Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 16.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 35 Katsaus vuoden 2021 kuntalaisaloitteisiin 

TRE:442/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintokoordinaattori Arja Kekäläinen, puh. 050 555 9467, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen,​ puh. 040 142 4654,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön 145 §:n mukaan lautakunnan tehtäväalueella tehdyistä kaupungin asukkaiden aloitteista on esitettävä tiedot asianomaiselle lautakunnalle sen päättämällä tavalla. Samalla lautakunta toteaa, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 2.9.2021 § 72, että lautakunnalle on esitettävä maaliskuun loppuun mennessä selvitys sen toimivaltaan kuuluvista edellisenä vuonna tehdyistä kaupungin asukkaiden aloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. 

Vuonna 2021 joukkoliikennelautakunnan tehtäväalueella tehdyt, lautakunnan toimivaltaan kuuluvat kuntalaisaloitteet:

Muotialan Kotilinnan asukkaiden kuntalaisaloitteessa (TRE:6918/08.01.01/2021) oli toive toteuttaa joukkoliikenne- tai palveluliikenneyhteys Muotialantieltä, Muotialan Kotilinnan kohdalta Tampereen keskustaan. Joukkoliikennelautakunta käsitteli kuntalaisaloitteen 10.11.2021 § 96. Lautakunnan vastauksessa kerrotaan Muotialan alueen reittisuunnittelun perusteista. Vastauksessa todettiin myös, että nykyisellä reitityksellään ja aikataulullaan pali-linjalla 3 ei pystytä järjestämään yhteyttä Sokokselle. Kesäisin yhteys pali-linjalla 3 järjestyy tällä hetkellä Tammelantorille. Mikäli nykyisellä pali-linjalla 3 haluttaisiin järjestää yhteys keskustaan ympäri vuoden, vaatisi tämä erillisrahoituksen, johon ei Tuomi Logistikka Oy:n palvelun tilaajalla tai Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteellä ole varattua rahoitusta.

Ali-Huikkaantie 15 asukkaiden vetoomuksessa (kuntalaisaloite) esitettiin linjareitin 80 säilyttämistä, etenkin Ali-Huikkaantie 21/24 pysäkeille. Joukkoliikennelautakunta käsitteli vetoomuksen 10.11.2021 § 97. Lautakunnan vastauksessa kerrottiin Irjalan-Takahuhdin alueen reittisuunnittelun perusteista. Vastauksessa todettiin, että yksittäisen palautteen pohjalta tehdään aina arviointi muutoksen vaikutuksista muihin matkustustarpeisiin ja haetaan mahdollisimman laajaa joukkoa palveleva kompromissi. Kaikki linjastosta tulleet palautteet, vetoomukset ja aloitteet luokitellaan yhdessä linjojen matkustajamäärän kanssa, ja ne tuodaan joukkoliikenteen kesäkauden 2022 ja talvikauden 2022–2023 päätöksenteon tueksi.

Vetoomus ja kuntalaisaloite on käsitelty loppuun.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Katsaus kuntalaisaloitteisiin merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)