Kaupunginhallitus, kokous 18.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 124 Investointien luokittelu investointikaton valmistelussa 

TRE:554/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja
  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarvion hyväksymisen yhteydessä, että kaupunki ottaa jatkossa käyttöön investointikaton. Investointikaton osalta ei kuitenkaan määritelty tarkemmin, miten investointikatto määritellään, mitä siihen sisällytetään eikä mille ajanjaksolle investointikatto asetetaan.

Investointikaton tavoitteena on sovittaa nykyistä paremmin yhteen investointitarpeet, tulorahoituksen taso ja velkaantumisen hallinta. Tämä on kasvavassa kaupungissa varsin ongelmallista, sillä selkeän, yksinkertaisen, ohjaavan ja toteuttamiskelpoisen mallin laatiminen on monimutkaista. Talousyksikössä on hahmoteltu alustavia kriteereitä investointikaton määrittämiseksi.

Investointikaton valmistelussa investoinnit on ryhmitelty neljään ryhmään (perusinvestoinnit, uusiin alueisiin liittyvät investoinnit, palvelutasoa parantavat investoinnit ja investointikaton päälle tulevat investoinnit). Investointien luokittelulla pyritään määrittämään, mitä investointeja priorisoidaan investointikaton alle ja mitä voidaan investoida, jos vuosikate nouseekin arvioitua korkeammaksi. Arvioitua suuremmat kertaerät voivat nostaa investointikattoa. 

Tarkoitus on saada investointikaton periaatteet hyväksytyksi kevään aikana niin, että kaupunginhallitus voisi päättää investointikaton toteuttamisesta 29.4.2024, jolloin kaupunginhallituksessa käsitellään toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohtia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Investointien luokittelu investointikaton jatkovalmistelua varten hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Reija Linnamaalle ja talousjohtaja Jukka Männikölle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Ilkka Sasi poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Reija Linnamaa, Anna-Maija Väänänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)