Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 19.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 24 Pirkanmaan Voimia Oy:n kilpailukykyselvityksen tulokset 

TRE:1196/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan Voimia Oy oli mukana selvityksessä, jossa oli mukana viisi suurien kaupunkien ateriapalveluja tuottavaa yhtiöitä. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa vertailukelpoista tietoa julkisista ateriapalveluista. Selvityksessä laskettiin ateriapalveluiden vertailukelpoiset hinnat ja tehtiin anonyymi hintavertailu osallistujien kesken. Toteutuksesta vastasi FCG Finnish Consulting Group Oy.  

Kilpailukykyselvitys on tarpeellinen, koska julkisen sektorin ateriapalveluiden kustannusten vertailutiedot julkisissa lähteissä poikkeavat merkittävästi toisistaan osaltaan siksi, että ateriapalveluiden vastuut ja siitä seuraavat hinnoittelumallit ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Tämä vääristää eri toimijoiden ja tuotantomallien vertailua ja hankaloittaa rationaalista päätöksentekoa. Tämän kilpailukykyselvityksen avulla Tampereen kaupunki pystyy luotettavasti todentamaan Pirkanmaan Voimia Oy:n kilpailukykyisyyden.

Selvityksen tulokset osoittavat, että Pirkanmaan Voimian ateriapalveluiden kilpailukykyisyys on kokonaisuudessaan tutkimuksen mediaanitasoa sekä koulu- ja päiväkotiruokailun että sote-ruokailun osalta. Erityisen kilpailukykyisiksi osoittautui koulu-ja päiväkotiaterioiden valmistus, eli Pata-tuotantokeittiön toiminta, kun taas kehitettävää löytyy kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuvan ruuan valmistelun ja esillepanon kustannuksissa. 

Pirkanmaan Voimia Oy:n toimitusjohtaja Esa Sairanen esittelee kokouksessa tarkemmin tulokset Pirkanmaan Voimian osalta sekä FCG Oy:n konsultti Eero Laesterä saapuu kokoukseen esittelemään tutkimusta tarkemmin.

Liitteet ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 20-kohdan perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkanmaan Voimia Oy:n kilpailukykyselvityksen tulokset merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Pirkanmaan Voimia Oy:n toimitusjohtaja Esa Sairaselle, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelälle ja FCG Oy:n konsultti Eero Laesterälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Johanna Saarinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)