Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 108 Ottolainauksen ja sijoitustoiminnan vuosiraportit 2021 

TRE:1949/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan valtuusto päättää varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista. Kaupunginvaltuusto on 16.9.2019 § 140 hyväksynyt rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteet. Ottolainoista ja sijoituksista raportoidaan normaalirytmillä talousraportoinnin yhteydessä ja lisäksi kerran vuodessa yksityiskohtaisemmin kaupunginhallitukselle.

Toiminnassa on noudatettu valtuuston hyväksymiä rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteita sekä konsernijohtajan hyväksymiä vuosisuunnitelmia. Sijoitussuunnitelmaa laadittaessa odotukset vuoden 2021 tuotoille olivat varovaisen positiiviset. Massiivisilla keskuspankkien arvopaperiostoilla saatiin aikaiseksi sekä Yhdysvaltain että Euroopan markkinoille erinomaisia tuottoja. Myös yritysten vahvat tulokset tukivat osakemarkkinoiden kohoamista. Vuoden lopussa kaupungin sijoitusten määrä oli 34,3 milj. euroa ja vuoden tuotoksi muodostui 17,6 prosenttia.

Euroalueen korot olivat keskuspankin päättämien 1 850 mrd. euron suuruisten arvopapereiden osto-ohjelmien myötä erittäin matalalla lähes koko vuoden 2021, kunnes aivan vuoden lopulla markkinat alkoivat haastamaan Euroopan keskuspankin näkemystä inflaation väliaikaisuudesta ja korot lähtivät selvään nousuun. Euribor-korkoihin tämä ei vielä vaikuttanut.

Rahoitustoimintaa on niin ikään harjoitettu valtuuston hyväksymien periaatteiden ja konsernijohtajan hyväksymän lainanottosuunnitelman mukaisesti. Vuonna 2021 kaupungin lainamäärä laski täysin ennakko-odotusten vastaisesti edellisvuoteen verrattuna 24 milj. euroa ja tasevelkaa oli vuoden päättyessä yhteensä 891 milj. euroa. Yhdessä 103 milj. euron suuruisten rahoitusleasing-vastuiden kanssa korollisen vieraan pääoman määrä oli 994 milj. euroa. Korolliselle vieraalle pääomalle laskettu kokonaiskorko, huomioiden viitekorot, marginaalit ja suojauskustannukset, oli viime vuonna noin 1,6 prosenttia. Vuoden päättyessä lainojen suojausaste oli 60 prosenttia, eli euribor-korkojen muutokset vaikuttavat lähitulevaisuudessa kaupungin korkomenoihin noin 40 prosentin painolla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Ottolainauksen ja sijoitustoiminnan vuosiraportit 2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)