Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 25.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 103 Omistajan ennakkokanta Tampereen Särkänniemi Oy:n tytäryhtiön perustamiselle ja uudelle yhtiörakenteelle sekä Tampereen Särkänniemi Oy:n yhtiöjärjestyksen muuttaminen 

TRE:4160/00.01.02/2021

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Ville Taivassalo,​ puh. 041 730 5437,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Tampereen Särkänniemi Oy:n toiminnan kehittämistä on käsitelty kaupunginhallituksen konsernijaostossa tiiviisti vuosien 2020-2022 aikana. Yhtiön toiminnan kehityssuunnitelmat ovat kytkeytyneet etenkin pidemmällä aikavälillä kiinteästi koko Särkänniemen alueen kehittämiseen. Alueen asemakaavamuutokseen nro 8663 liittyvä kaupungin ja Särkänniemi Oy:n välinen yhteistyösopimus laadittiin ennen asemakaavoituksen käynnistymistä ja se hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 25.6.2018 § 298. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.4.2022 § 58 asemakaavaehdotuksen nro 8663. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen, eikä asemakaava ole lainvoimainen.

Tampereen Särkänniemi Oy:n toiminnan ja Särkänniemen alueen kehittämistä sekä Särkänniemen elämysalueen kehittämisen periaatteita käsiteltiin syksyllä 2021 kaupungin luottamuselimissä, kaupunginhallituksen konsernijaostossa 28.9.2021 § 98, kaupunginhallituksessa 11.10.2021 § 470 ja kaupunginvaltuustossa 25.10.2021 § 172. Kaupunginvaltuusto päätti, että asian valmistelua jatketaan esitetyin periaattein.

Hankkeen ytimenä on yhtiön esitys Särkänniemen asemakaavan toteutusmallista. Konsernijaosto hyväksyi konserniohjeen mukaisena ennakkokantana yhtiön esittä/män kehittämissuunnitelman sekä siihen liittyvät oman pääoman sijoitukset, yhtiön lainanoton ja investoinnit. Konsernijaosto päätti samassa yhteydessä, että yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon tehtävän sijoituksen tarkka summa sekä yhtiöjärjestykseen ja yhtiörakenteeseen tehtävistä muutoksista päätetään myöhemmin.

Tampereen Särkänniemi Oy on markkinoilla toimiva yhtiö ja kaupungin on huomioitava tämä päätöksenteon eri vaiheissa. Yhtiön esitys kaupungille sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon tehtävän sijoituksen tarkasta summasta tapahtuu siinä vaiheessa, kun yhtiö on päivittänyt hankkeen taloudelliset laskelmat vastaamaan tarkentunutta hankekokonaisuutta ja mm. toimintaympäristöön ja riskeihin kohdistuneita muutoksia ja näkymiä. Tässä vaiheessa kaupungin päätöksentekoa varten saadaan myös ulkopuoliset arviot hankkeeseen liittyvän pääomituksen ja kiinteistökaupan markkinaehtoisuudesta. Yhtiö arvioi pääomitusesityksen olevan valmis kaupungin luottamuselinten käsittelyä varten joulukuusta 2022 lukien.

Hankkeen edistämiseksi Tampereen Särkänniemi Oy hakee konsernijaostolta omistajan ennakkokantaa Särkänniemen Kehitys Oy nimisen tytäryhtiön perustamiseksi (yhtiörakenteeseen tehtävät muutokset). Särkänniemen Kehitys Oy:n toimialana olisi kiinteistökehitykseen sekä kiinteistöjen omistamiseen ja vuokraukseen perustuvan liiketoiminnan harjoittaminen. Särkänniemen Kehitys Oy voisi myös perustaa kiinteistöosakeyhtiöitä, jotka hallinnoisivat alueen kiinteistöjä ja kehityshankkeita. Perustamisvaiheen pääomituksesta, muista kustannuksista sekä mm. hallituksen jäsenten valinnoista vastaisi Tampereen Särkänniemi Oy, yhtiön liitemateriaalissa esittämin periaattein. Luonnos Särkänniemen Kehitys Oy:n yhtiöjärjestyksestä on liitteenä konsernijaostolle tiedoksi.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kaupungin hallintosäännön perusteella yhtiöjärjestysten hyväksymisestä ja niiden muutoksista. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden yhtiöjärjestysten uudistamisesta 23.2.2021 § 16. Tarkoituksena on uudistaa, yhdenmukaistaa ja modernisoida tytäryhtiöiden yhtiöjärjestykset yhtiökohtaisesti kevään 2021 varsinaisista yhtiökokouksista alkaen.

Tampereen Särkänniemi Oy:n yhtiöjärjestyksen uudistaminen on aikataulutettu yhtiön kehityshankkeeseen liittyvän yhtiörakenteen uudistamiseen. Tässä vaiheessa yhtiön kehityshankkeen etenemistä on tarkoituksenmukaista muuttaa yhtiöjärjestys konsernijaoston hyväksymään yhtiöjärjestysmalliin perustuvaksi. Yhtiöjärjestys on valmisteltu omistajaohjaus- ja lakiyksikössä sekä yhteistyössä yhtiön kanssa.

Uuden yhtiöjärjestyksen oleellisemmat eroavaisuudet yhtiöjärjestysmallipohjaan sekä muutokset ja vaikutukset ovat perusteluineen seuraavat:

3 §:ssä yhtiön toimialapykälää tarkennetaan ja nykyaikaistetaan elämysteollisuus-termillä sekä lisätään erillisenä kohtana: ”Yhtiö voi liiketoimintaansa liittyen omistaa osakkeita ja kiinteistöjä sekä harjoittaa kiinteistökehitystä.”  

4 §:ssä poistetaan nykyisen yhtiöjärjestyksen enimmäispääomaa koskeva muotoilu sekä siihen liittyvät vähimmäispääoman ja enimmäispääoman välille kohdistuvat rajoitteet. Samoin nykyisen yhtiöjärjestyksen osakkeiden nimellisarvoa koskeva kirjaus poistetaan.

9 §:ssä yhtiön tilikausi pidetään ennallaan (2.1.-1.1.), eikä siirrytä tavanomaiseen kalenterivuotta (1.1.-31.12.) koskevaan tilikauteen. Yhtiö on selvittänyt tilintarkastajansa ja ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa tilikauden muuttamista koskevia vaikutuksia. Yhtiön tilikauteen ei esitetä tässä vaiheessa muutoksia, koska kalenterivuotta koskevaan tilikauteen siirtyminen tarkoittaisi yhtiölle kertaluonteisia merkittäviä lisäkustannuksia.

Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä ja hallituksen puheenjohtaja Juhana Suoniemi esittelevät kehityshankkeen tilannekatsauksen kokouksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen Särkänniemi Oy:n toiminnan ja Särkänniemen alueen kehittämisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Konserniohjeen mukaisena omistajan ennakkokantana hyväksytään Särkänniemen Kehitys Oy:n perustaminen ja yhtiörakenne.

Tampereen Särkänniemi Oy:n yhtiöjärjestyksen muutokset hyväksytään.

Päätös annetaan kuntalain 46 §:n tarkoittamana ohjeena kaupungin edustajalle yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälälle, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juhana Suoniemelle, kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille ja hankejohtaja Tero Tenhuselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Puheenjohtaja Lauri Lyly päätti 7 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo, Tero Tenhunen, Virpi Ekholm, Teppo Rantanen, Jyri Nuojua, Tampereen Särkänniemi Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.