Kaupunginvaltuusto, kokous 14.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 170 Vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelman hyväksyminen sekä talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuustoaloitteet ja talousarvioon liittyvät asiat 

TRE:875/02.02.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi
Linnamaa Reija, Strategiajohtaja, Reija.Linnamaa@tampere.fi

Perustelut

Talousarvion rakenne ja sisältö

Kuntalain 14 §:n mukaan valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Kuntalain 110 §:ssä on kunnan talousarviosta säädetty seuraavaa:

’Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan.

Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.’

Ehdotus kaupungin vuoden 2023 talousarvioksi ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelmaksi on laadittu ottaen soveltuvin osin huomioon talousarvion laadintaa koskevat säännökset ja ohjeet.

Tampereen kaupungin talousarvio koostuu seuraavista osista: yleiset lähtökohdat, käyttötalousosa ja investoinnit yksiköittäin, laskelmat sekä liitteet.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen uudistus (sote-uudistus)

Sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisvastuu ja niiden kustannukset siirretään kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Rahoituksen siirto toteutetaan vähentämällä kunnilta peruspalvelujen valtionosuuksia, kunnallisveroa, kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta sekä veroperustemuutoksista johtuvien verotulomenetysten korvausta. Kuntien verotulojen vähentämistä vastaavasti korotetaan valtion ansiotuloverotusta ja valtion osuutta yhteisöveron tuotosta.

Kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan 12,64 prosenttiyksiköllä. Kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta pienennetään yhdellä kolmasosalla ja valtion osuutta kasvatetaan vastaavasti. Kuntien verotulot pienenevät uudistuksessa noin 14 mrd. euroa. Peruspalvelujen valtionosuuksia siirretään uudistuksessa kunnilta valtiolle 5,3 mrd. euroa.

Talousarvio 2023

Vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelun lähtökohdat muodostavat Tampereen strategia 2030, pormestari Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelma, kaupungin vuoden 2021 tilinpäätös ja vuoden 2022 talousarvion toteumaennuste sekä vuosia 2022–2026 koskevat taloudelliset ennusteet.

Tuloperusteet ja tilikauden tulos

Tampereen vuoden 2023 talousarvio on valmisteltu uuden 7,61 tuloveroprosentin ja nykyisten kiinteistöveroprosenttien mukaan.

Verotulot vähenevät ensi vuonna 547 milj. euroa (46,5 prosenttia) vuoden 2022 toteumaennusteesta sote-uudistuksen vaikutuksesta. Kunnallisverotuloja arvioidaan kertyvän 441,5 milj. euroa, kiinteistöverotuloja 98,5 milj. euroa ja yhteisöverotuloja 90,0 milj. euroa. Valtionosuudet vähenevät 309,6 milj. euroa.

Kokonaisuudessaan verorahoitus (verotulot ja valtionosuudet) vähenee vuoden 2022 ennusteeseen verrattuna noin 857 milj. euroa.

Talousarviossa koko kaupungin yhteenlasketut nettomenot vähenevät vuoden 2022 tilinpäätösennusteeseen verrattuna 819 milj. euroa. Pysyvien vastaavien myyntivoittoja ja maankäyttösopimuskorvauksia arvioidaan kertyvän 21,9 milj. euroa.

Vuoden 2023 talousarvion vuosikate on 126,9 milj. euroa ja tilikauden tulos on 0. Vuosikate kattaa 100 prosenttia suunnitelman mukaisista poistoista.

Investoinnit

Kaupungin ja liikelaitosten yhteenlasketut ulkoiset bruttoinvestoinnit ovat 226,6 milj. euroa ja nettoinvestoinnit 222,2 milj. euroa. Toiminnan ja investointien rahavirta on talousarviossa 86,2 milj. euroa negatiivinen. Investointien tulorahoitusprosentti on 57.

Suurimmat investointimenot (netto) ovat talonrakennushankkeiden 109,6 milj. euron, yhdyskuntalautakunnan 50 milj. euron, Tampereen Vesi Liikelaitoksen 18 milj. euron sekä asunto- ja kiinteistölautakunnan 14,7 milj. euron vesi- ja maa-alueiden investoinnit. Viiden tähden keskustan kehitysohjelman investointeihin varataan 9,2 milj. euroa.

Lainamäärä

Ensi vuonna kaupungin korollisen velan ei arvioida kasvavan lainkaan, jos kaupungin kiinteistöomaisuuden myynnit toteutuvat suunnitellusti. Asukaskohtaisen lainamäärän arvioidaan laskevan ensi vuonna 3 728 euroon. Kaupungin kasvun edellyttämien suurten investointitarpeiden vuoksi paine kaupungin lainamäärän kasvuun kuitenkin jatkuu lähivuosina.

Toiminnan tavoitteet

Tampereen strategia Tekemisen kaupunki hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 15.11.2021. Strategia valmisteltiin Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelman 2021–2025 pohjalta. Vuosi 2023 on strategian toinen toteutusvuosi.

Talousarvion 2023 toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategian valtuustokauden tavoitteisiin. Talousarviossa tavoitteita asetetaan kaupunkitasoisesti sekä erikseen lautakunnille, liikelaitoksille ja konserniyhteisöille. Tampereen strategia ohjaa myös liikelaitosten ja konserniyhteisöjen tavoitteiden asettamista.

Tavoitteita asetetaan lähtökohtaisesti toiminnan vaikuttavuudelle ja tuloksille, ja niissä tähdätään selkeään mitattavuuteen. Tavoitteiden luonteesta johtuen niiden asettamisessa pyritään teemalliseen jatkumoon. Talousarvioon 2023 valmistelluista tavoitteista suurin osa on samansuuntaisia kuin vuoden 2022 tavoitteet. Uusia vuodelle 2023 kohdistuvia tavoitteita on valmisteltu mm. nuorten ja aikuisten päihteiden käyttöön, kiusaamiseen, yksinäisyyteen, vaikuttamismahdollisuuksiin, asuinalueiden kehittämiseen sekä keskustan siisteyteen liittyen. Lisäksi osassa tavoitteissa tavoitetta on kohdennettu vuodelle 2023 uudelleen ja/tai tavoitetasoja on muutettu. Tällaisia tavoitteita on mm. yritystapahtumiin, lasten, nuorten ja aikuisten liikkumiseen, hyvinvointialueen käynnistymiseen sekä digitaalisten palvelujen kehittämiseen liittyen. Hyvinvointialueen käynnistyessä sosiaali- ja terveyslautakunnalle vuoden 2022 aikana kohdistut tavoitteet ovat asunnottomuuden vähentämiseen liittyvää tavoitetta lukuun ottamatta poistuneet.      

Tavoitteiden valmistelussa on pyritty huomioimaan talous- ja tuottavuusohjelman valmistelu, hyvinvointialueen käynnistyminen, koronapandemiasta elpyminen sekä Ukrainan sodan vaikutukset ja yleinen taloudellinen epävarmuus.

Strategian sisältöjä tarkennetaan lautakuntien ja kaupunginhallituksen alaiselle toiminnalle laadittavissa palvelusuunnitelmissa. Palvelusuunnitelmat laaditaan valtuustokaudelle 2022–2025. Palvelusuunnitelmien sisällöt tarkentuvat vuosisuunnitelmissa. Johtokunnat tarkentavat strategian sisältöjä vuosittain laadittavissa palvelu- ja vuosisuunnitelmissa.

Tavoitteet hyväksytään lopullisessa muodossaan osana talousarviota 14.11.2022.

Taloussuunnitelma 2023–2026

Talousarviokirjaan sisältyy taloussuunnitelma vuosille 2023–2026. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Taloussuunnitelma on laadittu karkealla tasolla. Investoinneista esitetään taloussuunnitelmakauden investoinnit sekä alustavat suunnitelmat vuosille 2027–2032. Suunnitelmat tarkentuvat tulevien vuosien taloussuunnitelmissa.

Vuosien 2024–2026 talouden suunnitteluun sisältyy poikkeuksellisen paljon epävarmuustekijöitä erityisesti valtionosuuksien ja verotulokehityksen osalta. Vuosina 2024–2026 tavoitteena on pitää nettomenojen vuotuinen kasvu verorahoituksen kasvua pienempänä, jotta tuloslaskelma saadaan nostetuksi ylijäämäiseksi.

Taloussuunnitelmavuosien kuntatalous on arvioiden mukaan kiristymässä huomattavasti. Vuoden 2022 aikana on valmisteltu erillinen talous- ja tuottavuusohjelma talouden hallitsemiseksi. Ohjelmassa on talouden analyysiosa ja esityksiä käytännön keinoiksi ja hankkeiksi talouden sopeuttamiseksi. Talouden analyysiosassa on arvioitu tehtyjä investointipanostuksia, soteuudistuksen vaikutuksia, kaupungin kasvun vaikutuksia sekä kaupungin palvelurakenteen kustannuksia. Toisessa osassa on esitetty käytännön keinoja ja hankkeita talouden nostamiseksi tasapainoon vuosina 2024-2026. Esitettyjä keinoja ja hankkeita ei toteuteta ilman erillispäätöksiä. Tavoitteena on hyödyntää esitettyjä keinoja ja hankkeita vuosien 2024-2026 taloussuunnittelussa.

Lähtökohtana taloussuunnitelmakauden toiminnan ja talouden suunnittelussa on, että pidättäydytään laajentamasta palvelujen määrää tai laatua kaupungin omilla päätöksillä. Liiallisen velkaantumisen estämiseksi taloussuunnitelmakaudella nostetaan tulorahoituksen tasoa suhteessa investointeihin.

Taloussuunnitelmakaudella palvelutarpeiden kasvu ja suuret investointitarpeet asettavat paineita kaupungin rahoitusaseman vakaana pitämiselle. Hyvinvointialueen perustamisen kaikkia talouteen kohdistuvia vaikutuksia verorahoitukseen ei ole tiedossa syksyllä 2022. Taloussuunnitelmakaudella tavoitteena on hidastaa menojen kasvuvauhtia talous- ja tuottavuusohjelman toimenpiteillä.

Kunnallisveron ja yhteisöveron tilitykset heilahtelevat taloussuunnitelmakaudella voimakkaasti sote-uudistuksen vaikutuksesta. Taloussuunnitelmakauden verotulojen ja valtionosuuksien arviointi onkin hyvin ongelmallista syksyllä 2022. Verotulot ja valtionosuudet putoavat sote-uudistuksen myötä vuonna 2023 voimakkaasti. Kunnallisverotilitykset vähenevät vielä 2024, mutta kääntyvät sen jälkeen reilun 2 prosentin kasvuun. Yhteisöverotilitykset putoavat 2024, jonka jälkeen yhteisöverotuoton arvioidaan kasvavan maltillisesti.

Kuntatalouden vuodesta 2023 arvioidaan tulevan hyvä, mutta sen jälkeen tilanne heikkenee merkittävästi. Valtiovarainministeriö arvioi syksyn 2022 Kuntatalousohjelmassa: ”Kuntatalouden menot pysyvät vuosina 2024–2026 hieman tuloja suurempina. Vuosikate riittää kattamaan poistot kaikkina tarkasteluvuosina painelaskelmassa. Kuntatalouden tilanne helpottuu sote-uudistuksen myötä nopeimmin kasvavien menojen siirtyessä pois kuntien vastuulta. Kuntatalouteen jää menojen ja tulojen välille rakenteellinen epätasapaino, joten tuottavuutta ja tehokkuutta lisäävien rakenteellisten uudistusten tarve säilyy sote-uudistuksen jälkeenkin.”

Valtiovarainministeriön arvion mukaan vuosina 2024–2026 kuntatalouden toimintamenot kasvavat keskimäärin 2,9 prosenttia vuodessa. Kuntien kustannuskehitystä kuvaavan peruspalvelujen hintaindeksin muutos on keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa.

Vuoden 2022 aikana on valmisteltu erillinen talous- ja tuottavuusohjelma talouden hallitsemiseksi. Laadittu ohjelma on kaksiosainen, jossa on sekä talouden analyysiosa että esityksiä käytännön keinoiksi ja hankkeiksi. Talouden analyysissä on arvioitu investointipanostuksia, soteuudistuksen vaikutuksia, kaupungin kasvun vaikutuksia sekä kaupungin palvelurakenteen kustannuksia. Toisessa osassa on esitetty käytännön keinoja ja hankkeita talouden nostamiseksi tasapainoon vuosina 2024–2026. Esitettyjä keinoja ja hankkeita ei toteuteta ilman erillispäätöksiä. Tavoitteena on kuitenkin hyödyntää esitettyjä keinoja ja hankkeita tulevien vuosien taloussuunnittelussa.

Kuntalain 110 §:n mukaan ’taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan.’ Tampereen kaupungin taseessa on edellisiltä tilikausilta kertyneitä ylijäämiä 593,672 milj. euroa.

Investoinnit 2023–2026

Taloussuunnitelmakauden investointitaso pysyy edelleen suurena. Kaupungin ja liikelaitosten yhteenlasketut nettoinvestoinnit nousevat taloussuunnitelmakaudella noin 951 milj. euroon. Keskimääräinen investointitaso on taloussuunnitelmakaudella 238 milj. euroa.

Taloussuunnitelmakauden suurimmat investointimenot ovat Talonrakennushankkeiden 448 milj. euron investoinnit ja Yhdyskuntalautakunnan 193 milj. euron investoinnit.

Korkean investointitason aiheuttamaa lisärahoitustarvetta katetaan osittain omistuksien uudelleenjärjestelyillä ja omaisuuden myynnillä. Omaisuuden myynnistä saatavia tuloja tulee ensisijaisesti kohdistaa suunniteltujen investointien omarahoitusosuuden vahvistamiseen ja velanottotarpeen vähentämiseen.

Lainamäärän kehitys 2023–2026

Lainamäärä on kasvamassa taloussuunnitelmakaudella 1,285 miljardiin euroon ja asukaskohtainen lainamäärä on nousemassa vuoden 2025 loppuun mennessä vajaaseen 5 000 euroon. Lainamäärän kasvu tulee kuitenkin todennäköisesti jäämään pienemmäksi, sillä kaikki investoinnit eivät toteudu suunnitellussa aikataulussa, joitain omistuksia järjestellään uudelleen investointien rahoittamiseksi ja jotain omaisuutta voidaan myydä sekä investointeja toteutetaan vaihtoehtoisilla rahoitusmalleilla. Talous- ja tuottavuusohjelman toimenpiteillä tavoitellaan taloussuunnitelmassa arvioitua parempaa vuosikatetta, jolloin lainamäärän kasvu jää nyt arvioitua pienemmäksi. Vuoden 2026 lopussa asukaskohtaisen lainamäärä olisi nousemassa ilman talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmaa noin 5 000 euroon.

Talousarviokirjan toimitus

Esitys vuoden 2023 talousarvioksi ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelmaksi on jaettu kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle 24.10.2022 talousarvion esittelytilaisuudessa sekä lähetetty postitse 25.10.2022.

Talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuustoaloitteet ja muut talousarvioon liittyvät asiat

Kaupunginvaltuusto on 26.9.2005 päättänyt, että aloitteiden käsittelyohjeistusta ja sen noudattamista tarkennetaan, jotta vastaukset aloitteisiin tulisivat nopeammassa tahdissa käsittelyyn. Päätöksen mukaan ’jos aloitteessa edellytetään määrärahaa, se käsitellään talousarvion yhteydessä’.

Lautakunnat ja johtokunnat ovat käsitelleet aloitteita tällaisina talousarvioaloitteina. Lisäksi joihinkin lauta- ja johtokunnille kuulumattomiin aloitteisiin on viranhaltijavastaukset. Aloitteet, tiivistelmä vastauksista sekä vastaukset kokonaisuudessaan on koottu liitteeksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Ikonen Anna-Kaisa, Pormestari, Anna-Kaisa.Ikonen@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelma hyväksytään.

Talousarvio sitoo valtuustoon ja muihin toimielimiin nähden Yleiset lähtökohdat -osan Talousarvion sitovuus -luvussa määriteltyjen sitovuussäännösten mukaisesti.

Konsernijohtajalle annetaan oikeus päättää organisaatiomuutoksiin liittyvien toimintojen ja niihin liittyvien määrärahojen siirroista.

Konsernijohtajalle tai hänen määräämälleen konsernihallinnon viranhaltijalle annetaan seuraavat oikeudet:

  • oikeus ottaa vuoden 2023 mahdollisiin muutettuihin talousarvioihin sisältyvä lainamäärä
  • oikeus ottaa vuoden 2023 aikana lyhytaikaisia lainoja 60 milj. euron määrään saakka maksuvalmiuden turvaamiseksi
  • oikeus myöntää lyhytaikaisia antolainoja konserniyhteisöille yhteensä enintään 30 milj. euron määrään saakka
  • oikeus konvertoida ja maksaa ennenaikaisesti takaisin kaupungin taseeseen sisältyviä ottolainoja.


Talousarvion liitetietoihin sisältyvät konserniyhteisöjen tavoitteet hyväksytään kuntalain 110 §:n tarkoittamiksi kuntakonsernin tavoitteiksi.

Laaditun talous- ja tuottavuusohjelman talousanalyysi ja toimenpide-esitykset merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon vuosien 2024–2026 taloussuunnitteluvalmistelussa.

Konsernihallinnon talousyksikkö oikeutetaan tekemään talousarvioasiakirjaan teknisluonteisia korjauksia ja tarkistuksia.

Vuoden 2023 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin liitteessä annetut vastaukset merkitään tiedoksi. Aloitteet eivät anna aihetta muihin kuin liitteessä mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Lauri Savisaarelle, johtaja Leena Viitasaarelle, johtaja Rantasen varahenkilö kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle, liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle sekä henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja
  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023–2026 taloussuunnitelma hyväksytään.

Talousarvio sitoo valtuustoon ja muihin toimielimiin nähden Yleiset lähtökohdat -osan Talousarvion sitovuus -luvussa määriteltyjen sitovuussäännösten mukaisesti.

Konsernijohtajalle annetaan oikeus päättää organisaatiomuutoksiin liittyvien toimintojen ja niihin liittyvien määrärahojen siirroista.

Konsernijohtajalle tai hänen määräämälleen konsernihallinnon viranhaltijalle annetaan seuraavat oikeudet:

  • oikeus ottaa vuoden 2023 mahdollisiin muutettuihin talousarvioihin sisältyvä lainamäärä
  • oikeus ottaa vuoden 2023 aikana lyhytaikaisia lainoja 60 milj. euron määrään saakka maksuvalmiuden turvaamiseksi
  • oikeus myöntää lyhytaikaisia antolainoja konserniyhteisöille yhteensä enintään 30 milj. euron määrään saakka
  • oikeus konvertoida ja maksaa ennenaikaisesti takaisin kaupungin taseeseen sisältyviä ottolainoja.


Talousarvion liitetietoihin sisältyvät konserniyhteisöjen tavoitteet hyväksytään kuntalain 110 §:n tarkoittamiksi kuntakonsernin tavoitteiksi.

Laaditun talous- ja tuottavuusohjelman talousanalyysi ja toimenpide-esitykset merkitään tiedoksi ja otetaan huomioon vuosien 2024–2026 taloussuunnitteluvalmistelussa.

Konsernihallinnon talousyksikkö oikeutetaan tekemään talousarvioasiakirjaan teknisluonteisia korjauksia ja tarkistuksia.

Vuoden 2023 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin liitteessä annetut vastaukset merkitään tiedoksi. Aloitteet eivät anna aihetta muihin kuin liitteessä mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

Perusopetus, sivu 60: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
"Haastavien koronavuosien jälkeen korostetaan lasten ja nuorten sekä henkilöstön laadukasta ja kiireetöntä kohtaamista. Koulujen toimintakulttuuristen toimintatapojen lisäksi laadukasta kohtaamista tuetaan vahvistamalla yhteisöllistä oppilashuoltoa ja kouluvalmentajamallia sekä lisäämällä resurssiopettajia ja tukiopetusta. Vahvistetaan alueellista tasa-arvoa huomioimalla myönteisen erityiskohtelun alueelliset tarpeet."

Kulttuuri, sivu 61: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Hyvinvointialueen kanssa luodaan käytännöt kulttuurihyvinvointipalvelujen tuottamiseen. Edistetään suunnitelmallisesti hyvinvointia ja terveyttä yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa, huomioiden myös ikääntyvän väestön ja omaishoitajien tarpeet.

Liikunta ja nuoriso, sivu 62: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Nykyisen palvelutason ylläpitämiseksi tarvitaan maksutulojen kasvattamista, koska kustannukset ovat kasvaneet yleisen hintatason nousun johdosta. Erityisesti puhtaanapidon-, työterveyshuollon-, ulkoisten ICT-palvelujen-, polttoaine- ja energiakustannukset ovat nousseet merkittävästi. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan olosuhdekustannukset eivät nouse, mutta aikuisten harrastustoiminnan olosuhdekustannukset nousevat merkittävästi, kohdentuen erityisesti uimahallipalveluihin. Erityisuimakortin hinnoittelussa huomioidaan pienituloisuus."

Liikunta ja nuoriso, sivu 62: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Sisä- ja ulkoliikunnan olosuhteilla sekä liikunnan ohjauksella mahdollistetaan asukkaiden omaehtoinen liikkuminen, seurojen yhteisöllistä harjoitus- ja kilpailutoimintaa sekä liikunnan ja kulttuurin tapahtumia. Ikääntyvän väestön liikuntamahdollisuuksia kehitetään toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja terveyden edistämiseksi huomioiden myös omaishoitajat.

Liikunta ja nuoriso, sivu 62, Lisäys kursivoidulla tekstillä:
 ” Vuonna 2022 uudet nuoriso-ohjaajien vakanssit mahdollistavat mm. mobilisoidun nuorisotilan ja digitaalisen nuorisotilan pysyvän toiminnan sekä yhdenvertaisuustyön kehittämisen ja liikuntamotivaattorin aktivoimaan nuoria koulupäivän jälkeiseen liikunnalliseen toimintaan vuonna 2023. Etsivä nuorisotyö siirtyy hyvinvointialueuudistuksen myötä osaksi nuorisotyön palveluita. Lähiöohjelman ja Me-talon toiminnan päättyessä Peltolammi-Multisilta -alueen asukastoiminnalle osoitetaan toimintojen jatkuvuuden turvaavat tilat yhteistyössä kaupungin ja alueen toimijoiden kanssa."

Asuminen, sivu 74: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Kohdennamme työtämme asuntotuotannon monipuolistamiseksi, kohtuuhintaisen asuntotuotannon edellytysten varmistamiseksi sekä segregaatiokehityksen ehkäisemiseksi. Kaupunki edistää ikäihmisten monipuolisia asumisvaihtoehtoja ja yhteisöllistä asumista.

Yhdyskuntalautakunta, sivu 85: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Ilman merkittäviä toimia ja Hiilineutraali Tampere 2030 -ilmasto-ohjelman määrätietoista toteuttamista tavoitteena olevaa hiilineutraaliutta ei saavuteta vuoteen 2030 mennessä. Valtuuston edellyttämä Aitolahden ja Teiskon haja-asutusalueen rantoja koskeva selvitys mahdollisista loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksista vapaa-ajan käytöstä pysyvään asumiseen toteutetaan kuluvan valtuustokauden aikana."

Lisäksi valtuusto hyväksyi yksimielisesti seuraavan toivomusponnen:

Tampereen kaupungin on huolehdittava siitä, että joukkoliikenteen hintataso, hinnoittelun yhdenvertaisuus, palvelutaso ja linjasto ovat jatkossakin sellaisia, että joukkoliikenne pysyy käyttäjilleen vetovoimaisena ja sen kulkutapaosuus kasvaisi nykyisestä. Tampereen kaupungin on huolehdittava siitä, että joukkoliikenteen hinnoittelua kehitetään koko Tampereen alueella yhdenvertaisemmaksi. Samalla joukkoliikenteen vetovoima osaltaan tukisi Tampereen kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamista.   
Perustelu: Ponsi on viestinnällinen ja tukee joukkoliikenteen vetovoiman tavoitetta.

Kokouskäsittely

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 13. Kaupungin talous / 2023
• Sivun tekstiosan loppuun lisätään uusi kappale: ”Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, otetaan käyttöön vuoden 2024 alussa. Kaupunki tasapainottaa talouden pitkässä juoksussa. Kaupunki lyhentää tulevina vuosina merkittävästi velkaansa osana tiukkaa talouskuria, ottaen samalla huomioon nykyisen talous- ja energiakriisin.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 58-9.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 15. Toimintaympäristö
• Seuraava Väestö-alaotsikon teksti poistetaan: ”ja Tampereen kaupunkistrategiassa tavoiteltu 3 000 asukkaan vuotuinen väestönkasvu on mahdollista saavuttaa myös kuluvana vuonna.” Ja tilalle tulee teksti: ”Tampere pyrkii kuluvana vuonna ainoastaan taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävään väestönkasvuun.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 15. Toimintaympäristö

• Uusi kappale tekstiosion loppuun. Kappaleen nimi: ”Talous- ja energiakriisi”. Kappaleen teksti: ” Nouseva energian hinta ja nousevat korot tulevat aiheuttamaan suurta painetta, huolta ja ahdistusta kuntalaisten elämään ja kunnassa toimivien yritysten toimintaan. Tampere varautuu vastaamaan tähän kasvavaan hätään alueellaan lisäämällä taloudellisia resursseja. Tampere varautuu pahenevan talous-, korko- ja energiakriisin aiheuttamaan ahdinkoon lisäämällä ruoka-apua tilanteen vaatimassa laajuudessa.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 56-10, tyhjää 1.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 34. Painopiste: Hiilineutraaleja tekoja

• ”Tavoitetila 2030:” muutetaan muotoon: ”Tavoitetila 2050, jolloin tavoite on yhtenevä EU:n hiilineutraalisuustavoitteen kanssa.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 34. Painopisteen linjaukset
• Painopisteen linjaukset -osioon lisätään kohta: ”Kaupunki toteuttaa ja edistää vain sellaisia hiilineutraaleja tekoja, jotka eivät lisää asumisen, liikkumisen ja elämisen kustannuksia.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 35. Painopiste: Tulevaisuuden edelläkävijyyttä. Painopisteen linjaukset
• Linjauksessa lause: ”Tuemme vihreän siirtymän vauhdittamaa teollisuuden uudistumista sekä kiertotalouden mahdollisuuksia”. Muutetaan muotoon: ”Nykyinen energiakriisi vaatii kaikkia toimia käyttöön. Vihreän siirtymän sijaan Tampere edistää asukkailleen ja alueellaan toimiville yrityksille edullista energiaa. Toiminnan prioriteetteja ovat myös huoltovarmuus ja perinteinen teollisuus, vaikka se tarkoittaisi turvautumista fossiilisiin polttoaineisiin.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 36. Sininen taulukko
• Poistetaan koko laatikko, joka alkaa sanoilla: ”Alueen vihreää siirtymää ja teollisuuden uudistumista on vauhditettu.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 42. Hiedanranta-kehitysohjelma

• Mediaa ja Vaasan hallinto-oikeuden 13.12.2019 linjausta lukuun ottamatta Perussuomalaiset ovat jääneet miltei yksin varoitellessaan jo vuosia Näsisaaren rakentamisen mahdollisesta riskistä alueen pohjavedelle. Lisätään Hiedanranta-kehitysohjelma-kohdan loppuun virke: "Tampere panostaa nykyisen Näsisaaren pienversion tai ns. ratikkasaaren alueella turvalliseen vesirakentamiseen. Mikäli hanke kuitenkin aiheuttaa vahingollisia seuraamuksia alueen pohjavedelle Tampere luopuu saaren rakentamisen laajentamisesta asuinkäyttöön."

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 53-11, tyhjää 3.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 46. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma
•Poistetaan koko sivun teksti (lukuun ottamatta toiminnan painotuksia) ja korvataan se seuraavalla tekstillä: ”Nykyinen energiakriisi edellyttää meitä ottamaan kaikki toimet käyttöön. Vihreän siirtymän sijaan Tampere edistää kuntalaisten ja yritysten käyttöön edullista energiaa. Tampereen prioriteetteja ovat myös huoltovarmuus ja perinteinen teollisuus, vaikka se tarkoittaisi turvautumista fossiilisiin polttoaineisiin.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 46. Toiminnan painotuksen vuonna 2023
• Poistetaan kohdasta kaikki painotukset ja korvataan ne seuraavalla yhdellä painotuksella: ”Kuntalaiset ja yritykset ovat aivan uuden edessä kohdatessaan vaikenevan energiakriisin ja talouskriisin vaikutukset. Kaupunki helpottaa tilannetta poistamalla väliaikaisesti käytöstä Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan. Tampere toteuttaa uutena tiekartat, jotka edistävät työllisyyttä, edullista energiaa, paikallista sähkön ja energian omavaraisuutta, edullista asumista ja edullisia liikkumista.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 49. Ilmastobudjetti.
• Sivun ensimmäinen lause muutetaan muotoon: "Tampere tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä."  
• Ensimmäisen lauseen jälkeen lisätään seuraava lause: ”Hiilineutraaliutta tavoiteltaessa toteutetaan vain sellaisia toimenpiteitä, jotka eivät nosta asumisen, elämisen, liikkumisen ja yrittämisen kustannuksia.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva on tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 49. Päästöbudjetti kappale ja sivun alaosassa oleva taulukko ja taulukon johdantoteksti
• Korvataan päästöbudjetti-osiossa nykyinen teksti seuraavasti: ”Nykyisessä talous- ja energiakriisissä päästöbudjettia ei toteuteta toistaiseksi, vaan kaupunki pyrkii tuottamaan tarvitsemansa energian kaikilla mahdollisilla taloudellisilla toimenpiteillä, myös fossiilisilla polttoaineilla.”
• Lisätään päästöbudjetin tekstiosan loppuun seuraavat lauseet: ”Tampere ei edistä ilmasto- tai muistakaan syistä lihan ja maidon käytön rajoittamista tai lopettamista, etenkään kasvavassa iässä olevien lasten koulu- ja päiväkotiruokailuissa tai kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa.”
• Sivun alaosassa oleva päästöbudjetti-taulukko ja sen johdantoteksti poistetaan.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 51. Riskienhallinta ja turvallisuus
• Lauseen "Valtion on myös ehdottomasti pidättäydyttävä lisäämästä kuntien tehtäviä ja velvoitteita." jälkeen lisätään teksti: "Tuleviin talousarvioihin voidaan tuoda skenaarioajattelua arvioimaan mahdollista vaihteluväliä menoille ja tuloille, jotta kaupunki voi suunnittelussaan paremmin varautua eri taloudellisten epävarmuustekijöiden vaikutuksiin."

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 53-13, tyhjää 1.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 53. Hankinnat
• Tekstiosan loppuun lisätään virke: ”Tampereen kaupunki pyrkii lain sallimin keinoin mahdollistamaan ja varmistamaan alueellaan toimivien pienten ja keskisuurten yritysten osallistumisen tarjouskilpailuihin ja niissä menestymisen.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 53-14.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 57. Sivistys- ja kulttuurilautakunta. Tuottavuus-osan loppu
• Lisätään Tuottavuus-osan loppuun uusi kappale: ”Tampere edistää liikkumista tarjoamalla uimahallin käyttäjämaksut puoleen hintaan kaikille 65-vuotta täyttäneille klo 9–14 välisenä aikana matkakortilla maksettaessa.”
KUSTANNUSVAIKUTUS: lisäkuluja arviolta 100 000 euroa. Numeromuutokset viedään budjettiin virkamiestyönä.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 53-14.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Perusopetus, sivu 60: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
"Haastavien koronavuosien jälkeen korostetaan lasten ja nuorten sekä henkilöstön laadukasta ja kiireetöntä kohtaamista. Koulujen toimintakulttuuristen toimintatapojen lisäksi laadukasta kohtaamista tuetaan vahvistamalla yhteisöllistä oppilashuoltoa ja kouluvalmentajamallia sekä lisäämällä resurssiopettajia ja tukiopetusta. Vahvistetaan alueellista tasa-arvoa huomioimalla myönteisen erityiskohtelun alueelliset tarpeet."

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Milka Hanhela oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Perusopetus, sivu 60
Lisätään 100 000 e koulujen maksuttoman aamupalan kokeiluun, sekä kasvatetaan talousarvion alijäämää samalla summalla.

Kannatus: Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio, Lassi Kaleva ja Liban Sheikh

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Hanhelan muutosehdotus hylättiin äänin 53-13, tyhjää 1.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Kulttuuri, sivu 61: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Hyvinvointialueen kanssa luodaan käytännöt kulttuurihyvinvointipalvelujen tuottamiseen. Edistetään suunnitelmallisesti hyvinvointia ja terveyttä yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa, huomioiden myös ikääntyvän väestön ja omaishoitajien tarpeet.

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Milka Hanhela oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Kulttuuri, sivu 61.
Lisätään 25 000 e kirjastoille aukioloaikojen säilyttämiseksi ennallaan, sekä kasvatetaan alijäämää samalla summalla.

Kannatus: Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio, Lassi Kaleva ja Liban Sheikh

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Hanhelan muutosehdotus hylättiin äänin 54-13.

Milka Hanhela oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Kulttuuri, sivu 61.
Lisätään 50 000 e työväenopistojen toimintaan, sekä kasvatetaan alijäämää samalla summalla.

Kannatus: Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio ja Liban Sheikh

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Hanhelan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Liikunta ja nuoriso, sivu 62: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Nykyisen palvelutason ylläpitämiseksi tarvitaan maksutulojen kasvattamista, koska kustannukset ovat kasvaneet yleisen hintatason nousun johdosta. Erityisesti puhtaanapidon-, työterveyshuollon-, ulkoisten ICT-palvelujen-, polttoaine- ja energiakustannukset ovat nousseet merkittävästi. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan olosuhdekustannukset eivät nouse, mutta aikuisten harrastustoiminnan olosuhdekustannukset nousevat merkittävästi, kohdentuen erityisesti uimahallipalveluihin. Erityisuimakortin hinnoittelussa huomioidaan pienituloisuus."

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Liikunta ja nuoriso, sivu 62: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Sisä- ja ulkoliikunnan olosuhteilla sekä liikunnan ohjauksella mahdollistetaan asukkaiden omaehtoinen liikkuminen, seurojen yhteisöllistä harjoitus- ja kilpailutoimintaa sekä liikunnan ja kulttuurin tapahtumia. Ikääntyvän väestön liikuntamahdollisuuksia kehitetään toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja terveyden edistämiseksi huomioiden myös omaishoitajat.

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Liikunta ja nuoriso, sivu 62, Lisäys kursivoidulla tekstillä:
” Vuonna 2022 uudet nuoriso-ohjaajien vakanssit mahdollistavat mm. mobilisoidun nuorisotilan ja digitaalisen nuorisotilan pysyvän toiminnan sekä yhdenvertaisuustyön kehittämisen ja liikuntamotivaattorin aktivoimaan nuoria koulupäivän jälkeiseen liikunnalliseen toimintaan vuonna 2023. Etsivä nuorisotyö siirtyy hyvinvointialueuudistuksen myötä osaksi nuorisotyön palveluita. Lähiöohjelman ja Me-talon toiminnan päättyessä Peltolammi-Multisilta -alueen asukastoiminnalle osoitetaan toimintojen jatkuvuuden turvaavat tilat yhteistyössä kaupungin ja alueen toimijoiden kanssa."

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 62. Liikunta ja nuoriso
• Lisätään tekstiosan loppuun uusi kappale: ”Hervannan laskettelurinteiden kuntoportaiden rakentamisen suunnittelutyö käynnistetään.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 52-14, tyhjää 1.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 66. Ammatillinen koulutus / Toiminnan painotukset ja keskeiset muutokset
•Sivun tekstiosan loppuun lisätään uusi kappale: ”Maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan varmistetaan muun muassa sillä, että kotoutumissuunnitelmaan sisältyvää laadukasta suomen kielen ja kulttuurin opetusta on tarjolla riittävästi, ja edistymistä mitataan selkeillä testeillä.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Asuminen, sivu 74: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Kohdennamme työtämme asuntotuotannon monipuolistamiseksi, kohtuuhintaisen asuntotuotannon edellytysten varmistamiseksi sekä segregaatiokehityksen ehkäisemiseksi. Kaupunki edistää ikäihmisten monipuolisia asumisvaihtoehtoja ja yhteisöllistä asumista.

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 79. Kaupin pesäpallostadionin oheistilat
• Lause: "Oheistilat toteutetaan toisessa rakennusvaiheessa." Muutetaan muotoon: "Hankkeen kohonneiden kokonaiskustannusten vuoksi stadionin toiminnan kannalta oleellisimmat oheistilat toteutetaan toisessa rakennusvaiheessa."
KUSTANNUSVAIKUTUS: säästöä noin 1,1 miljoona euroa. Muutokset viedään budjettiin virkamiestyönä.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 82. Kokoelmakeskus
• Poistetaan teksti, joka kuuluu seuraavasti: ”Perusparannuksessa korjataan kosteusvaurioituneet rakenteet ja uusitaan talotekniset järjestelmät niiltä osin kuin niitä ei ole uusittu edellisessä peruskorjauksessa. ” Tilalle tulee teksti: ”Kokoelmakeskuksen peruskorjaus tulisi merkittävästi kalliimmaksi kuin uuden hallin rakentaminen. Selvitetään uuden hallin rakentamista.”
• Lauseen: ”Tarveselvityksessä selvitetään Tampereen museoiden tarvitsema olosuhdesäädellyn varastotilan määrä. ” jälkeen lisätään teksti: ”Samalla tutkitaan sitä, kuinka laajasti kokoelmat on tarkoituksenmukaista säilyttää kaupungin omissa kokoelmakeskuksissa.”
KUSTANNUSVAIKUTUS: säästöä arviolta 6 miljoonaa euroa. Numeromuutokset viedään budjettiin virkamiestyönä.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 82. Rauhaniemen sauna
• Lause: ”Hankkeelle esitetään suunnittelurahaa vuodelle 2024 ja rakentamisrahaa vuodelle 2025.” muutetaan muotoon: ”Hankkeelle esitetään suunnittelurahaa vuodelle 2023 ja rakentamisrahaa vuodelle 2024.”
KUSTANNUSVAIKUTUS: lisäkuluja noin 1,1 miljoonaa euroa. Muutokset budjettiin tehdään virkamiestyönä.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Yhdyskuntalautakunta, sivu 85: Lisäys kursivoidulla tekstillä:
”Ilman merkittäviä toimia ja Hiilineutraali Tampere 2030 -ilmasto-ohjelman määrätietoista toteuttamista tavoitteena olevaa hiilineutraaliutta ei saavuteta vuoteen 2030 mennessä. Valtuuston edellyttämä Aitolahden ja Teiskon haja-asutusalueen rantoja koskeva selvitys mahdollisista loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksista vapaa-ajan käytöstä pysyvään asumiseen toteutetaan kuluvan valtuustokauden aikana."

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 88. Kaupunkiympäristön suunnittelu / Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset
• Lisätään sivun tekstiosion loppuun uusi kappale: ”Henkilöautolla tulee päästä liikkumaan sujuvasti koko kaupungin alueella. Kaupungin tahtotila on lisätä maanpäällistä kadunvarsi- ja aluepysäköintiä. Kaupunki pyrkii ensisijaisesti ratkaisuihin, jotka mahdollistavat ilmaisen tai nykyistä edullisemman pysäköinnin. Tavoitteena on mahdollistaa hajautettu pysäköintimalli, joka edistää sitä, että autolla pääsee mahdollisimman lähelle paikkaa, jossa asioi, vierailee tai yöpyy. Pysäköinti palvelee nykyistä paremmin ja edullisemmin niin asukas-, asiakas- ja työpaikkapysäköintiä.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Milka Hanhela oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän muutosesitys talousarvioesitykseen 2023 kohtaan Joukkoliikennelautakunta, sivu 91.
Esitämme 800 000 € lisäystä joukkoliikennelautakunnalle kompensoimaan joukkoliikenteen lippujen hintojen korotustarvetta, talousarvion alijäämän kasvattamista tällä summalla, ja siten lippuhintojen korotusten puolittamista.

Kannatus: Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio, Lassi Kaleva ja Liban Sheikh

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Hanhelan muutosehdotus hylättiin äänin 56-11.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 93. Joukkoliikenne / Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset
• Sivun tekstiosan loppuun lisätään uusi kappale: ”Vyöhykeratkaisuja kehitetään niin, että kausilipulla pystyy pienellä lisämaksulla matkustamaan lisävyöhykkeille.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 55-11, tyhjää 1.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 93. Joukkoliikenne / Toiminnan painopisteet ja keskeiset muutokset
• Sivun tekstiosan loppuun lisätään uusi kappale: ”Perinteisesti kaikki 65 vuotta täyttäneet matkustajat ovat saaneet n. 45 % alennuksen henkilökohtaiselle matkakortille ladatusta arvolipusta klo 9–14. Tampere laajentaa ns. seniorialennuksen alennuksen kattamaan koko päivän.
KUSTANNUSVAIKUTUS: lisäkuluja arviolta 2–3 miljoonaa euroa vuodessa. Tarkempi hintavaikutus selvitetään valmistelun yhteydessä ja muutokset viedään budjettiin virkamiestyönä.

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 56-11.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 115. Investoinnit
• Lausetta: ”Tarkastelu aloitetaan varhaiskasvatuksen uusien yksikköjen tilaohjelmien vakioinnilla eri kokoluokan päiväkotitiloissa ja selvitetään mahdollisuudet tilojen vakiointiin ja/tai konseptointiin.” jatketaan pilkulla ja tekstillä: ”jotta hankkeiden suunnittelu- ja toteutuskustannuksia saadaan alennettua.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen:

Sivu 126. Tytäryhtiöiden tavoitteet 2023
• Sivun tekstiosan loppuun lisätään teksti: ”Tampereen Sähkölaitos myy tuottamansa sähkön suoraan yksityisasiakkaille Tampereen kaupungin alueella perinteiseen tapaan normaalilla tuotantokustannukset huomioivalla hinnalla, ilman sähköpörssin korottavaa vaikutusta myymänsä sähkön hintaan.”

Kannatus: Aarne Raevaara ja Marika Puolimatka

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.
Äänestyksen tulos: Kalevan muutosehdotus hylättiin äänin 57-10.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen oli tehnyt seuraavan toivomusponsiehdotuksen:

Tampereen kaupungin on huolehdittava siitä, että joukkoliikenteen hintataso, hinnoittelun yhdenvertaisuus, palvelutaso ja linjasto ovat jatkossakin sellaisia, että joukkoliikenne pysyy käyttäjilleen vetovoimaisena ja sen kulkutapaosuus kasvaisi nykyisestä. Tampereen kaupungin on huolehdittava siitä, että joukkoliikenteen hinnoittelua kehitetään koko Tampereen alueella yhdenvertaisemmaksi. Samalla joukkoliikenteen vetovoima osaltaan tukisi Tampereen kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamista.   
Perustelu: Ponsi on viestinnällinen ja tukee joukkoliikenteen vetovoiman tavoitetta.

Kannatus: Kalervo Kummola, Anne-Mari Jussila, Pekka Salmi, Jaakko Stenhäll, Vilhartti Hanhilahti, Sirpa Pursiainen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela ja Sari Tanus

Toivomusponsiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestystulokset

  • Jaa 58 kpl 87%

    Oras Tynkkynen, Jouni Markkanen, Sanna Marin, Ulla-Leena Alppi, Antti Hiitti, Noora Tapio, Saana Kuusipalo, Hanna Sareila, Jukka Gustafsson, Petri Rajala, Kalle Kiili, Anne-Mari Jussila, Johannes Tolonen, Ilkka Porttikivi, Matti Järvinen, Anneli Taina, Milka Hanhela, Ilmari Nurminen, Olga Haapa-aho, Johanna Loukaskorpi, Matti Helimo, Sofia Julin, Sari Tanus, Liban Sheikh, Jaakko Mustakallio, Pekka Salmi, Kalervo Kummola, Aleksi Jäntti, Riina-Eveliina Eskelinen, Anna-Kaisa Ikonen, Aila Dundar-Järvinen, Atanas Aleksovski, Katriina Majuri, Ilkka Sasi, Iiris Suomela, Leena Kostiainen, Lauri Lyly, Antti Ivanoff, Vilma Järvisalo, Mikko Aaltonen, Sirpa Pursiainen, Inna Rokosa, Mahmoud Machaal, Elina Järvenpää, Anneli Kivistö, Tommi Evilä, Merve Caglayan, Anne Liimola, Ida Leino, Brigita Krasniqi, Jaakko Stenhäll, Kirsi Kaivonen, Anni O Molari, Matti Höyssä, Teija Hautanen, Sofia Vikman, Mirja Salmijärvi, Teemu Aaltonen

  • Ei 9 kpl 13%

    Lassi Kaleva, Antti Moisander, Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Joonas Kiviranta, Marika Puolimatka, Arto Grönroos, Sakari Puisto, Joakim Vigelius

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Noora Tapio, Elina Järvenpää, Sanna Marin, Inna Rokosa, Petri Rajala, Atanas Aleksovski, Jaakko Mustakallio, Pekka Salmi, Matti Höyssä, Sari Tanus, Jaakko Stenhäll, Kalervo Kummola, Johannes Tolonen, Ilkka Porttikivi, Saana Kuusipalo, Anne-Mari Jussila, Riina-Eveliina Eskelinen, Anna-Kaisa Ikonen, Jouni Markkanen, Kalle Kiili, Lauri Lyly, Vilma Järvisalo, Hanna Sareila, Anneli Taina, Johanna Loukaskorpi, Matti Helimo, Ulla-Leena Alppi, Tommi Evilä, Teemu Aaltonen, Jukka Gustafsson, Antti Ivanoff, Olga Haapa-aho, Anne Liimola, Sofia Julin, Anneli Kivistö, Kirsi Kaivonen, Brigita Krasniqi, Matti Järvinen, Katriina Majuri, Aleksi Jäntti, Aila Dundar-Järvinen, Mahmoud Machaal, Mikko Aaltonen, Ida Leino, Merve Caglayan, Iiris Suomela, Leena Kostiainen, Antti Hiitti, Teija Hautanen, Milka Hanhela, Liban Sheikh, Sofia Vikman, Mirja Salmijärvi, Ilmari Nurminen, Ilkka Sasi, Satu Sipilä

  • Ei 10 kpl 15%

    Veikko Vallin, Antti Moisander, Aarne Raevaara, Anni O Molari, Lassi Kaleva, Joonas Kiviranta, Marika Puolimatka, Arto Grönroos, Sakari Puisto, Joakim Vigelius

  • Jaa 56 kpl 84%

    Elina Järvenpää, Oras Tynkkynen, Antti Hiitti, Riina-Eveliina Eskelinen, Pekka Salmi, Sanna Marin, Inna Rokosa, Noora Tapio, Mahmoud Machaal, Ilkka Sasi, Petri Rajala, Ilkka Porttikivi, Matti Helimo, Johanna Loukaskorpi, Aleksi Jäntti, Anneli Taina, Anne-Mari Jussila, Merve Caglayan, Ulla-Leena Alppi, Ilmari Nurminen, Lauri Lyly, Anneli Kivistö, Sofia Julin, Jaakko Stenhäll, Aila Dundar-Järvinen, Kirsi Kaivonen, Atanas Aleksovski, Matti Järvinen, Hanna Sareila, Sari Tanus, Sofia Vikman, Johannes Tolonen, Iiris Suomela, Leena Kostiainen, Ida Leino, Jouni Markkanen, Jaakko Mustakallio, Vilma Järvisalo, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Matti Höyssä, Anne Liimola, Mirja Salmijärvi, Liban Sheikh, Brigita Krasniqi, Olga Haapa-aho, Katriina Majuri, Saana Kuusipalo, Teemu Aaltonen, Antti Ivanoff, Jukka Gustafsson, Kalervo Kummola, Tommi Evilä, Anna-Kaisa Ikonen, Teija Hautanen, Satu Sipilä

  • Ei 10 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Antti Moisander, Arto Grönroos, Joakim Vigelius, Anni O Molari, Marika Puolimatka, Veikko Vallin, Joonas Kiviranta, Sakari Puisto

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Milka Hanhela

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Iiris Suomela, Elina Järvenpää, Milka Hanhela, Riina-Eveliina Eskelinen, Tommi Evilä, Liban Sheikh, Vilma Järvisalo, Jaakko Mustakallio, Kalervo Kummola, Sanna Marin, Noora Tapio, Anneli Kivistö, Anneli Taina, Ilmari Nurminen, Olga Haapa-aho, Petri Rajala, Ilkka Porttikivi, Pekka Salmi, Anna-Kaisa Ikonen, Jaakko Stenhäll, Johanna Loukaskorpi, Mahmoud Machaal, Ulla-Leena Alppi, Katriina Majuri, Leena Kostiainen, Jouni Markkanen, Anne-Mari Jussila, Matti Helimo, Atanas Aleksovski, Aleksi Jäntti, Sofia Julin, Matti Höyssä, Aila Dundar-Järvinen, Hanna Sareila, Lauri Lyly, Matti Järvinen, Saana Kuusipalo, Antti Hiitti, Antti Ivanoff, Johannes Tolonen, Anne Liimola, Mikko Aaltonen, Teemu Aaltonen, Mirja Salmijärvi, Ilkka Sasi, Jukka Gustafsson, Kirsi Kaivonen, Merve Caglayan, Kalle Kiili, Brigita Krasniqi, Sari Tanus, Ida Leino, Sofia Vikman, Satu Sipilä, Teija Hautanen, Inna Rokosa

  • Ei 10 kpl 15%

    Veikko Vallin, Joakim Vigelius, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Arto Grönroos, Marika Puolimatka, Antti Moisander, Anni O Molari, Joonas Kiviranta, Sakari Puisto

  • Jaa 57 kpl 85%

    Elina Järvenpää, Oras Tynkkynen, Liban Sheikh, Iiris Suomela, Matti Helimo, Tommi Evilä, Petri Rajala, Mirja Salmijärvi, Merve Caglayan, Sanna Marin, Vilma Järvisalo, Jouni Markkanen, Anna-Kaisa Ikonen, Riina-Eveliina Eskelinen, Hanna Sareila, Antti Hiitti, Jaakko Stenhäll, Satu Sipilä, Johannes Tolonen, Olga Haapa-aho, Lauri Lyly, Sofia Julin, Ilkka Porttikivi, Anneli Kivistö, Mahmoud Machaal, Leena Kostiainen, Pekka Salmi, Noora Tapio, Matti Höyssä, Johanna Loukaskorpi, Kirsi Kaivonen, Matti Järvinen, Antti Ivanoff, Sari Tanus, Saana Kuusipalo, Anneli Taina, Kalle Kiili, Ilmari Nurminen, Atanas Aleksovski, Jukka Gustafsson, Ulla-Leena Alppi, Jaakko Mustakallio, Anne Liimola, Katriina Majuri, Ida Leino, Milka Hanhela, Brigita Krasniqi, Kalervo Kummola, Aila Dundar-Järvinen, Aleksi Jäntti, Mikko Aaltonen, Inna Rokosa, Anne-Mari Jussila, Teija Hautanen, Sofia Vikman, Ilkka Sasi, Teemu Aaltonen

  • Ei 10 kpl 15%

    Veikko Vallin, Aarne Raevaara, Joakim Vigelius, Arto Grönroos, Marika Puolimatka, Lassi Kaleva, Antti Moisander, Anni O Molari, Sakari Puisto, Joonas Kiviranta

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Riina-Eveliina Eskelinen, Aleksi Jäntti, Iiris Suomela, Tommi Evilä, Kirsi Kaivonen, Olga Haapa-aho, Elina Järvenpää, Pekka Salmi, Vilma Järvisalo, Antti Hiitti, Petri Rajala, Sari Tanus, Jaakko Mustakallio, Noora Tapio, Mirja Salmijärvi, Merve Caglayan, Mahmoud Machaal, Anna-Kaisa Ikonen, Anneli Kivistö, Ilmari Nurminen, Anneli Taina, Kalervo Kummola, Ilkka Porttikivi, Saana Kuusipalo, Satu Sipilä, Inna Rokosa, Aila Dundar-Järvinen, Katriina Majuri, Matti Helimo, Jaakko Stenhäll, Sofia Julin, Anne-Mari Jussila, Sanna Marin, Hanna Sareila, Ida Leino, Brigita Krasniqi, Ulla-Leena Alppi, Johannes Tolonen, Anne Liimola, Johanna Loukaskorpi, Milka Hanhela, Lauri Lyly, Matti Höyssä, Mikko Aaltonen, Jouni Markkanen, Matti Järvinen, Antti Ivanoff, Liban Sheikh, Atanas Aleksovski, Leena Kostiainen, Teija Hautanen, Kalle Kiili, Teemu Aaltonen, Jukka Gustafsson, Ilkka Sasi, Kari-Matti Hiltunen

  • Ei 10 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Arto Grönroos, Lassi Kaleva, Antti Moisander, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Joonas Kiviranta, Joakim Vigelius, Sakari Puisto, Veikko Vallin

  • Jaa 57 kpl 85%

    Elina Järvenpää, Oras Tynkkynen, Vilma Järvisalo, Jouni Markkanen, Riina-Eveliina Eskelinen, Saana Kuusipalo, Iiris Suomela, Atanas Aleksovski, Johanna Loukaskorpi, Liban Sheikh, Aleksi Jäntti, Ilmari Nurminen, Matti Helimo, Jaakko Stenhäll, Satu Sipilä, Johannes Tolonen, Ilkka Porttikivi, Petri Rajala, Teija Hautanen, Sari Tanus, Kalervo Kummola, Noora Tapio, Anneli Kivistö, Anne-Mari Jussila, Ulla-Leena Alppi, Anneli Taina, Antti Hiitti, Matti Höyssä, Teemu Aaltonen, Mahmoud Machaal, Sanna Marin, Pekka Salmi, Sofia Julin, Mirja Salmijärvi, Aila Dundar-Järvinen, Matti Järvinen, Katriina Majuri, Merve Caglayan, Antti Ivanoff, Leena Kostiainen, Mikko Aaltonen, Jaakko Mustakallio, Hanna Sareila, Brigita Krasniqi, Kirsi Kaivonen, Olga Haapa-aho, Lauri Lyly, Ida Leino, Anne Liimola, Kalle Kiili, Jukka Gustafsson, Kari-Matti Hiltunen, Ilkka Sasi, Inna Rokosa, Tommi Evilä, Anna-Kaisa Ikonen, Milka Hanhela

  • Ei 10 kpl 15%

    Veikko Vallin, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Joonas Kiviranta, Arto Grönroos, Marika Puolimatka, Antti Moisander, Sakari Puisto, Anni O Molari, Joakim Vigelius

  • Jaa 53 kpl 79%

    Riina-Eveliina Eskelinen, Oras Tynkkynen, Elina Järvenpää, Vilma Järvisalo, Iiris Suomela, Matti Helimo, Sanna Marin, Ilmari Nurminen, Ilkka Porttikivi, Jaakko Stenhäll, Satu Sipilä, Pekka Salmi, Antti Hiitti, Jaakko Mustakallio, Petri Rajala, Saana Kuusipalo, Johanna Loukaskorpi, Anneli Kivistö, Lauri Lyly, Kalle Kiili, Matti Höyssä, Aila Dundar-Järvinen, Anneli Taina, Matti Järvinen, Johannes Tolonen, Atanas Aleksovski, Anne-Mari Jussila, Katriina Majuri, Ulla-Leena Alppi, Sofia Julin, Sari Tanus, Brigita Krasniqi, Jukka Gustafsson, Anna-Kaisa Ikonen, Tommi Evilä, Mahmoud Machaal, Leena Kostiainen, Kalervo Kummola, Aleksi Jäntti, Mikko Aaltonen, Kirsi Kaivonen, Hanna Sareila, Anne Liimola, Antti Ivanoff, Jouni Markkanen, Ida Leino, Ilkka Sasi, Olga Haapa-aho, Mirja Salmijärvi, Teemu Aaltonen, Inna Rokosa, Merve Caglayan, Kari-Matti Hiltunen

  • Ei 11 kpl 16%

    Veikko Vallin, Aarne Raevaara, Joonas Kiviranta, Antti Moisander, Marika Puolimatka, Arto Grönroos, Joakim Vigelius, Lassi Kaleva, Anni O Molari, Sakari Puisto, Teija Hautanen

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Noora Tapio, Milka Hanhela, Liban Sheikh

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Riina-Eveliina Eskelinen, Johanna Loukaskorpi, Vilma Järvisalo, Elina Järvenpää, Iiris Suomela, Mahmoud Machaal, Pekka Salmi, Sanna Marin, Matti Helimo, Merve Caglayan, Kalervo Kummola, Lauri Lyly, Tommi Evilä, Jaakko Mustakallio, Mirja Salmijärvi, Ilkka Porttikivi, Matti Höyssä, Matti Järvinen, Kirsi Kaivonen, Anneli Kivistö, Sari Tanus, Ilmari Nurminen, Jukka Gustafsson, Jouni Markkanen, Anna-Kaisa Ikonen, Aleksi Jäntti, Anne Liimola, Saana Kuusipalo, Anneli Taina, Kalle Kiili, Brigita Krasniqi, Mikko Aaltonen, Teemu Aaltonen, Sofia Julin, Petri Rajala, Noora Tapio, Leena Kostiainen, Satu Sipilä, Ida Leino, Katriina Majuri, Aila Dundar-Järvinen, Jaakko Stenhäll, Ulla-Leena Alppi, Anne-Mari Jussila, Milka Hanhela, Atanas Aleksovski, Liban Sheikh, Antti Ivanoff, Antti Hiitti, Hanna Sareila, Olga Haapa-aho, Ilkka Sasi, Teija Hautanen, Inna Rokosa, Johannes Tolonen, Kari-Matti Hiltunen

  • Ei 10 kpl 15%

    Veikko Vallin, Arto Grönroos, Joonas Kiviranta, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Antti Moisander, Anni O Molari, Marika Puolimatka, Joakim Vigelius, Sakari Puisto

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Johanna Loukaskorpi, Elina Järvenpää, Sanna Marin, Matti Helimo, Noora Tapio, Riina-Eveliina Eskelinen, Olga Haapa-aho, Tommi Evilä, Petri Rajala, Jaakko Mustakallio, Sari Tanus, Hanna Sareila, Ilmari Nurminen, Anneli Kivistö, Ilkka Porttikivi, Antti Hiitti, Pekka Salmi, Satu Sipilä, Atanas Aleksovski, Milka Hanhela, Sofia Julin, Anneli Taina, Lauri Lyly, Katriina Majuri, Aila Dundar-Järvinen, Vilma Järvisalo, Ulla-Leena Alppi, Teija Hautanen, Antti Ivanoff, Saana Kuusipalo, Johannes Tolonen, Matti Höyssä, Brigita Krasniqi, Mahmoud Machaal, Anna-Kaisa Ikonen, Jukka Gustafsson, Inna Rokosa, Teemu Aaltonen, Merve Caglayan, Kalle Kiili, Mirja Salmijärvi, Anne Liimola, Aleksi Jäntti, Ida Leino, Mikko Aaltonen, Kirsi Kaivonen, Leena Kostiainen, Iiris Suomela, Anne-Mari Jussila, Jaakko Stenhäll, Jouni Markkanen, Liban Sheikh, Matti Järvinen, Ilkka Sasi, Kari-Matti Hiltunen, Kalervo Kummola

  • Ei 10 kpl 15%

    Lassi Kaleva, Aarne Raevaara, Joonas Kiviranta, Sakari Puisto, Arto Grönroos, Antti Moisander, Anni O Molari, Joakim Vigelius, Marika Puolimatka, Veikko Vallin

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Iiris Suomela, Inna Rokosa, Elina Järvenpää, Johannes Tolonen, Johanna Loukaskorpi, Satu Sipilä, Riina-Eveliina Eskelinen, Liban Sheikh, Sari Tanus, Olga Haapa-aho, Milka Hanhela, Petri Rajala, Ilkka Sasi, Noora Tapio, Pekka Salmi, Kalervo Kummola, Teija Hautanen, Tommi Evilä, Jaakko Mustakallio, Lauri Lyly, Antti Hiitti, Ilmari Nurminen, Matti Järvinen, Kirsi Kaivonen, Saana Kuusipalo, Anneli Kivistö, Ilkka Porttikivi, Aila Dundar-Järvinen, Matti Höyssä, Anne-Mari Jussila, Merve Caglayan, Anna-Kaisa Ikonen, Sofia Julin, Aleksi Jäntti, Mahmoud Machaal, Hanna Sareila, Mikko Aaltonen, Teemu Aaltonen, Anneli Taina, Antti Ivanoff, Ulla-Leena Alppi, Brigita Krasniqi, Anne Liimola, Leena Kostiainen, Kalle Kiili, Kari-Matti Hiltunen, Jouni Markkanen, Jaakko Stenhäll, Atanas Aleksovski, Jukka Gustafsson, Vilma Järvisalo, Matti Helimo, Mirja Salmijärvi, Ida Leino, Sanna Marin, Katriina Majuri

  • Ei 10 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Joonas Kiviranta, Lassi Kaleva, Antti Moisander, Sakari Puisto, Arto Grönroos, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Joakim Vigelius

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Elina Järvenpää, Iiris Suomela, Noora Tapio, Jouni Markkanen, Matti Helimo, Riina-Eveliina Eskelinen, Tommi Evilä, Pekka Salmi, Johannes Tolonen, Inna Rokosa, Satu Sipilä, Antti Hiitti, Liban Sheikh, Ilkka Porttikivi, Olga Haapa-aho, Matti Höyssä, Atanas Aleksovski, Kirsi Kaivonen, Johanna Loukaskorpi, Mirja Salmijärvi, Anna-Kaisa Ikonen, Kalervo Kummola, Jaakko Mustakallio, Anne-Mari Jussila, Teija Hautanen, Antti Ivanoff, Ida Leino, Leena Kostiainen, Petri Rajala, Mahmoud Machaal, Sari Tanus, Kalle Kiili, Aleksi Jäntti, Ulla-Leena Alppi, Vilma Järvisalo, Anneli Taina, Aila Dundar-Järvinen, Milka Hanhela, Lauri Lyly, Sofia Julin, Anneli Kivistö, Anne Liimola, Jaakko Stenhäll, Merve Caglayan, Saana Kuusipalo, Teemu Aaltonen, Hanna Sareila, Katriina Majuri, Brigita Krasniqi, Kari-Matti Hiltunen, Ilkka Sasi, Matti Järvinen, Sanna Marin, Ilmari Nurminen, Mikko Aaltonen, Jukka Gustafsson

  • Ei 10 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Lassi Kaleva, Joonas Kiviranta, Antti Moisander, Arto Grönroos, Joakim Vigelius, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Sakari Puisto

  • Jaa 53 kpl 79%

    Iiris Suomela, Johanna Loukaskorpi, Elina Järvenpää, Riina-Eveliina Eskelinen, Oras Tynkkynen, Mirja Salmijärvi, Sanna Marin, Leena Kostiainen, Tommi Evilä, Jaakko Mustakallio, Lauri Lyly, Katriina Majuri, Matti Helimo, Olga Haapa-aho, Matti Höyssä, Pekka Salmi, Aila Dundar-Järvinen, Merve Caglayan, Petri Rajala, Teemu Aaltonen, Kirsi Kaivonen, Saana Kuusipalo, Kalervo Kummola, Jouni Markkanen, Anneli Kivistö, Ilkka Sasi, Ida Leino, Ilkka Porttikivi, Sari Tanus, Aleksi Jäntti, Anneli Taina, Matti Järvinen, Satu Sipilä, Anne Liimola, Mahmoud Machaal, Antti Hiitti, Ulla-Leena Alppi, Jukka Gustafsson, Atanas Aleksovski, Antti Ivanoff, Mikko Aaltonen, Anna-Kaisa Ikonen, Sofia Julin, Johannes Tolonen, Jaakko Stenhäll, Ilmari Nurminen, Vilma Järvisalo, Kari-Matti Hiltunen, Anne-Mari Jussila, Kalle Kiili, Inna Rokosa, Hanna Sareila, Brigita Krasniqi

  • Ei 13 kpl 19%

    Joakim Vigelius, Antti Moisander, Veikko Vallin, Milka Hanhela, Marika Puolimatka, Joonas Kiviranta, Lassi Kaleva, Aarne Raevaara, Noora Tapio, Arto Grönroos, Teija Hautanen, Anni O Molari, Sakari Puisto

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Liban Sheikh

  • Jaa 53 kpl 79%

    Pekka Salmi, Petri Rajala, Iiris Suomela, Jaakko Mustakallio, Oras Tynkkynen, Sanna Marin, Matti Helimo, Kalervo Kummola, Lauri Lyly, Satu Sipilä, Atanas Aleksovski, Vilma Järvisalo, Anna-Kaisa Ikonen, Ida Leino, Kirsi Kaivonen, Merve Caglayan, Mahmoud Machaal, Inna Rokosa, Katriina Majuri, Aila Dundar-Järvinen, Aleksi Jäntti, Ilkka Porttikivi, Anne Liimola, Johanna Loukaskorpi, Ilmari Nurminen, Sari Tanus, Anneli Kivistö, Antti Hiitti, Riina-Eveliina Eskelinen, Anne-Mari Jussila, Hanna Sareila, Elina Järvenpää, Matti Höyssä, Leena Kostiainen, Tommi Evilä, Sofia Julin, Jukka Gustafsson, Anneli Taina, Teemu Aaltonen, Mirja Salmijärvi, Matti Järvinen, Antti Ivanoff, Ulla-Leena Alppi, Olga Haapa-aho, Jaakko Stenhäll, Brigita Krasniqi, Saana Kuusipalo, Kari-Matti Hiltunen, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Ilkka Sasi, Johannes Tolonen, Jouni Markkanen

  • Ei 14 kpl 21%

    Aarne Raevaara, Antti Moisander, Milka Hanhela, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Joonas Kiviranta, Liban Sheikh, Teija Hautanen, Marika Puolimatka, Arto Grönroos, Anni O Molari, Joakim Vigelius, Sakari Puisto, Noora Tapio

  • Jaa 53 kpl 79%

    Petri Rajala, Riina-Eveliina Eskelinen, Matti Helimo, Elina Järvenpää, Kirsi Kaivonen, Johanna Loukaskorpi, Sanna Marin, Noora Tapio, Mahmoud Machaal, Kalle Kiili, Merve Caglayan, Katriina Majuri, Oras Tynkkynen, Kalervo Kummola, Saana Kuusipalo, Ilmari Nurminen, Olga Haapa-aho, Antti Hiitti, Jaakko Mustakallio, Lauri Lyly, Ilkka Porttikivi, Aleksi Jäntti, Vilma Järvisalo, Anne Liimola, Sofia Julin, Anneli Taina, Inna Rokosa, Matti Järvinen, Sari Tanus, Atanas Aleksovski, Anna-Kaisa Ikonen, Iiris Suomela, Aila Dundar-Järvinen, Anne-Mari Jussila, Leena Kostiainen, Pekka Salmi, Kari-Matti Hiltunen, Ilkka Sasi, Mirja Salmijärvi, Satu Sipilä, Matti Höyssä, Jaakko Stenhäll, Anneli Kivistö, Antti Ivanoff, Jouni Markkanen, Hanna Sareila, Brigita Krasniqi, Ida Leino, Mikko Aaltonen, Teemu Aaltonen, Tommi Evilä, Liban Sheikh, Jukka Gustafsson

  • Ei 14 kpl 21%

    Arto Grönroos, Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Joonas Kiviranta, Milka Hanhela, Marika Puolimatka, Lassi Kaleva, Teija Hautanen, Antti Moisander, Anni O Molari, Sakari Puisto, Johannes Tolonen, Ulla-Leena Alppi, Joakim Vigelius

  • Jaa 53 kpl 79%

    Riina-Eveliina Eskelinen, Oras Tynkkynen, Matti Helimo, Iiris Suomela, Sanna Marin, Petri Rajala, Matti Höyssä, Antti Hiitti, Sari Tanus, Kalervo Kummola, Ilkka Sasi, Ida Leino, Lauri Lyly, Aila Dundar-Järvinen, Olga Haapa-aho, Elina Järvenpää, Sofia Julin, Satu Sipilä, Katriina Majuri, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Anneli Kivistö, Tommi Evilä, Aleksi Jäntti, Anne-Mari Jussila, Leena Kostiainen, Inna Rokosa, Ilkka Porttikivi, Jaakko Stenhäll, Jouni Markkanen, Antti Ivanoff, Kari-Matti Hiltunen, Jaakko Mustakallio, Kirsi Kaivonen, Anne Liimola, Teemu Aaltonen, Ilmari Nurminen, Mahmoud Machaal, Merve Caglayan, Hanna Sareila, Saana Kuusipalo, Vilma Järvisalo, Arto Grönroos, Brigita Krasniqi, Jukka Gustafsson, Anni O Molari, Mirja Salmijärvi, Kalle Kiili, Pekka Salmi, Joonas Kiviranta, Marika Puolimatka, Atanas Aleksovski, Anneli Taina

  • Ei 13 kpl 19%

    Liban Sheikh, Noora Tapio, Johannes Tolonen, Milka Hanhela, Ulla-Leena Alppi, Mikko Aaltonen, Aarne Raevaara, Teija Hautanen, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Joakim Vigelius, Antti Moisander, Sakari Puisto

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Matti Järvinen

  • Jaa 54 kpl 81%

    Kirsi Kaivonen, Oras Tynkkynen, Satu Sipilä, Pekka Salmi, Elina Järvenpää, Iiris Suomela, Petri Rajala, Jaakko Stenhäll, Sanna Marin, Jouni Markkanen, Joonas Kiviranta, Antti Hiitti, Johanna Loukaskorpi, Riina-Eveliina Eskelinen, Ilkka Porttikivi, Olga Haapa-aho, Kalervo Kummola, Veikko Vallin, Sari Tanus, Tommi Evilä, Anna-Kaisa Ikonen, Aleksi Jäntti, Matti Helimo, Hanna Sareila, Joakim Vigelius, Lauri Lyly, Aila Dundar-Järvinen, Sofia Julin, Mirja Salmijärvi, Ilmari Nurminen, Ida Leino, Leena Kostiainen, Mahmoud Machaal, Inna Rokosa, Anneli Kivistö, Saana Kuusipalo, Teemu Aaltonen, Kalle Kiili, Anne Liimola, Anne-Mari Jussila, Kari-Matti Hiltunen, Anneli Taina, Katriina Majuri, Antti Ivanoff, Jaakko Mustakallio, Jukka Gustafsson, Matti Järvinen, Atanas Aleksovski, Ilkka Sasi, Merve Caglayan, Vilma Järvisalo, Brigita Krasniqi, Matti Höyssä, Sakari Puisto

  • Ei 13 kpl 19%

    Aarne Raevaara, Liban Sheikh, Lassi Kaleva, Milka Hanhela, Teija Hautanen, Johannes Tolonen, Ulla-Leena Alppi, Mikko Aaltonen, Arto Grönroos, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Antti Moisander, Noora Tapio

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Riina-Eveliina Eskelinen, Iiris Suomela, Matti Helimo, Ilkka Porttikivi, Petri Rajala, Johanna Loukaskorpi, Arto Grönroos, Sanna Marin, Kalervo Kummola, Matti Höyssä, Elina Järvenpää, Saana Kuusipalo, Kalle Kiili, Aleksi Jäntti, Lauri Lyly, Leena Kostiainen, Joonas Kiviranta, Pekka Salmi, Sari Tanus, Antti Hiitti, Aila Dundar-Järvinen, Ilmari Nurminen, Tommi Evilä, Hanna Sareila, Olga Haapa-aho, Teemu Aaltonen, Ilkka Sasi, Anneli Kivistö, Anne-Mari Jussila, Sofia Julin, Jukka Gustafsson, Anna-Kaisa Ikonen, Ida Leino, Antti Ivanoff, Satu Sipilä, Anne Liimola, Katriina Majuri, Veikko Vallin, Jaakko Mustakallio, Vilma Järvisalo, Kirsi Kaivonen, Atanas Aleksovski, Mirja Salmijärvi, Jouni Markkanen, Joakim Vigelius, Matti Järvinen, Anneli Taina, Kari-Matti Hiltunen, Merve Caglayan, Jaakko Stenhäll, Inna Rokosa, Anni O Molari, Brigita Krasniqi, Antti Moisander, Sakari Puisto, Mahmoud Machaal

  • Ei 10 kpl 15%

    Lassi Kaleva, Liban Sheikh, Aarne Raevaara, Noora Tapio, Milka Hanhela, Teija Hautanen, Johannes Tolonen, Ulla-Leena Alppi, Mikko Aaltonen, Marika Puolimatka

  • Jaa 52 kpl 78%

    Riina-Eveliina Eskelinen, Elina Järvenpää, Aila Dundar-Järvinen, Jouni Markkanen, Iiris Suomela, Sanna Marin, Petri Rajala, Ilmari Nurminen, Antti Hiitti, Matti Helimo, Noora Tapio, Pekka Salmi, Johanna Loukaskorpi, Kalervo Kummola, Mirja Salmijärvi, Anne-Mari Jussila, Lauri Lyly, Tommi Evilä, Vilma Järvisalo, Sari Tanus, Olga Haapa-aho, Matti Höyssä, Inna Rokosa, Satu Sipilä, Aleksi Jäntti, Jaakko Stenhäll, Mahmoud Machaal, Anneli Kivistö, Brigita Krasniqi, Jaakko Mustakallio, Merve Caglayan, Anne Liimola, Hanna Sareila, Teemu Aaltonen, Anneli Taina, Sofia Julin, Katriina Majuri, Leena Kostiainen, Saana Kuusipalo, Kirsi Kaivonen, Anna-Kaisa Ikonen, Kalle Kiili, Ilkka Sasi, Antti Ivanoff, Kari-Matti Hiltunen, Jukka Gustafsson, Ida Leino, Oras Tynkkynen, Mikko Aaltonen, Atanas Aleksovski, Matti Järvinen, Ilkka Porttikivi

  • Ei 14 kpl 21%

    Milka Hanhela, Veikko Vallin, Joakim Vigelius, Joonas Kiviranta, Lassi Kaleva, Teija Hautanen, Sakari Puisto, Aarne Raevaara, Ulla-Leena Alppi, Anni O Molari, Marika Puolimatka, Johannes Tolonen, Arto Grönroos, Antti Moisander

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Liban Sheikh

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Riina-Eveliina Eskelinen, Iiris Suomela, Elina Järvenpää, Lauri Lyly, Liban Sheikh, Ilkka Porttikivi, Jaakko Mustakallio, Matti Höyssä, Aleksi Jäntti, Johanna Loukaskorpi, Aila Dundar-Järvinen, Ilmari Nurminen, Vilma Järvisalo, Saana Kuusipalo, Mahmoud Machaal, Petri Rajala, Milka Hanhela, Antti Hiitti, Katriina Majuri, Noora Tapio, Pekka Salmi, Satu Sipilä, Kirsi Kaivonen, Antti Ivanoff, Johannes Tolonen, Mirja Salmijärvi, Inna Rokosa, Ida Leino, Jaakko Stenhäll, Ulla-Leena Alppi, Brigita Krasniqi, Teemu Aaltonen, Kalle Kiili, Olga Haapa-aho, Leena Kostiainen, Anne Liimola, Teija Hautanen, Anneli Kivistö, Ilkka Sasi, Sofia Julin, Anne-Mari Jussila, Jukka Gustafsson, Kari-Matti Hiltunen, Sanna Marin, Anneli Taina, Anna-Kaisa Ikonen, Mikko Aaltonen, Kalervo Kummola, Matti Järvinen, Sari Tanus, Hanna Sareila, Merve Caglayan, Jouni Markkanen, Tommi Evilä, Atanas Aleksovski, Matti Helimo

  • Ei 10 kpl 15%

    Antti Moisander, Lassi Kaleva, Joonas Kiviranta, Aarne Raevaara, Sakari Puisto, Arto Grönroos, Veikko Vallin, Anni O Molari, Marika Puolimatka, Joakim Vigelius

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Johanna Loukaskorpi, Iiris Suomela, Pekka Salmi, Riina-Eveliina Eskelinen, Jaakko Mustakallio, Matti Helimo, Aleksi Jäntti, Elina Järvenpää, Antti Hiitti, Kalervo Kummola, Ilkka Porttikivi, Saana Kuusipalo, Matti Höyssä, Milka Hanhela, Jouni Markkanen, Brigita Krasniqi, Liban Sheikh, Teemu Aaltonen, Noora Tapio, Inna Rokosa, Anne Liimola, Kalle Kiili, Vilma Järvisalo, Johannes Tolonen, Mahmoud Machaal, Olga Haapa-aho, Mirja Salmijärvi, Lauri Lyly, Tommi Evilä, Sari Tanus, Merve Caglayan, Katriina Majuri, Leena Kostiainen, Matti Järvinen, Ulla-Leena Alppi, Satu Sipilä, Anne-Mari Jussila, Aila Dundar-Järvinen, Sanna Marin, Antti Ivanoff, Hanna Sareila, Sofia Julin, Ida Leino, Mikko Aaltonen, Teija Hautanen, Anneli Kivistö, Kari-Matti Hiltunen, Anneli Taina, Jukka Gustafsson, Ilkka Sasi, Petri Rajala, Jaakko Stenhäll, Atanas Aleksovski, Anna-Kaisa Ikonen, Kirsi Kaivonen, Ilmari Nurminen

  • Ei 10 kpl 15%

    Antti Moisander, Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Joonas Kiviranta, Joakim Vigelius, Arto Grönroos, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Sakari Puisto, Lassi Kaleva

  • Jaa 57 kpl 85%

    Riina-Eveliina Eskelinen, Ilmari Nurminen, Saana Kuusipalo, Petri Rajala, Matti Höyssä, Aila Dundar-Järvinen, Pekka Salmi, Antti Hiitti, Johanna Loukaskorpi, Liban Sheikh, Sari Tanus, Noora Tapio, Elina Järvenpää, Olga Haapa-aho, Mirja Salmijärvi, Matti Helimo, Satu Sipilä, Anneli Kivistö, Hanna Sareila, Teija Hautanen, Tommi Evilä, Aleksi Jäntti, Mahmoud Machaal, Katriina Majuri, Ida Leino, Brigita Krasniqi, Antti Ivanoff, Milka Hanhela, Teemu Aaltonen, Lauri Lyly, Vilma Järvisalo, Ilkka Porttikivi, Kirsi Kaivonen, Leena Kostiainen, Mikko Aaltonen, Sanna Marin, Jukka Gustafsson, Anneli Taina, Sofia Julin, Merve Caglayan, Ulla-Leena Alppi, Oras Tynkkynen, Anna-Kaisa Ikonen, Jouni Markkanen, Atanas Aleksovski, Jaakko Stenhäll, Iiris Suomela, Inna Rokosa, Jaakko Mustakallio, Matti Järvinen, Anne-Mari Jussila, Kari-Matti Hiltunen, Kalle Kiili, Ilkka Sasi, Kalervo Kummola, Anne Liimola, Johannes Tolonen

  • Ei 10 kpl 15%

    Veikko Vallin, Arto Grönroos, Lassi Kaleva, Aarne Raevaara, Joonas Kiviranta, Marika Puolimatka, Joakim Vigelius, Anni O Molari, Antti Moisander, Sakari Puisto

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Riina-Eveliina Eskelinen, Sanna Marin, Noora Tapio, Johanna Loukaskorpi, Aleksi Jäntti, Ilmari Nurminen, Iiris Suomela, Johannes Tolonen, Elina Järvenpää, Kalervo Kummola, Vilma Järvisalo, Satu Sipilä, Petri Rajala, Pekka Salmi, Milka Hanhela, Antti Hiitti, Kirsi Kaivonen, Mahmoud Machaal, Ida Leino, Leena Kostiainen, Katriina Majuri, Ilkka Porttikivi, Ulla-Leena Alppi, Sari Tanus, Jaakko Stenhäll, Mikko Aaltonen, Matti Helimo, Teija Hautanen, Aila Dundar-Järvinen, Lauri Lyly, Anna-Kaisa Ikonen, Sofia Julin, Hanna Sareila, Anneli Taina, Atanas Aleksovski, Jouni Markkanen, Antti Ivanoff, Saana Kuusipalo, Brigita Krasniqi, Mirja Salmijärvi, Jaakko Mustakallio, Matti Höyssä, Matti Järvinen, Anneli Kivistö, Ilkka Sasi, Liban Sheikh, Jukka Gustafsson, Inna Rokosa, Anne Liimola, Tommi Evilä, Kalle Kiili, Anne-Mari Jussila, Olga Haapa-aho, Merve Caglayan, Teemu Aaltonen, Kari-Matti Hiltunen

  • Ei 10 kpl 15%

    Arto Grönroos, Veikko Vallin, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Joonas Kiviranta, Marika Puolimatka, Joakim Vigelius, Antti Moisander, Anni O Molari, Sakari Puisto

  • Jaa 57 kpl 85%

    Saana Kuusipalo, Elina Järvenpää, Oras Tynkkynen, Milka Hanhela, Aleksi Jäntti, Iiris Suomela, Noora Tapio, Kalle Kiili, Petri Rajala, Olga Haapa-aho, Ilkka Porttikivi, Johanna Loukaskorpi, Mahmoud Machaal, Inna Rokosa, Antti Hiitti, Vilma Järvisalo, Kalervo Kummola, Lauri Lyly, Johannes Tolonen, Matti Helimo, Sari Tanus, Kirsi Kaivonen, Brigita Krasniqi, Ilmari Nurminen, Hanna Sareila, Satu Sipilä, Ida Leino, Pekka Salmi, Anna-Kaisa Ikonen, Aila Dundar-Järvinen, Leena Kostiainen, Atanas Aleksovski, Jouni Markkanen, Anneli Kivistö, Matti Höyssä, Anne Liimola, Katriina Majuri, Sofia Julin, Jaakko Mustakallio, Mirja Salmijärvi, Matti Järvinen, Ulla-Leena Alppi, Sanna Marin, Jaakko Stenhäll, Jukka Gustafsson, Antti Ivanoff, Merve Caglayan, Mikko Aaltonen, Kari-Matti Hiltunen, Teemu Aaltonen, Anneli Taina, Tommi Evilä, Ilkka Sasi, Anne-Mari Jussila, Liban Sheikh, Riina-Eveliina Eskelinen, Teija Hautanen

  • Ei 10 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Antti Moisander, Veikko Vallin, Joakim Vigelius, Arto Grönroos, Joonas Kiviranta, Marika Puolimatka, Lassi Kaleva, Sakari Puisto, Anni O Molari

  • Jaa 56 kpl 84%

    Oras Tynkkynen, Pekka Salmi, Petri Rajala, Iiris Suomela, Aila Dundar-Järvinen, Aleksi Jäntti, Jouni Markkanen, Johanna Loukaskorpi, Jaakko Stenhäll, Ilkka Sasi, Ilmari Nurminen, Mahmoud Machaal, Joonas Kiviranta, Sari Tanus, Kalle Kiili, Kalervo Kummola, Antti Hiitti, Tommi Evilä, Anna-Kaisa Ikonen, Elina Järvenpää, Jaakko Mustakallio, Ilkka Porttikivi, Anne Liimola, Joakim Vigelius, Lauri Lyly, Katriina Majuri, Sofia Julin, Atanas Aleksovski, Ida Leino, Leena Kostiainen, Hanna Sareila, Teemu Aaltonen, Mirja Salmijärvi, Matti Helimo, Kirsi Kaivonen, Satu Sipilä, Kari-Matti Hiltunen, Anneli Taina, Anneli Kivistö, Matti Höyssä, Jukka Gustafsson, Matti Järvinen, Veikko Vallin, Arto Grönroos, Olga Haapa-aho, Riina-Eveliina Eskelinen, Saana Kuusipalo, Antti Ivanoff, Inna Rokosa, Merve Caglayan, Vilma Järvisalo, Anne-Mari Jussila, Brigita Krasniqi, Sanna Marin, Sakari Puisto, Anni O Molari

  • Ei 11 kpl 16%

    Noora Tapio, Aarne Raevaara, Milka Hanhela, Johannes Tolonen, Liban Sheikh, Ulla-Leena Alppi, Lassi Kaleva, Mikko Aaltonen, Teija Hautanen, Marika Puolimatka, Antti Moisander

  • Jaa 55 kpl 82%

    Oras Tynkkynen, Riina-Eveliina Eskelinen, Iiris Suomela, Satu Sipilä, Johanna Loukaskorpi, Matti Höyssä, Aila Dundar-Järvinen, Aleksi Jäntti, Ilmari Nurminen, Pekka Salmi, Ilkka Porttikivi, Inna Rokosa, Leena Kostiainen, Olga Haapa-aho, Katriina Majuri, Sanna Marin, Elina Järvenpää, Vilma Järvisalo, Mikko Aaltonen, Hanna Sareila, Sari Tanus, Lauri Lyly, Tommi Evilä, Petri Rajala, Merve Caglayan, Atanas Aleksovski, Anneli Taina, Jaakko Stenhäll, Anneli Kivistö, Noora Tapio, Jaakko Mustakallio, Kalervo Kummola, Mirja Salmijärvi, Anne-Mari Jussila, Matti Helimo, Antti Ivanoff, Liban Sheikh, Jouni Markkanen, Saana Kuusipalo, Antti Hiitti, Kalle Kiili, Anne Liimola, Matti Järvinen, Sofia Julin, Anna-Kaisa Ikonen, Ida Leino, Brigita Krasniqi, Ulla-Leena Alppi, Kari-Matti Hiltunen, Jukka Gustafsson, Ilkka Sasi, Kirsi Kaivonen, Mahmoud Machaal, Teemu Aaltonen, Johannes Tolonen

  • Ei 11 kpl 16%

    Arto Grönroos, Aarne Raevaara, Joonas Kiviranta, Veikko Vallin, Lassi Kaleva, Antti Moisander, Joakim Vigelius, Sakari Puisto, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Teija Hautanen

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Milka Hanhela

  • Jaa 56 kpl 84%

    Petri Rajala, Johanna Loukaskorpi, Iiris Suomela, Aleksi Jäntti, Oras Tynkkynen, Jouni Markkanen, Elina Järvenpää, Pekka Salmi, Teemu Aaltonen, Inna Rokosa, Ilkka Sasi, Riina-Eveliina Eskelinen, Matti Höyssä, Sanna Marin, Merve Caglayan, Kalervo Kummola, Ilkka Porttikivi, Noora Tapio, Sari Tanus, Jaakko Stenhäll, Aila Dundar-Järvinen, Jaakko Mustakallio, Satu Sipilä, Lauri Lyly, Olga Haapa-aho, Anne Liimola, Mikko Aaltonen, Mirja Salmijärvi, Hanna Sareila, Tommi Evilä, Saana Kuusipalo, Leena Kostiainen, Katriina Majuri, Antti Ivanoff, Matti Helimo, Matti Järvinen, Anna-Kaisa Ikonen, Vilma Järvisalo, Ida Leino, Anneli Taina, Anneli Kivistö, Sofia Julin, Jukka Gustafsson, Brigita Krasniqi, Johannes Tolonen, Kari-Matti Hiltunen, Mahmoud Machaal, Atanas Aleksovski, Kalle Kiili, Kirsi Kaivonen, Ulla-Leena Alppi, Liban Sheikh, Milka Hanhela, Anne-Mari Jussila, Ilmari Nurminen, Antti Hiitti

  • Ei 11 kpl 16%

    Joonas Kiviranta, Veikko Vallin, Antti Moisander, Aarne Raevaara, Arto Grönroos, Lassi Kaleva, Marika Puolimatka, Anni O Molari, Joakim Vigelius, Teija Hautanen, Sakari Puisto

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Johanna Loukaskorpi, Ilkka Porttikivi, Elina Järvenpää, Matti Höyssä, Aleksi Jäntti, Riina-Eveliina Eskelinen, Ilmari Nurminen, Sanna Marin, Kalervo Kummola, Aila Dundar-Järvinen, Petri Rajala, Saana Kuusipalo, Iiris Suomela, Sari Tanus, Mirja Salmijärvi, Satu Sipilä, Lauri Lyly, Merve Caglayan, Ida Leino, Antti Hiitti, Hanna Sareila, Ilkka Sasi, Katriina Majuri, Leena Kostiainen, Atanas Aleksovski, Matti Järvinen, Pekka Salmi, Mahmoud Machaal, Teemu Aaltonen, Sofia Julin, Anne Liimola, Vilma Järvisalo, Jukka Gustafsson, Anneli Taina, Inna Rokosa, Kari-Matti Hiltunen, Mikko Aaltonen, Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio, Kirsi Kaivonen, Anne-Mari Jussila, Anna-Kaisa Ikonen, Brigita Krasniqi, Kalle Kiili, Johannes Tolonen, Anneli Kivistö, Tommi Evilä, Antti Ivanoff, Jaakko Stenhäll, Matti Helimo, Milka Hanhela, Liban Sheikh, Teija Hautanen, Jouni Markkanen, Olga Haapa-aho, Jaakko Mustakallio

  • Ei 10 kpl 15%

    Aarne Raevaara, Arto Grönroos, Lassi Kaleva, Joonas Kiviranta, Antti Moisander, Anni O Molari, Veikko Vallin, Joakim Vigelius, Marika Puolimatka, Sakari Puisto

  • Jaa 57 kpl 85%

    Oras Tynkkynen, Iiris Suomela, Riina-Eveliina Eskelinen, Petri Rajala, Elina Järvenpää, Aila Dundar-Järvinen, Ilmari Nurminen, Saana Kuusipalo, Jaakko Mustakallio, Matti Höyssä, Mirja Salmijärvi, Antti Hiitti, Pekka Salmi, Johanna Loukaskorpi, Inna Rokosa, Kalervo Kummola, Satu Sipilä, Noora Tapio, Anne-Mari Jussila, Sanna Marin, Tommi Evilä, Ilkka Porttikivi, Mahmoud Machaal, Ida Leino, Milka Hanhela, Antti Ivanoff, Katriina Majuri, Hanna Sareila, Ulla-Leena Alppi, Leena Kostiainen, Jaakko Stenhäll, Anne Liimola, Brigita Krasniqi, Lauri Lyly, Anneli Kivistö, Aleksi Jäntti, Johannes Tolonen, Matti Helimo, Kari-Matti Hiltunen, Vilma Järvisalo, Anna-Kaisa Ikonen, Atanas Aleksovski, Sofia Julin, Merve Caglayan, Matti Järvinen, Mikko Aaltonen, Sari Tanus, Jouni Markkanen, Anneli Taina, Jukka Gustafsson, Kirsi Kaivonen, Kalle Kiili, Teemu Aaltonen, Olga Haapa-aho, Liban Sheikh, Ilkka Sasi, Teija Hautanen

  • Ei 10 kpl 15%

    Arto Grönroos, Aarne Raevaara, Antti Moisander, Veikko Vallin, Lassi Kaleva, Joakim Vigelius, Anni O Molari, Marika Puolimatka, Sakari Puisto, Joonas Kiviranta

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Reija Linnamaa, ko-pa-li (konsernihallinto, palvelualueet, liikelaitokset), aloitteiden tekijät

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.