Perustelut
Kumppanuusavustukset ovat Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet -asiakirjassa (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) määriteltyjä yleisavustuksia. Elinvoima- ja osaamislautakunnan kumppanuusavustukset on suunnattu rajatulle kohderyhmälle. Kumppanuusavustusta voidaan myöntää yhteisöille, joiden kanssa kaupunki tekee kiinteää yhteistyötä, tai joiden perustamista tai sijoittumista Tampereelle kaupunki on tukenut. Kaupunki sitoutuu kumppanuusavustuksilla pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen. Avustusta voivat hakea voittoa tavoittelemattomat yhteisöt, jotka elinvoima- ja osaamislautakunta on hyväksynyt kumppanuusavustusyhteisöiksi.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan kumppanuusavustettavia yhteisöjä ovat aiempien päätösten mukaisesti TITRY ry, Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry, Pakolaisnuorten Tuki ry, Tampereen Matkailuoppaat - Tampere Tourist Guides ry, Tampereen kesäyliopistoyhdistys ry, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry (MindTrek -toiminta), Opiskelijan Tampere ry, Pirkanmaan festivaalit - Pirfest ry, Tribe Tampere ry sekä korkeakouluopetuksen ja tutkimuksen tuen osalta Tampereen yliopisto.
Kumppanuusavustusta haetaan vuosittain, ellei lautakunta ole myöntänyt avustusta monivuotisena. Hakijat kutsutaan täyttämään sähköinen hakulomake. Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2024 kumppanuusavustukset ovat olleet haettavina 7.8.–3.9.2023. Poikkeuksena on Tampereen yliopisto, jonka kanssa valmistellaan tutkimusyhteistyön kokonaisuudistamista osana korkeakouluyhteisön laajempaa kumppanuutta ja TKI-toiminnan tehostamista. Tässä vaiheessa ei siksi esitetä tutkimustoimintaan osoitettavia kumppanuusavustuksia elinvoima- ja osaamislautakunnan käsiteltäväksi lukuun ottamatta erillisenä asiana päätettävää Tampereen yliopiston elämystalouden professuuria koskevaa avustushakemusta.
Kumppanuusavustusta myönnetään yhteisön sääntöjensä mukaiseen perustoimintaan tai kohdennettuna tiettyyn toiminnan osaan. Avustusta ei myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Jos avustuspäätöksessä ei ole tarkemmin yksilöity käyttötarkoitusta, avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen.
Esitys elinvoima- ja osaamislautakunnan kumppanuusavustuksista vuodelle 2024:
Työllisyyspalvelut, kustannuspaikka 154810, sisäinen tilaus 28455:
TITRY ry, 471 000 euroa, (haettu 521 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 471 000 euroa.
TITRY ry:n toimintaa esitetään tuettavaksi 471 000 eurolla. TITRY ry on tuotannollinen työkeskus, joka tarjoaa osatyökykyisille (esim. mielenterveyskuntoutujat), ikääntyneille, maahanmuuttajille, pitkäaikaistyöttömille ja muille heikommassa työllistymisasemassa oleville henkilöille työsuhteisia matalan kynnyksen työpaikkoja sekä työkokeilu-, työharjoittelu- ja työvalmennuspaikkoja koneistamossa, ompelimossa sekä verkkokaupan lähetyspalvelussa ja palvelupakkaamossa. Työn sisältö ja työaika räätälöidään työntekijän jäljellä olevan työkyvyn mukaiseksi. Yhdistyksen sääntöjen mukaisen toiminnan tarkoituksena on edistää osatyökykyisten ja muiden henkilökohtaisen työesteen takia vaikeasti työllistyvien työllistymistä ja ammatillisen kuntoutuksen yleisiä edellytyksiä. Erilaissa määräaikaisissa työllistämistoimenpiteissä on TITRY ry:ssä ollut vuonna 2023 (tilanne 11/2023) yhteensä 57 henkilöä, ja vuoden 2024 tavoite on 85 henkilöä. Tämän lisäksi vakituisia työntekijöitä ja toimihenkilöitä on ollut 31, joista noin 80 % on osatyökykyisiä. Vuonna 2024 vakituisten työntekijöiden ja toimihenkilöiden määrän arvioidaan olevan 33.
Kaupungin avustus TITRY ry:lle ei ole valtiontukisääntelyn tarkoittamaa tukea. Avustus ei vääristä tai uhkaa vääristää kilpailua tai jäsenvaltioiden välistä kauppaa, ja lisäksi voidaan tulkita, että yhdistyksen toiminta ei ole Euroopan unionin toiminnasta annetun sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua taloudellista toimintaa perustuen yhdistyksen toiminnan tarkoitukseen, joka on edistää vajaatyökykyisten ja muiden vaikeasti työllistettävien työllistämistä ja ammatillisen kuntoutuksen edellytyksiä. Edellä todettuun on päädytty vuonna 2018 TITRY ry:n avustuksen osalta tehdyn valtiotukisäätelyn huomioon ottamista koskevan asianajotoimiston selvityksen pohjalta.
Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry, 168 684 euroa, (haettu 168 684 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 169 225 euroa.
Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry:n toimintaa esitetään tuettavaksi 168 684 eurolla. Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry:n tarkoituksena on edistää työttömien pääsyä työhön tai koulutukseen ja tukea työttömien osallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Etappi tarjoaa tavoitteellista työvalmennusta pitkään työttömänä olleille, maahanmuuttajille, nuorille ja muuten vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville. Valmennusjakso toteutetaan työkokeiluna tai palkkatuella ja tarjolla on monipuolisia työmahdollisuuksia mm. siivous- ja puhtaanapitoalan ja kuljetuspalvelualan tehtävissä, kiinteistönhoidossa, huolto- ja korjaustöissä, kiertotaloustoiminnoissa, huonekalujen entisöinnissä sekä toimisto- ja asiakaspalvelutehtävissä. Asiakkaille tarjottava tuki sisältää yrityskoordinaattorin ja nuorten yksilöohjaajan palvelut sekä terveyden, toimintakyvyn ja psykososiaalisen tuen ja tarvittaessa suomen kielen valmennuksen integroituna työkokeiluun tai palkkatukityöhön. Vuonna 2023 Etapilla on ollut (tilanne 11/2023) 68 työkokeilijaa ja 17 palkkatukityöllistettyä. Rasti-voimavarapisteen terveyspalveluja ja keskusteluapua on käyttänyt 887 asiakasta. Luontopolkua eteenpäin -toimintapiste on tarjonnut työn tai koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille hyvinvointia ja työllistymistä edistävää yksilöohjausta, voimavarakursseja ja vertaistoimintaa, joihin on osallistunut 137 asiakasta.
Kaupungin avustus Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry:lle ei ole valtiontukisääntelyn tarkoittamaa tukea. Avustus ei vääristä tai uhkaa vääristää kilpailua tai jäsenvaltioiden välistä kauppaa, ja lisäksi voidaan tulkita, että yhdistyksen toiminta ei ole Euroopan Unionin toiminnasta annetun sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua taloudellista toimintaa perustuen yhdistyksen toiminnan tarkoitukseen, joka on vahvistaa työttömien elämän- ja arjenhallinnan sekä järjestää tukityötä. Edellä todettu linjaus vastaa TITRY ry:n avustuksesta tehtyä valtiontukisääntelyä koskevaa tulkintaa.
Pakolaisnuorten tuki ry, 232 000 euroa, (haettu 232 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 108 000 euroa.
Pakolaisnuorten tuki ry:n avustaminen siirtyi elinvoima- ja osaamislautakunnalle sosiaali- ja terveyslautakunnalta hyvinvointialueuudistuksen myötä vuonna 2023. Pakolaisnuorten tuki ry:n Kölvi- ja Nova-toimintoja esitetään tuettavaksi yhteensä 232 000 eurolla, josta Kölvi-toiminnan osuus on 114 000 euroa ja Nova-toiminnan osuus 118 000 euroa. Kaupunki on aiemmin tukenut avustuksellaan Kölvi-toimintaa, jonka tavoite on tukea Suomeen muuttaneita, pääasiassa pakolaistaustaisia poikia ja nuoria miehiä kotoutumisen alkutaipaleella sekä katkaista jo pidempään täällä asuneiden maahanmuuttajanuorten erilaisia syrjäytymiskierteitä. Toiminnassa yhdistetään harraste- ja virkistetoimintaa erilaisiin tukimuotoihin. Keskeisimpiä tukimuotoja ovat kieli-, arki- ja läksyapu, yksilöllinen tuki, pienryhmätoiminta sekä vertaistuki. Kuluvana vuonna 2023 keskustassa sijaitsevassa kohtaamispaikassa on käynyt 302 poikaa/nuorta miestä (tilanne 11/2023) ja käyntikertoja on kertynyt 2519. Lisäksi Kölvi-toiminta on kohdannut nuoria kohtaamispaikan ulkopuolella yhteistyössä oppilaitosten ja koulujen kanssa järjestettävissä tapahtumissa.
Avustusta esitetään vuodelle 2024 Kölvi-toiminnan lisäksi uudelle, perustettavalle Nova-toiminnalle, joka on suunnattu pakolais- ja maahanmuuttajataustaisille tytöille ja nuorille naisille. Nova-toiminta tytöille on kokonaisuudessaan jalkautuvaa tyttötyötä, joka tavoittaa tyttöjä heille valmiiksi luontevissa ympäristöissä kuten kouluilla ja oppilaitoksissa. Kölvi- ja Nova-toiminta tukevat pakolaistaustaisia nuoria yhteiskuntaan kiinnittymisessä ja kotoutumisessa. Toiminta on nuoriso- ja kotoutumista edistävää työtä, jolla edistetään nuorten tulevaisuuteen suuntaavaa kiinnittymistä opiskeluun ja työmarkkinoille. Kohderyhmä on erityisen haavoittavassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa olevia tyttöjä ja poikia.
Kaupungin avustus Pakolaisnuorten Tuki ry:lle ei ole valtiontukisääntelyn tarkoittamaa tukea. Avustus ei vääristä tai uhkaa vääristää kilpailua tai jäsenvaltioiden välistä kauppaa.
Vetovoima ja edunvalvonta, kustannuspaikka 154028:
Tampereen kesäyliopistoyhdistys ry, 60 000 euroa, (haettu 115 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 60 000 euroa.
Tampereen kesäyliopisto järjestää avointa korkeakouluopetusta ja muuta ammatillisiin ja sivistyksellisiin osaamistarpeisiin vastaavaa koulutusta, mukaan lukien ikääntyvien yliopistokoulutus ja maahanmuuttajakoulutus. Tampereen kaupunki on Tampereen kesäyliopistoyhdistyksen jäsen. Päätösvalmistelussa Tampereen kesäyliopistolle myönnettävän kumppanuusavustuksen tasoa on tarkasteltu suhteessa avustuksille varattuun määrärahaan, toiminnan strategisiin painopisteisiin sekä kumppanuusyhteisöjen taloudellisiin tilanteisiin. Kokonaisharkintaan perustuen yhdistyksen toimintaa esitetään tuettavaksi 60 000 eurolla.
Tampereen Matkailuoppaat ry, 6 000 euroa, (haettu 6 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 7 000 euroa.
Tampereen Matkailuoppaat - Tampere Tourist Guides ry:lle esitetään myönnettäväksi 6 000 euroa matkailuoppaiden täydennys- ja jatkokoulutuksen järjestämiseen sekä muuhun toimintaan. Tampereen Matkailuoppaat markkinoi Tampereen kaupunkia järjestämällä linja-auto- ja kävelykierroksia kaupungissa vieraileville matkailijaryhmille useilla eri kielellä. Yhdistykseen kuuluu 26 auktorisoitua Tampere-opasta.
Opiskelijan Tampere ry, 20 000 euroa, (haettu 25 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 25 000 euroa.
Opiskelijan Tampere ry:lle esitetään myönnettäväksi 20 000 euroa. Tampereen vetovoiman kasvattaminen Suomen suosituimpana opiskelijakaupunkina on yksi kaupunkistrategian painopisteistä ja Opiskelijan Tampere ry on keskeinen yhteistyökumppani opiskelijayhteistyön toteuttamisessa ja kansainvälisten opiskelijoiden integroimisessa alueelle. Avustuksella yhdistys toteuttaa tapahtumatoimintaa, jossa sen tehtävänä on tuoda esille Tampereen opiskelijaystävällisyyttä. Lisäksi avustus kattaa yleisen yhteistyön, joka sisältää mm. opiskelijoiden asunnonvälitys- ja avustamispalvelun, tilapäismajoituksen kehittämisen sekä kaupungin opiskelijaetujen, palveluiden ja kulttuuritarjonnan markkinointitoimenpiteet. Vuoden 2024 aikana opiskelijan Tampereen kanssa on tarkoituksena viedä eteenpäin yhteistyössä valmisteltua opiskelijaystävällisyysohjelmaa ja nyt myönnettävä avustus nivoutuu tämän ohjelman tavoitteiden eteenpäin viemiseen.
Pirkanmaan festivaalit - Pirfest ry, 40 000 euroa, (haettu 43 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 40 000 euroa.
Pirfest ry:lle esitetään myönnettäväksi 40 000 euroa yleiseen yhdistyksen toimintaan. Kävijä- ja elämystalous on yksi Tampereen nousevia toimialoja ja kaupungin kansainvälisen tunnettuuden kasvattaminen vetovoimaisena kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina on yksi kaupunkistrategian tavoitteista. Pirfest on 36 kulttuurifestivaalin verkosto, jonka tehtävänä on edistää maakunnan festivaalien toimintaedellytyksiä. Tampereen kaupunki on tukenut Pirfest ry:n toimintaa pitkäjänteisesti useiden vuosien ajan. Yhdistys panostaa erityisesti kumppanuuksien kehittämiseen.
Elinkeinopalvelut, kustannuspaikka 154051:
Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry, 15 000 euroa, (haettu 44 000 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 25 000 euroa.
Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry:lle esitetään myönnettäväksi 15 000 euroa kansainvälisen 2025 Mindtrek -teknologiakonferenssin järjestämisestä ja valmisteluista aiheutuviin kustannuksiin. Mindtrek -konferenssissa yhdistyvät avoimet tietojärjestelmät, tulevaisuuden teknologiat ja älykkäät kaupunkiratkaisut. Konferenssi lisää Tampereen alueen vetovoimaisuutta ja kansainvälistä kiinnostavuutta. Koronapandemialla on ollut vaikutusta tapahtuman osallistujamääriin. Tämän vuoksi myös yhdistykselle myönnettävää avustussummaa on tarkistettu. Vuoden 2025 konferenssin tavoitteena on jatkaa tapahtuman osallistujamäärien elvyttämistä. Avustusta vuoden 2025 konferenssin järjestämiseksi on haettu jo vuoden 2024 haussa, koska suurin osa tapahtuman työstä ja kustannuksista ajoittuu vuoden 2024 puolelle. Vastaavalla tavalla on toimittu myös aikaisempien vuosien kumppanuusavustushauissa.
Tribe Tampere ry, 131 000 euroa, (haettu 144 480 euroa). Vuonna 2023 myönnetty 141 000 euroa.
Startup-yritysten ja ekosysteemien kehittäminen elinkeinopolitiikalla on yksi kaupungin strategiakauden tärkeistä tavoitteista. Tribe Tampere ry on vuonna 2017 perustettu yhdistys. Tampereen kaupunki on toiminut aktiivisena yhteistyökumppanina yhdistyksen käynnistämisvaiheesta ja toiminnan suunnittelusta lähtien. Yhdistys on kaupungin keskeinen kumppani startup-ekosysteemien kehittämistyössä ja se jatkaa toimintaansa uudessa startup-talossa, Platform6:ssa. Tribe Tampere ry:lle esitetään myönnettäväksi kasvuyrittäjyyttä tukevaan, startup-palveluja kehittävään toimintaan yhteensä 131 000 euroa, josta rahallinen osuus on 80 000 euroa ja 51 000 euroa muodostuu toimintaan annetun ilmaisen tilan käytöstä (4 250 euroa/kk, noin 15,5 euroa/m2/kk).
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023 § 17) mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti. Avustustoimintaa ohjeistavat Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) sekä Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet (elinvoima- ja osaamislautakunta 22.11.2023 § 175) -asiakirjat. Avustushakemuksia käsiteltäessä on otettu huomioon valtiontukisääntely.
Tampereen kaupunki maksaa avustukset yhdessä tai useammassa erässä ilman avustuksen saajan laskutusta, kun päätös on lainvoimainen. Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten, että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida.