Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 25.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 102 Tytäryhtiöiden omistajastrategiat 

TRE:5934/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Omistajastrategiasta päättäminen ja strategian toteutusta tukevan hallituksen nimittäminen ovat osakkeenomistajan keskeisiä työkaluja. Kaupunginhallituksen konsernijaosto, ja aikaisemmin liiketoimintajaosto, on päättänyt yhtiökohtaisista omistajastrategioista muutaman vuoden välein ja hallituskokoonpanot tarkistetaan käytännössä joka vuosi. Konsernijaosto käsitteli kokouksissaan 6.9.2022 ja 11.10.2022 yhteensä 16 keskeisen tytäryhtiön omistajastrategioita, jotka nyt esitetään päätettäviksi.

Omistajastrategian tavoitteena on muodostaa näkemys yhtiöomistusten strategisista tavoitteista ja kehittämisvisioista pidemmällä aikavälillä. Omistajastrategiassa muodostetaan näkemys yhtiöomistusten asemoinneista sekä linjataan omistaja-arvoa kasvattavia ja omistukseen liittyviä toimenpiteitä. Kaupunkikonsernin merkitys korostuu johtamisessa entisestään, kun vuodenvaihteen jälkeen yhtiömuotoinen toiminta on entistä suurempi osa kaupunkikokonaisuutta. Siksi konsernijohtamiselta ja omistajaohjaukselta edellytetään entistä strategisempaa ja aktiivisempaa roolia. Pohjimmiltaan omistajastrategiassa on kysymys siitä, miten julkinen omistaja saa parhaan hyödyn omistuksestaan ja miten varmistetaan se, että tytäryhtiön toiminta suuntautuu kaupungin strategisen tahtotilan suuntaan.

Omistajastrategia luo pohjan omistajaohjauksen arjen työlle sekä suuntaa myös talousarvion tavoiteasetantaa. Tavoitteena on, että kaikkien tytäryhtiöiden osalta omistajastrategia päivitetään vähintään kerran valtuustokaudessa ja muutoin tarvittaessa yhtiön liiketaloudellisen aseman muuttuessa. Omistajastrategioita käsiteltiin ja niistä päätettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran kaupunginhallituksen liiketoimintajaostossa vuonna 2015. Sen jälkeen strategiakierroksia on ollut kaksi, joten nyt ollaan päättämässä omistajastrategioista neljännen kerran.  

Omistajaohjaus kertoo kunkin tytäryhtiön hallitukselle omistajastrategian sellaiset keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet, jotka suuntaavat hallituksen työtä ja edesauttavat yhtiön liiketoimintastrategian laadintaa.

Konsernijaoston käsittelemät omistajastrategiat ovat esityksen liitteenä ja ne ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 17-kohdan perusteella.

Hallintosäännön mukaan konsernijaosto päättää tytäryhteisöjen ja osakkuusyhtiöiden omistajaohjauksen perustana olevista omistajastrategioista valtuuston hyväksymään kaupunkistrategiaan ja omistajaohjauksen periaatteisiin pohjautuen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Liitteenä olevat Tampereen kaupungin kuudentoista tytäryhtiön omistajastrategiat hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Esteellisiä ilmoittivat olevansa Olga Haapa-aho Tullinkulman Työterveys Oy:n ja Pirkanmaan Voimia Oy:n osalta Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen jäsenyyden vuoksi, Yrjö Schafeitel Tullinkulman Työterveys Oy:n osalta PSHP:n hallituksen jäsenyyden vuoksi ja Vilhartti Hanhilahti Finnpark Oy:n osalta. Esteellisyydet todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella. Haapa-aho, Schafeitel ja Hanhilahti poistuivat kokouksesta kyseisten yhtiöiden asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Sami Suojanen, Ville Taivassalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.