Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 19.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 25 Jäsenten nimeäminen tytär- ja osakkuusyhtiöiden hallituksiin vuonna 2024 alkavalle toimikaudelle sekä hallitusjäsenten vuosipalkkiot 

TRE:1191/00.03.01/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous valitsee yhtiön hallituksen jäsenet. Hallintosäännön mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin ehdokkaat tytär-​ ja osakkuusyhteisöjen hallituksiin. Nyt nimettävien ehdokkaiden toimikausi alkaa kevään 2024 yhtiökokouksista ja se päättyy kevään 2025 yhtiökokoukseen. Hallituksen jäsenmäärä on määrätty yhtiöjärjestyksessä ja osassa yhtiöitä jäsenten nimeämisistä on sovittu myös osakassopimuksissa.

Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa -​määräys täydentää osakeyhtiö-​ ja kuntalakia sekä muun lainsäädännön mukanaan tuomia velvoitteita. Ohjetta noudatetaan kaupungin tytäryhtiöissä ja suositellaan noudatettavaksi myös osakkuus-​ ja osaomistusyhtiöissä. Kuntalain 47 §:n 2. momentin mukaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Esitys on valmisteltu myös huomioiden kuntalain 47 §:n 1. momentti,​ jonka mukaan omistajaohjauksella on huolehdittava siitä,​ että kunnan tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu.

Hallituksen valinta on omistajan merkittävimpiä päätöksiä,​ sillä siinä omistaja nimeää sen kokoonpanon,​ jonka johdettavaksi yhtiön liiketoiminta ja varat uskotaan,​ ja jonka omistaja arvelee parhaiten toteuttavan päättämäänsä omistajastrategiaa sekä yhtiölle asettamiaan tavoitteita.

Hallituskokoonpanojen valmistelussa omistajaohjaus on ensin käynyt läpi kunkin yhteisön hallitukseen edellytettäviä osaamisalueita,​ minkä jälkeen hallituskokoonpanot on valmisteltu nykyiseen muotoonsa yhdessä konsernijaoston puheenjohtajiston, pormestarin ja konsernijohtajan kanssa.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hallituksen jäseniksi esitetään edelleen Kari Lahtista ja Pekka Niemistä, vaikka heillä konserniohjeen mukainen suositus enintään 8 vuoden toimikaudesta saman yhtiön hallituksessa ylittyy. Esitys on kuitenkin perusteltu siitä syystä, että kyseiset henkilöt ovat toimineet hankkeessa alusta saakka ja edustavat jatkuvuutta hallituksessa rakennushankkeen loppuun ja puhdistamon käyttöönottoon saakka.

Tampereen Raitiotie Oy:n hallitukseen esitetty Jaakko Stenhäll on ilmoittanut omistajaohjaukseen, että mikäli konsernijaosto nimeää hänet yhtiön hallitukseen, tulee hän jättämään eronpyynnön kaupunginhallituksen jäsenyydestä. 

Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa -​määräyksen mukaan kaupunkikonserniin kuuluvissa yhteisöissä hallituksen jäsenen kokouspalkkio on sama kuin Tampereen kaupunginhallituksen jäsenen kokouspalkkio. Puheenjohtajalle kokouspalkkio maksetaan 50 prosentilla korotettuna.

Konsernijaosto päätti 21.3.2023 § 24 hallitusten jäsenten vuosipalkkioista määrätyissä Tampereen kaupungin tytäryhteisöissä. Yhtiöt luokiteltiin neljään ryhmään liiketoiminnan laadun,​ taloudellisen ja toiminnallisen merkityksen sekä markkinatilanteen pohjalta. Omistajaohjauksen arvion mukaan vuosi sitten päätetyt vuosipalkkiot ovat edelleen asialliset eikä niiden tarkistamiseen ole tarvetta. Ainoa ehdotettava muutos koskee Hiedanrannan Kehitys Oy:tä, jonka vuosipalkkio esitetään nostettavaksi luokasta kolme luokkaan kaksi. 

Liitteenä olevassa materiaalissa esitettävät hallitusten henkilövaihdokset on merkitty punaisella ja vihreällä värillä,​ jotta muutokset on helpompi havaita.

Hallintosäännön 16 §:n mukaan konsernijaosto päättää kaupungin ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen ja soveltuvin osin säätiöiden hallituksiin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tytär-​ ja osakkuusyhteisöjen hallituksiin vuonna 2024 alkavalle vuoden toimikaudelle nimetään jäsenet liitteenä olevan esityksen mukaisesti.

Hallitusten jäsenten vuosipalkkiot maksetaan vuoden 2024 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkaen liitteenä olevan taulukon mukaisesti. Vuosipalkkio maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla.

Päätös annetaan kuntalain 46 §:n tarkoittamana ohjeena kaupungin edustajalle yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jyrki Koskinen, Saara Unnanlahti ja Laura Klami ilmoittivat olevansa asianosaisena esteellisiä osaltaan asian käsittelyyn. Esteellisyydet todettiin hallintolain 28 §:n 3) kohdan perusteella seuraavasti: Koskinen YH Kodit Oy:n hallituksen, Unnanlahti Monetra Oy:n ja Monetra Pirkanmaa Oy:n sekä Klami Monetra Pirkanmaa Oy:n osalta. He poistuivat kokouksesta edellä mainittujen kohtien käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Hallintosihteeri Noora Jalonen toimi kokouksen sihteerinä Klamin esteellisyyden ajan.

Kokouksessa päivitetty liite on pöytäkirjan liitteenä.

Tiedoksi

nimetyt,​ omistajaohjaus@tampere.fi,​ Heini Ruski

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.