Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 187 Avustushakemus Tampereen yliopisto elämystalouden professuurin kustannuksiin 

TRE:5858/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Asiakkuuspäällikkö Maiju Viiki​, puh. 040 646 2841 ja erityisasiantuntija Max Liikka, puh. 041 730 8868,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunta on lähettänyt Tampereen kaupungille avustushakemuksen, jossa se esittää että Tampereen kaupunki osallistuisi elämystalouden professuurin perustamisen ja alkuvaiheen tutkimus- ja opetustoiminnan rahoittamiseen vuonna 2024 yhteensä 50 000 eurolla sekä vuosina 2025–2028 yhteensä 400 000 eurolla (100 000 euroa/vuosi).

Elämystaloudella on kasvava merkitys Suomen ja Tampereen alueen elinkeinorakenteessa, jota alaan liittyvää tutkimus- ja opetustoiminta vahvistaa. Professuurin perustaminen mahdollistaa kaupungin aseman vahvistumisen alan edelläkävijänä ja tarjoaa luontaisen koelaboratorion elämystalouden ilmiöiden tutkimiseen. Professuurin tavoitteena on tukea yritysten ja organisaatioiden toimintaedellytyksiä elämystalouden liiketoiminta-alueilla sekä edistää yhteistyötä kaupungin ja alueellisten toimijoiden kanssa. Lisäksi professuuri tarjoaa ajankohtaista tieteellistä tutkimustietoa kaupungin päätöksenteon tueksi, samalla vahvistaen Tampereen asemaa elämystalouden keskuksena. Professuuriin liittyvät opetusohjelmat ja koulutusmahdollisuudet hyödyttävät myös paikallisia toimijoita tarjoten heille osaajia ja täydennyskoulutusta elämystalouden alalta.

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kansainvälisyyden tukemiseksi ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittämiseksi. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön välistä kumppanuutta syvennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 solmitulla strategisella kumppanuussopimuksella. Laajalla valmistelulla valmisteltu kumppanuussopimus linjaa yhteistyön pohjaksi yhteistyön toiminnallisia ja tutkimus- ja koulutusyhteistyön painopisteitä. Sopimus päivitettiin lokakuussa 2022 ja nykyinen sopimuskausi kestää vuoden 2025 loppuun asti.

Tampereen kaupunki on vuosittain osaltaan mahdollistanut korkeakouluyhteisön tieteellistä toimintaa tukemalla erityisesti professuurien perustamista tai muuta tieteellisen toiminnan edistämistä eri tieteenaloilla. Vuonna 2021 Tampereen kaupunki on elinvoima- ja osaamislautakunnan aiemmalla päätöksellä tukenut ympäristökasvatuksen professuuria (80 te) ja yritysoikeuden professuuria (30 te) sekä nanoteknologian tenure track -professoreiden urapolkua (30 te). Lisäksi on tuettu Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveyskeskuksen rakentumista tukemalla TKI-asiantuntijan palkkaamista vuosina 2022 (80 te) ja 2023 (40 te). Toiminnan tukemista peilataan erityisesti kaupunkistrategian tavoitteisiin sekä siihen, miten toiminta tukee Tampereen kaupungin ja korkeakouluyhteisön välillä solmitun kumppanuussopimuksen painopisteiden toteutumista. 

Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoima ja edunvalvonta -palveluryhmän on mahdollista avustaa Elämystalouden kehitysohjelmaan osoitettujen määrärahojen puitteissa Tampereen yliopistoa Elämystalouden professuurin kustannuksissa vuonna 2024 yhteensä 50 000 eurolla. Vuosille 2025–2028 avustuspäätös yhteensä 400 000 euroa (100 000 euroa/vuosi) voidaan tehdä ehdollisena edellyttäen, että valtuusto hyväksyy vuosittain siihen talousarviossa tarvittavat määrärahat.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023 § 17) mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti. Avustustoimintaa ohjeistavat Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) sekä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet (elinvoima- ja osaamislautakunta 22.11.2023 § 175) -​asiakirjat. Avustushakemusta käsiteltäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely.

Tampereen kaupunki maksaa avustukset yhdessä tai useammassa erässä ilman avustuksen saajan laskutusta,​ kun päätös on lainvoimainen. Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten,​ että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Kilpailukykyjohtaja

Tampereen yliopistolle myönnetään 50 000 euroa avustusta Elämystalouden professuurin rahoittamiseksi vuodelle 2024.

Avustus maksetaan Elämystalouden kehitysohjelman kustannuspaikalta 154031.

Vuosille 2025–2028 avustuspäätös yhteensä 400 000 euroa (100 000 euroa/vuosi) tehdään ehdollisena edellyttäen, että valtuusto hyväksyy vuosittain talousarviossa siihen tarvittavat määrärahat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Anna-Kaisa Heinämäki, Maiju Viiki, Max Liikka, Tatjaana Julin, Emma Perttunen, Matti Sommarberg/Tampereen yliopisto, Hannu Saarijärvi/Tampereen yliopisto, Hannu Kuusela/Tampereen yliopisto, Antti Lönnqvist/Tampereen yliopisto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.