria Niilo-Rämä, puh. 040 355 9907 ja johtava erikoissuunnittelija Ulla Lautaoja, puh. 040 171 5459, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Pohjois-Tampereen strategisen yleiskaavan 19.4.2021 § 53. Strateginen yleiskaava osoittaa alueen maankäytön tulevaisuuden linjaukset. Kaava mahdollistaa aikaisempaa enemmän uutta asuntorakentamista, elinkeino­elämän kehittämistä sekä sallivamman periaat­teen hakea päätöstä loma-asunnon käyttötarkoi­tuksen muuttamiseksi vakituiseen asumiseen. Päätöksestä on valitettu, joten kaava ei ole vielä lainvoimainen. Kaavan valmisteluvaiheessa 24.8.2020 kaupunginhallitus hyväksyi alueen jatkotyöskentelyä ohjaavan ponnen, jonka mukaan Kylien ja maaseutuvyöhykkeiden kehittämistarvetta tarkastellaan valtuustokausittain vuorovaikutuksessa paikallisten asukkaiden ja maaseutuasumisesta kiinnostuneiden kanssa. Pohjoisen Tampereen rakentumisen tilannetta seurataan ja siitä raportoidaan yhdyskuntalautakunnalle vuosittain. Ponnen perusteella yleiskaava täydennettiin yleismääräyksellä: Yhdyskuntarakennetta ja sen kehitystä kuvaavan vuosittaisen raportoinnin perusteella arvioidaan tarve aluekohtaisten tarkempien selvitysten tai suunnitelmien käynnistämiselle. Alueelle tavoiteltua rakentamista ja muun muassa siitä johtuvaa asukasmäärän kehitystä on etukäteen vaikea arvioida, sillä alue on pääosin yksityisessä omistuksessa ja rakentamistarve pohjautuu kaupungista riippumattomaan kysyntään.

Seurantaraportissa esitetään väestön, rakentamisen ja palvelujen nykytilaa ja viimeaikaista kehitystä sekä lukuina että sijainteina kartalla. Alueen vakituinen asuminen ja uudisrakentaminen painottuvat Kämmenniemen ympäristöön ja sen eteläpuolisille alueille. Vaikka pohjoisen suuralueen asukasmäärä on viimeisen vuoden aikana hieman kasvanut, on se kuitenkin vuodesta 2015 laskenut peräti 4,0 %, kun samalla aikajaksolla koko kaupungin asukasmäärä on kasvanut 9 %. Erityisesti alle 7-vuotiaiden osuus pohjoisella alueella on vähentynyt.

Vuosittain on valmistunut keskimäärin 10 uutta asuinrakennusta, 14 lomarakennusta ja 1 elinkeinotoimintaa palveleva rakennus. Alueelle on myönnetty vuosittain keskimäärin 79 rakennuslupaa, joista uudisrakentamista koskevia lupia asuinrakennuksille on 11 kpl ja vapaa-ajan rakennuksille 19 kpl. Suunnittelutarveharkinta- ja poikkeamispäätöksiä on myönnetty vuosittain keskimäärin 19 kpl. Näistä loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksia vakituiseen asumiseen on ollut keskimäärin 5 kpl.

Koronapandemian vaikutus rakentamiseen ei ole vielä selkeästi nähtävissä. Rakentamisen määrässä on ollut pientä kasvua, mutta esimerkiksi rakennuslupia on haettu eniten vuonna 2019, ennen pandemian alkua. Palvelujen osalta päiväkotien lapsimäärässä on ollut kaupungin päiväkodeissa kasvua vuoteen 2020 verrattuna, yksityisellä puolella sen sijaan laskua. Koulujen oppilasmäärä Kämmenniemessä ja Terälahdessa on pysynyt lähes samana vuoden 2020 oppilasmäärään verrattuna, Sorilassa oppilasmäärä on vähentynyt ja Tampereen kristillisessä koulussa lisääntynyt. Kämmenniemen terveysaseman asiakaskontaktien määrä vuonna 2020 on lisääntynyt edellisiin vuosiin verrattuna. Kotihoidon asiakkaita on vuonna 2021 ollut keskimäärin 45 kuukaudessa, asiakkaiden määrä on hieman laskenut viime vuosiin verrattuna.  

Pohjoisella alueella viime vuosina tapahtuneet muutokset väestömäärän kehityksessä ja uudisrakentamisessa eivät edellytä yleiskaavatyön tai muun tarkemman suunnittelun käynnistämistä lukuun ottamatta Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelman tavoitteita mm. Nurmi-Sorilan tarkemmasta suunnittelusta, Maisansalon kehittämisestä ja selvityksestä loma-asuntojen käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseen asumiseen.

Seuranta-aineiston kokoamisesta vastaa yleiskaavoitus-yksikkö. Raportti on nähtävillä yleiskaavan nettisivuilla osoitteessa www.tampere.fi/pohjoistampereenyleiskaava.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Pohjois-Tampereen yhdyskuntarakenteen seuranta 2017-2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Pia Hastio oli paikalla asiantuntijana ja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Teppo Rantanen, Lauri Savisaari, Taru Kuosmanen, Pia Hastio, Anna-Maria Niilo-Rämä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)