Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 14.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 90 Aluevaraukset Lahdesjärvelle Vuoreksen Puistokadun itäpuoliselle yritysalueelle 

TRE:7224/10.00.03/2022

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tonttipäällikkö Pasi Kamppari, puh. 040 779 5615, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lahdesjärvellä Vuoreksen Puistokadun itäpuolisella yritysalueella on voimassa asemakaava nro 8026. Alue ei ole toteutunut asemakaavan mukaisesti. Lahdesjärvi on yksi Tampereen kysytyimmistä rakentuvista yritysalueista ja siten asemakaavan muuttaminen kysyntätilannetta vastaavaksi on nähty tarpeelliseksi.

Tampereen kaupunki järjesti aluevaraus- ja konseptihaun kyseiselle alueelle. Alueelle laaditaan parhaillaan vuoden 2023 asemakaavoitusohjelman kohteeksi määritettyä asemakaavamuutosta nro 8858. Kaava-alueen pinta-ala on noin 10 hehtaaria. Lähtökohtana on alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksien edistäminen huolehtimalla siitä, että kaupungilla on tarjolla yrityksille houkuttelevia sijoittumismahdollisuuksia.

Haun tarkoituksena oli kartoittaa yritysten kiinnostusta aluetta kohtaan ja millaisia yrityshankkeita alueelle esitetään. Haun perusteella valituille toimijoille varataan alue jatkosuunnittelua varten kaavaprosessin valmisteluvaiheessa. Asemakaavaratkaisua kehitetään yhteistyössä konseptihaun kautta valikoituneiden yritysten kanssa, jotta kaavasta saadaan kysyntätilannetta vastaava kokonaisuus. Tulevan asemakaavamuutoksen mukaiset tontit luovutetaan ja luovutusehdot vahvistetaan hallintosäännön ja erillisen päätöksentekoprosessin mukaisesti kaavan tultua lainvoimaiseksi ja tonttien ollessa infrarakentamisen osalta luovutusvalmiita.

Hakuehdotukset aluevaraus- ja konseptihakuun tuli jättää 9.12.2022 mennessä. Hakuaikana saatiin yhdeksän hakemusta, jotka arvioitiin yhteistyössä kiinteistötoimen, asemakaavoituksen ja elinkeinoyksikön kesken. Hakemusten ja hakijoiden kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella asemakaavaratkaisun jatkokehittämiseen valittiin neljä hakemusta.

Valituille toimijoille tulisi tehdä aluevarauspäätös kaupungin sitoutumisesta kehittämään aluetta ja kaavaratkaisua yhteistyössä valittujen yritysten kanssa. Mikäli aluevarauksen saaja vetäytyy hankkeesta, on alue luovutettavissa muuhun asemakaavan mahdollistamaan yritys- ja toimitilarakentamiseen.

Asemakaavan laadinnassa noudatetaan maankäyttö- ja rakennuslain säännöksiä. Aluevarauspäätös ei sido kaupunkia laadittavan asemakaavan sisällön osalta. Aluevarauksen saajat ovat tietoisia, että vireillä olevan asemakaavamuutoksen valmistelu ei välttämättä johda tavoitteita vastaavan asemakaavan hyväksymiseen. Mikäli näin kävisi, ei kaupungilla ole mitään korvausvelvollisuutta aluevarauksen saajien hankkeen valmisteluun käytettyihin kuluihin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Vuoreksen Puistokadun itäpuolisen yritysalueen (asemakaavamuutos nro 8858) aluevaraus- ja konseptihaun perusteella annetaan seuraavat aluevaraukset:

Asemakaavaluonnoksen kortteliin 6146: Jaarli Kiinteistöt Oy (3357913-5), perustettavan yhtiön lukuun

Asemakaavaluonnoksen kortteliin 6145: Assetia Oy (2697363-6), perustettavan yhtiön lukuun

Asemakaavaluonnoksen korttelin 6143 Jalkaharpinkadun itäpuoleiselle rakennusalalle: Robonic Ltd Oy (0938829-1)

Asemakaavaluonnoksen korttelin 6143 Jalkaharpinkadun länsipuoleisille rakennusaloille: Peab Kiinteistökehitys Oy (3136811-5), perustettavan yhtiön lukuun.

Aluevaraukset ovat voimassa kuusi kuukautta asemakaavan nro 8858 lainvoimaiseksi tulemisesta lukien, johon mennessä tontit tulee ostaa tai vuokrata pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aluevarausten saajat, Virpi Ekholm, Heli Toukoniemi, Timo Antikainen, Anne Karlsson

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.