Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 14.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 84 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-4 2023 

TRE:5923/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Laisi Pauliina, Projektijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 ensimmäisen kolmanneksen aikana. Katsauksen liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteuma.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet alkuvuoden yleisesti ottaen erittäin hyvin. Ainoastaan neljässä kokonaisuudessa poikkeamia on siinä määrin, että niiden ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä osittain. Poikkeamiin lukeutuu mm. Härmälän leirintäalueen kehittämisen arkkitehtuurikilpailu, jonka arvioidaan jäävän kokonaan toteutumatta vuoden 2023 aikana. Samaan aikaan raportointikauteen on mahtunut myös useita onnistumisia kuten Kaukajärvi-Annala kaupunginosaohjelman käynnistyminen, kohtuuhintaisen asumisen kumppanuusmallin vakiinnuttaminen sekä pientalotonttien haku- ja arviointijärjestelmän päivittäminen asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaiseksi. Raportointikauden poikkeamia sekä keskeisiä onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakatteen toteuma on huhtikuun lopun tilanteessa 55,9 milj. euroa ja se eroaa kauden muutetusta talousarviosta 8,1 milj. euroa. Toimintatuotot 83,3 milj. euroa, ovat 5,6 milj. euroa enemmän kuin kauden budjetti. Toimintakulut 27,4 milj. euroa, ovat toteutuneet 2,6 milj. euroa kauden suunnitelmaa pienempinä. Toimintatuottojen poikkeaman taustalla ovat alkuvuonna toteutuneet pysyvien vastaavien luovutusvoitot. Lahdesjärvellä sijaitsevan Metson tontin kauppa sekä Frenckellin kauppa ovat toteutuneet tammi-huhtikuun välisenä aikana ja kasvattaneet myyntivoittojen toteuman yli kauden budjetin. Myös maankäyttösopimuskorvaukset ovat toteutuneet muutettua talousarviota paremmin.

Tilinpäätösennusteen toimintakate, 157,8 milj. euroa, on 13,6 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Maankäyttösopimuskorvauksia arvioidaan tuloutuvan 9,8 milj. euroa, joka on 7,8 milj. euroa budjetoitua enemmän. Maankäyttösopimuskorvaukset tuloutuvat yhdyskuntarakentamisen toteutumisen suhteessa. Vuokratuottojen ennuste on 213,4 milj. euroa ja ne ovat toteutumassa 3,8 milj. euroa budjetoitua suurempina. Taustalla on maa-alueiden vuokratuottojen arvioitua suurempi kasvu. Pysyvien vastaavien myyntivoittojen ennuste 20,8 milj. euroa on 0,1 milj. euroa muutettua talousarviota pienempi. Toimintakulujen ennuste alittaa muutetun talousarvion 1,7 milj. eurolla. Henkilöstökulut ovat alittamassa budjetin 0,2 milj. euroa ja palvelujen ostot 1,5 milj. euroa.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan investoinnit muodostuvat talonrakennushankkeista, maanhankinnasta, vahvistuneiden asemakaavojen ja kaupungin sitoumusten mukaisista johtosiirroista sekä pilaantuneiden maiden puhdistuksista. Erikseen valtuustoon nähden sitovien kehitysohjelmien Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta investointimenoja sisältyy lautakunnan muutettuun talousarvioon yhteensä 7,7 milj. euroa.

Tammi-huhtikuussa lautakunnan alaisia investointeja on toteutettu yhteensä 33,3 milj. eurolla. Talonrakennushankkeita on toteutettu alkuvuoden aikana 26,6 milj. euroa. Investointien toteuma maaomaisuuden investoinneista muodostuvan asunto ja kiinteistölautakunta pl. erikseen sitovat erät osalta on 5,7 milj. euroa.

Lautakunnan nettoinvestointien tilinpäätösennuste, 120,9 milj. euroa, on 22,3 milj. euroa muutettua talousarviota pienempi.

Tampereen kaupunki hankkii tiloihin ja rakennuksiin liittyvät hanke- ja rakennuttamispalvelut Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä. Vuoden 2021 talonrakennusten nettoinvestointien (pl. Hiedanranta) muutettu talousarvio sisältäen uudelleenbudjetoinnit ovat yhteensä 118,7 milj. euroa. Tilinpäätösennusteessa talonrakennushankkeiden toteumaksi arvioidaan 97,3 milj. euroa, joka on 21,4 milj. euroa suunniteltua vähemmän. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Vuosisuunnitelman osavuosikatsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja päätti kolmen minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Pauliina Laisi, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)