Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 15 Muutokset Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2014 koskien poissaolojen ehkäisemistä sekä poissaolojen suunnitelmallista seuraamista ja niihin puuttumista sekä perusopetuksen opiskeluhuoltoa 

TRE:1426/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Kallio Heidi-Maria, Koordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678, opetusjohtaja Ulla Ojalammi puh. 050 428 3044, erikoissuunnittelija Maija Viherkari, puh. 041 730 6388 ja projektipäällikkö Maija Loukonen, puh. 040 198 4020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetushallitus on päivittänyt Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2014 koskien poissaolojen ehkäisemistä sekä poissaolojen suunnitelmallista seuraamista ja niihin puuttumista. Päivitykset on tehty lukuihin 4.2, 5.1, 5.6 ja 8.1 ja ne tulevat käyttöön 1.8.2023. Lisäksi Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan on tehty tarvittavat, perustemuutosten edellyttämät lisäykset. 

Tampereen kaupunki on osallistunut Tampereen seutukuntien kanssa sitouttavan kouluyhteisötyön hankkeeseen, jonka puitteissa on luotu malli poissaolojen ennaltaehkäisyyn, puuttumiseen ja toimenpiteiden vaikutusten arviointiin. Malli sisällytetään lukuun 5. Lisäksi lukuun 4.2.1 on kirjattu kouluun kiinnittymisen ja sitä kautta poissaolojen ennaltaehkäisyn keinoja.

Tampereen kaupungin perusopetuksen osalta päivitykset on tehty lukuihin: 

  • 4.2.1 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä
  • 5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä
  • 5.3 Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö
  • 8.1 Paikallisesti päätettävät asiat ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma 

 

4.2.1 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä luvun paikalliseen tarkennukseen on kirjattu ryhmäyttäminen keinoksi luoda läsnäoloa ja osallisuutta tukevaa, sekä kouluun kiinnittävää toimintakulttuuria. Lisäksi luvussa kuvataan lyhyesti tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opettamisen käytänteet ja tarkoitus. 

5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä

Luvun paikallisessa tarkennuksessa kuvataan perusopetuksen käyttöön laaditun läsnäolon tukemisen ja poissaolojen seurannan suunnitelman pääpiirteet ja sisällöt. Opetussuunnitelmatekstissä avataan koulupoissaolojen syntymisen polkua, poissaolojen varhaisen tunnistamisen tärkeyttä sekä poissaoloihin puuttumisen keinoja. Lisäksi lukuun on kirjattu yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön päälinjauksia.

5.3 Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö

Luvusta yhteinen vastuu koulupäivästä on siirretty järjestyssääntöjä koskeva teksti tähän lukuun. 

8.1 Paikallisesti päätettävät asiat ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma

Opetushallituksen määräyksen mukaan siirrytään käyttämään käsitteen oppilashuolto sijasta oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaista termiä opiskeluhuolto. Näin yhtenäistetään termit eri koulutusmuodoissa. Kaikki oppilas- ja opiskelijahuoltolain muutoksen ja myös sosiaali- ja terveystoimen uudistuksen myötä muuttuneet termit tulee päivittää teknisluontoisena muutoksena Tampereen kaupungin perusopetuksen sekä valmistavan opetuksen opetussuunnitelmiin. Myös kouluja ohjeistetaan tekemään lakimuutoksesta johtuvat teknisluontoiset termimuutokset ja muut tarvittavat muutokset koulujen opetussuunnitelmiin.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § ja 19 § perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtävänä on perusopetuksen järjestäminen, tuottaminen ja kehittäminen sekä toiminnan suunnittelun ohjaus.

Opetushallituksen velvoittava muutosmääräys, muutosmääräyksen liite sekä Tampereen perusopetuksen opetussuunnitelman 2014 uudet paikalliset tarkennukset ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2014 koskien poissaolojen ehkäisemistä sekä poissaolojen suunnitelmallista seuraamista ja niihin puuttumista sekä perusopetuksen opiskeluhuoltoa koskevat muutokset hyväksytään. Päivitetyt paikalliset perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet tulevat voimaan 1.8.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Opetusjohtaja Ulla-Maija Ojalammi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kristiina Järvelä, Petri Peltonen, Ulla-Maija Ojalammi, Maija Viherkari, Maija Loukonen, Ville Raatikainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.