Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 16.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 30 Joukkoliikenteen läntinen linjastosuunnittelu - linjastosuunnittelun aikataulu  

TRE:1358/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija
  • Häyrynen Juha-Pekka, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi ja suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen, puh. 050 552 6124, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudun joukkoliikenne (Nysse) käynnistää kevään 2022 aikana seudun läntisen alueen (Länsi-Tampere ja Ylöjärvi) linjastosuunnittelun ratikan 2. vaiheen Lentävänniemen ja Pyynikintorin välisen liikennöinnin käynnistyessä vuonna 2024. 

Läntinen linjastosuunnittelu käynnistetään yhdessä Nyssen asiakkaiden ja joukkoliikennelautakunnan jäsenten kanssa keväällä määrittelemällä linjaston suunnitteluperiaatteet sekä asettamalla tavoitteet linjastosuunnittelulle. Kevään 2022 aikana käynnistetään myös alueen asukkaille liikkumiskysely, jolla halutaan kartoittaa joukkoliikenteen liikkumistottumuksia. Suunnitteluperiaatteet ja linjastotavoitteet on tarkoitus hyväksyttää Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan loppukevään 2022 kokouksessa.  

Suunnitteluperiaatteiden, linjaston tavoitteiden sekä liikkumiskyselyn jälkeen linjastosta julkaistaan alkukesästä 2022 ensimmäinen luonnos asiakkaiden kommentointiin. Ensimmäistä luonnosta on tavoitteena pitää Nyssen nettisivuilla avoimena ja mahdollistaa kommentointi koko kesän ajan. Syksyllä 2022 julkaistaan vaihtoehtoinen suunnitelma kommentoinnin pohjalta, ja tästä suunnitelmasta tullaan keräämään asiakkailta kommentteja. Tavoitteena on valmistella myös lausuntopyynnöt muun muassa Ylöjärvelle ja muille merkittäville viranomaisille ja toimijoille. Loppuvuodesta 2022 lausuntopyyntöjen ja kommentoinnin pohjalta on tavoitteena saada jo hyvin valmis suunnitelma. Lopullinen suunnitelma tuodaan päätettäväksi Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle alkuvuonna 2023. 

Suunnitteluprossissa on tarkoituksena osallistaa Nyssen matkustajien eri käyttäjäryhmät mahdollisimman hyvin osaksi suunnitteluprosessia. Pääpaino vuorovaikutuksessa on verkossa, sillä jo Linjasto 2021 -suunnittelussa saimme valtavasti kommentteja verkkosivujen kautta toteutetussa kommentointimahdollisuudessa. Tarpeen mukaan Nysse toteuttaa Tampereen kaupungin ja Ylöjärven osalta erilaisia asiakastilaisuuksia, joissa joko pienryhmissä tai isommassa tilaisuudessa pystyy ottamaan kantaa linjastosuunnitteluun. Linjastosuunnittelussa halutaan osallistaa eri käyttäjäryhmät ja heidän kanssaan halutaan keskustelevaa ja vuoropuheluun perustuvaa osallistamista. 

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan linjastopäätöksen jälkeen Nysse käynnistää neuvottelut liikennöitsijöiden kanssa tulevasta liikennöintikokonaisuudesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Merkitään tiedoksi Nyssen läntisen linjaston aikataulusuunnitelma ja työn käynnistäminen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Leena Huhtala oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Rasmus Nousiainen, Nokian kaupunki, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan Kunta/Antti Reinikka, Vesilahden kunta/Kati Paunonen, Ylöjärven kaupunki/Essi Jokinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)