Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 105 Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman tavoitteet ja luonnon monimuotoisuusohjelman 2021-2030 tavoitteet (kehittämiskokousasia) 

TRE:1806/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Laura Inha, puh. 040 801 6035, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman luonnos

Hiilineutraaleja tekoja on yksi kolmesta valtuustokauden uudesta kehitysohjelma-aihiosta. Hiilineutraaleja tekoja -ohjelman tavoitteena on edistää Tampereen asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti hiilineutraalia ja ilmastokestävää yhteiskuntaa. Ohjelmassa keskitytään asukkaiden liikkumis- ja kulutustottumusten muutokseen sekä yritysyhteistyöhön ja kiertotalouden edistämiseen. Lisäksi ohjelman kautta raportoidaan Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan ja luonnon monimuotoisuusohjelman toteutuksesta.

Ohjelmassa toimintatapojen muutosta edistetään esimerkiksi hyvin kohdennetuilla ja räätälöidyillä yhteistekemisen, markkinoinnin, viestinnän, tuuppauksen ja valintamuotoilun keinoilla. Toimenpiteiden kohdentamisessa hyödynnetään olemassa olevaa ja tarpeen mukaan uutta, ohjelmassa kerättävää dataa liikkumisen ja kuluttamisen tottumuksista ja tarpeista. Kiertotalouden edistämisen toimintasuunnitelma tarkentuu kaupunkikonsernin kiertotaloussuunnitelmassa, joka valmistuu huhtikuussa 2022.

Ohjelmaan rekrytoidaan mm. ohjelmapäällikkö. Ohjelmaa suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä kaupungin yksiköiden, tutkimusyhteisöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.

Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelma 2021-2030 (LUMO-ohjelma)

Luonnon monimuotoisuusohjelma on valmisteltu kahdessa vaiheessa vuosien 2020-2021 aikana. Ohjelman tavoitteet hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa 24.8.2020. Ohjelman toimenpiteitä on tämän jälkeen valmisteltu yhdessä Tampereen kaupungin eri hallintokuntien kanssa. Ohjelman luonnoksessa on esitetty keskeiset toimenpiteet, joilla kaupunki pyrkii turvaamaan ja parantamaan luonnon monimuotoisuutta Tampereella. LUMO-ohjelma toteutetaan osana Hiilineutraalit teot -ohjelmaa.

Ohjelman kukin kaupunginhallituksen hyväksymä tavoite on nyt jaettu kahdesta neljään toiminnan kannalta keskeiseen painopisteeseen, joiden alle toimenpiteet on ryhmitelty. Lisäksi omana kokonaisuutenaan on Luontopääoman ja luontotiedon hallinnan työkalut -kokonaisuus, joka kytkeytyy kiinteästi kaikkien ohjelman tavoitteiden seurantaan ja ohjaamiseen. Toimenpiteitä on yhteensä 112 kappaletta ja niitä päivitetään tarvittaessa ohjelmakaudella. Toimenpiteiden kustannusarviot esitetään toiminnan painopisteittäin, ei yksittäisille toimenpiteille. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hiilineutraalit teot -kehitysohjelman tavoitteet hyväksytään.

Luonnon monimuotoisuusohjelman 2021-2030 tarkennetut tavoitteet hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaalalle, kehityspäällikkö Laura Inhalle sekä ympäristöpäällikkö Kati Skipparille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Lassi Kaleva teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:

"Energiatilanteemme Tampereella on muuttunut täysin. Hiilineutraalisuustavoitteiden sijaan Tampereen tulee edistää energiaomavaraisuutta lisäämällä merkittävästi puun ja etenkin turpeen käyttöä voimalaitoksissaan. Tampereen tulee tehdä vahvaa edunvalvontaa maan hallituksen suuntaan tavoitteenaan turpeen päästöoikeusmaksun ja turpeen veron poistaminen." Aarne Raevaara kannatti ehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, josta oli äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kalevan toivomusponsiehdotus JAA, ehdotuksen hylkääminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Kalevan toivomusponsi hylättiin äänin 11-2.

Arttu Vuori poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Äänestystulokset

  • Jaa 2 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Lassi Kaleva

  • Ei 11 kpl 85%

    Milka Hanhela, Lauri Lyly, Aila Dundar-Järvinen, Sofia Julin, Jouni Markkanen, Anne-Mari Jussila, Anna-Kaisa Ikonen, Sari Tanus, Jaakko Stenhäll, Kalervo Kummola, Brigita Krasniqi

Tiedoksi

Laura Inha, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)