Kaupunginhallitus, kokous 18.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 121 Tampereen Vesi Liikelaitoksen vuoden 2023 tilinpäätös ja toimintakertomus 

TRE:1338/02.02.02/2024

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja
  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja Tampereen Vesi Oy:n talous- ja hallintopäällikkö Sanna Liljaranta, puh. 040 482 7465, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön mukaan johtokunnan tehtävänä on alaisensa liikelaitoksen osalta päättää ehdotuksen hyväksymisestä tilinpäätökseksi toimintakertomuksineen. Tampereen Vesi Liikelaitoksen toiminta siirtyi yhtiömuotoon Tampereen Vesi Oy:lle 1.1.2024 alkaen. Liikelaitoksen toiminta ja johtokunnan toimintakausi päättyi 31.12.2023. Tampereen Vesi Liikelaitoksen tilinpäätös toimintakertomuksineen on näin ollen valmisteltu Tampereen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Tampereen Vesi Oy on Tampereen kaupunkikonsernin talousyksikön valtuuttamana laatinut liikelaitoksen vuoden 2023 toiminnasta tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. 

Tampereen Vesi Liikelaitoksen tilikauden liikevaihto oli 73,3 milj. euroa. Liikevaihto toteutui edellistä vuotta 3,0 milj. euroa suurempana johtuen vuoden 2023 alusta tehdyistä veden ja jäteveden käyttö- ja perusmaksujen korotuksista. Liikevaihto jäi muutetusta talousarviosta 0,3 milj. euroa. Poikkeaman taustalla oli myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen rakennushankkeiden volyymin laskun aiheuttama liittymismaksujen suunniteltua alhaisempi kertymä.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot toteutuivat 0,4 milj. euroa muutettua talousarviota pienempinä, lisääntyen edellisvuodesta 1,5 milj. euroa. Merkittävin poikkeama suunniteltuun oli vedentuotannossa tarvittavan sähkön ja veden ostoissa. Veden ostojen jääminen suunnitellusta selittyy vedenpuhdistuskemikaalien suunniteltua pienemmillä ostoilla. Rakennusmateriaalien ostot jäivät suunnitellusta laskutettavien töiden osalta. Tuotantolaitosten osalta lämmityksen kustannukset ylittivät muutetun talousarvion sekä vedentuotannossa että jätevedenpuhdistuksessa. Palvelujen ostot toteutuivat suunniteltua 1,9 milj. euroa suurempina ja 2,4 milj. euroa edellisvuotta suurempina. Ylityksen taustalla oli koneiden ja kaluston kunnossapitotarpeiden lisääntyminen sekä varautumiseen panostaminen. Lisäksi maansiirto- ja työkonepalveluiden ostot ylittyivät verkostossa tapahtuneiden yllättävien häiriötilanteiden vuoksi. Myös yhtiöittämismuutos lisäsi palvelujen ostoja suunnitellusta 0,4 milj. euroa. Omajohtoiset investoinnit toteutuivat muutettua talousarviota 0,8 milj. euroa pienempinä. 

Henkilöstökulut toteutuivat 9,8 milj. eurolla ylittäen edellisvuoden toteuman 0,6 milj. eurolla ja suunnitellun 0,5 milj. eurolla. Muutetun talousarvion ylittyminen johtui siitä, että henkilöstökuluihin vaikuttavista eristä vuorolisät sekä varallaolon kustannukset varavoimakoneiden sähkön saannin turvaamiseksi eivät sisältyneet muutettuun talousarvioon. Poistot ja arvonalentumiset toteutuivat 15,3 milj. euron suuruisina ja edellisvuotta 0,4 milj. euroa suurempana johtuen investointien valmistumisen ajoittumisesta enemmän kuluneelle vuodelle. Liiketoiminnan muut kulut toteutuivat 3,2 milj. euron suuruisina ylittäen suunnitellun 0,6 milj. euroa ja edellisen vuoden 1,3 milj. eurolla. Poikkeama suunnitelmaan johtuu pääosin vuokratuista varavoimakoneista, joita ei ollut mukana suunnitelmassa. Korvaus peruspääomasta oli suunnitellun suuruinen, 14,7 milj. euroa. 

Tilikauden liikeylijäämä oli 25,2 milj. euroa, joka on 3,6 milj. euroa sitovaa ylijäämätavoitetta heikompi. Edelliseen vuoteen verrattuna liikeylijäämä on 3,7 milj. euroa pienempi. Kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, vaikka sijoitetun pääoman tuottoprosentti laski hieman edellisestä vuodesta ollen 10,1 prosenttia.

Investoinnit toteutuivat 25,1 milj. eurolla, josta verkostorakentamiseen käytettiin 20,6 milj. euroa ja laitosrakentamiseen 4,4 milj. euroa. Alkuperäinen talousarvio oli 18,0 milj. euroa, jonka lisäksi määrärahan lisäystä ja uudelleenbudjetointeja hyväksyttiin yhteensä 6,5 milj. euroa. Investoinnit kokonaisuutena ylittivät muutetun talousarvion 0,6 milj. euroa. Muutetun talousarvion ylittyminen johtuu useammasta eri hankkeesta. Laitosrakentaminen jäi suunnitellusta 3,8 milj. euroa. Verkostorakentaminen puolestaan ylitti suunnitellun 4,4 milj. eurolla. 

Laitosrakentamisessa merkittävimpiä suunnitelman alittaneita kohteita oli Ruskon kattorakenteiden perusparannus, jossa kustannuspuitearvio oli arvioitu toteumaa suuremmaksi. Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen flotaation kunnostaminen alitti myös suunnitellun töiden edelleen viivästyttyä toteutuskelpoisen ratkaisun löytämiseksi. Ruskon UV-huuhtelupuhallininvestointi alitti suunnitellun johtuen mm. toimitusvaikeuksista. Koivistonkylän ja Lukonmäen paineenkorotusasemien työt alkoivat suunniteltua myöhemmin ja muutettu talousarvio on siksi alittunut. Kaupinojan varavoimakoneen hankinnan kilpailutuksen haasteet viivästyttivät hankkeen toteuttamista. Vesitalon aulan tilamuutoshanke puolestaan ylitti muutetun talousarvion. Verkostorakentamisessa edistettiin useita hankkeita laitosrakentamisen hankkeiden viivästyttyä. Yli miljoonan euron investoinneista Peltolammi- Sääksjärven vesihuoltolinjan rakentaminen ylitti suunnitellun johtuen toteutustavan muutoksista. Rautaharkon pääviemärin rakentaminen toteutui suunnitellun suuruisena. 

Taseen loppusumma tilinpäätöshetkellä oli 294,1 milj. euroa, joka on 12,9 milj. euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Taseen vastaavien merkittävin omaisuus erä on pysyvien vastaavien aineelliset hyödykkeet, 191,1 milj. euroa, jossa kasvua edelliseen vuoteen tapahtui 9,9 milj. euroa. Vaihtuvat vastaavat kasvoivat 3,1 milj. euroa johtuen lyhytaikaisten saamisten muutoksesta. Taseen vastattavien merkittävin erä oli oma pääoma, joka kasvoi 11,3 milj. euroa, tilikauden ylijäämän verran. Omavaraisuusaste pysyi hyvällä tasolla.

Tampereen Vedellä oli tilikaudella 2023 yhteensä viisi toiminnallista tavoitetta. Tavoitteista kolme toteutui, yksi toteutui osittain ja yksi jäi saavuttamatta. Henkilöstöä koskevina tavoitteina oli, että sairauspoissaoloprosentti on alle 4,5 prosenttia ja vakavien tapaturmien määrä laskee. Sairauspoissaolojen suhteellinen osuus oli edellisvuotta vastaava 4,9 prosenttia, joten tavoitetta ei saavutettu. Sairauspoissaoloja saatiin merkittävästi vähenemään alkuvuodesta, jolloin oli useita pitkiä sairaus- ja tapaturmapoissaoloja. Toimenpiteinä on ollut kevennettyjä ja korvaavia työtehtäviä sekä kokonaan toisiin tehtäviin siirtymisiä. Loppuvuonna pitkien poissaolojen osuus vähentyi, mutta syksyn flunssakausi piti poissaolojen määrän koholla. Vakavia tapaturmia ei sattunut, joten sen osalta tavoite saavutettiin. Vesijohtoveden laatua ja toimitusvarmuutta kuvaava häiriötilanteiden määrän kehitys suhteessa verkoston pituuteen toteutui tavoitetta heikompana. Verkoston saneerausohjelmaa toteutettiin suunnitellusti, mutta keliolosuhteet olivat vertailuvuotta haastavammat johtaen häiriötilanteiden määrän kasvuun. Vesijohtoverkoston pitkän tähtäimen toimintavarmuutta kuvaava verkoston keskimääräinen uusiutumisaika oli alle 95 vuotta. Verkostosaneerauksia tehtiin investointiohjelman ja kuntoarvion pohjalta. Asiakastyytyväisyysmittauksessa palveluun liittyvät mittarit ovat kehittyneet positiivisesti verrattuna edelliseen vastaavaan mittaukseen. Myös digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen asiakaspalvelussa ja toiminnassa toteutui tavoitteen mukaisesti.

Hallintosäännön 15 § 35)-kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää lakkautettujen toimielinten toimivaltaan kuuluvista asioista, ellei muualla ole toisin määrätä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen Vesi Liikelaitoksen vuoden 2023 tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksytään.

Tilikauden ylijäämä 11 284 686,29 euroa siirretään taseen omaan pääomaan edellisten tilikausien ylijäämä -erään eikä varauksia ei tehdä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Arto Vuojolainen, Johanna Saarinen, Sanna Liljaranta/Tampereen Vesi Oy, Mari Saastamoinen/Tampereen Vesi Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.